Έχετε δοκιμάσει τα πάντα από τη δίαιτα μέχρι την άσκηση. Μειώσατε τις θερμίδες στη διατροφή σας ενώ παράλλλα, καταναλώνετε περισσότερες φυτικές τροφές και λιγότερο επεξεργασμένα τροφίμα.

Ξεκινήσατε μέχρι και γυμναστήριο. Κι όμως, εξακολουθείτε να μην παρατηρείτε καμία πραγματική αλλαγή. Μπορεί να σκέφτεστε : «Μα τι κάνω λάθος;».

Διαβάστε επίσης: Δίαιτα: Καταρρίπτοντας 4 κοινούς μύθους

Είναι φυσικό να απογοητεύεστε όταν μετά από τόση προσπάθεια δε βλέπετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιο λόγοι που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό, που δεν έχουν σχέση με τη διατροφή ή την άσκηση:

1. Είστε πολύ αγχωμένοι

Το άγχος μας δεν μας κάνει να νιώθουμε μόνο εξαντλημένοι ψυχικά. Το σώμα μας μπορεί βιώνει την ίδια εξάντληση. Πιο συγκεκριμένα, το στρες μπορεί να γεράσει το σώμα σας και, μάλιστα, να σας θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και άνοιας.

Το υψηλό στρες και η αύξηση του σωματικού βάρους συνδέονται στενά χάρη σε μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη. Όταν η κορτιζόλη είναι χρόνια αυξημένη μπορεί να αυξήσει την όρεξή σας. Ταυτόχρονα, κάνει το σώμα σας να αποθηκεύει επιπλέον λίπος στην περιοχή της κοιλιάς σας.

2. Δεν κοιμάστε καλά

Οι επιστήμονες λένε ότι ακόμη και λίγες ημέρες κακού ύπνου σας κάνουν μεταβολικά αδρανή, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη (μια ορμόνη που βοηθά το σώμα σας να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια).

Όταν η λειτουργία της ινσουλίνης διαταράσσεται, αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητα του σώματός σας να απαλλαγεί από το λίπος. Στην κορτιζόλη, επίσης, δεν αρέσει όταν δεν κοιμάστε αρκετά. Έτσι, ανεβαίνει η τιμή της στα ύψη.

3. Μπορεί να πρόκειται για κάποια υποκείμενη κατάσταση υγείας

Για παράδειγμα, εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν διαγνωστεί με υποθυρεοειδισμό. Η πάθηση αυτή περιορίζει το μεταβολισμό και επομένως καθιστά την απώλεια βάρους δύσκολο εγχείρημα. Μερικά από τα πρώτα κιόλας συμπτώματα που εμφανίζουν αυτοί οι άνθρωποι είναι η αύξηση του σωματικού βάρους και/ή η δυσκολία στην απώλεια βάρους.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε ιατρικά προβλήματα που παρεμποδίζουν την απώλεια βάρους σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βρείτε τον καλύτερο τρόπο δράσης.