Η δημιουργικότητα μπορεί να κάνει την καθημερινότητά μας πιο εύκολη, πιο λειτουργική και πιο άμεση. «Ανοίγει» τους ορίζοντες του νου, μας επιτρέπει να βλέπουμε τα πράγματα πιο απλά και να λύνουμε οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει με καινοτομία. Διευρύνει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, βοηθώντας μας να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις. Αυτά είναι μόνο μερικά που την καθιστούν ζωτικό στοιχείο τόσο της προσωπικής όσο και της συλλογικής εξέλιξης.

Εάν θέλετε λοιπόν να την αυξήσετε ίσως να πρέπει να αυξήσετε και τον χρόνο που περνάτε μόνοι σας στην ηρεμία. Οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον ελεύθερό τους χρόνο κατά τη διάρκεια μιας τυπικής ημέρας εξερευνώντας το… μυαλό και τις σκέψεις τους, αποκαλύπτει νέα μελέτη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Διαβάστε επίσης: Νερό: Γιατί πρέπει να πίνετε πριν από μια σημαντική συζήτηση;

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Creativity Research Journal, αναφέρει ότι οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν γόνιμα τον χρόνο αδράνειας, επιτρέποντας στην μία ιδέα να οδηγήσει στην επόμενη. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που ήταν πιο δημιουργικοί ένιωθαν λιγότερη πλήξη όταν έμεναν μόνοι τους σε ένα δωμάτιο, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η αδράνεια πίσω από την δημιουργικότητα

Ακόμα και κατά την διάρκεια της πανδημίας, περίοδος που οι άνθρωποι βίωσαν συλλογικά ασυνήθιστα εκτεταμένες περιόδους μη δομημένου χρόνου, οι πιο δημιουργικοί βαριούνταν λιγότερο και ασχολούνταν περισσότερο με τις σκέψεις τους.

Στην ψυχολογία και τη νευροεπιστήμη, οι περισσότερες μελέτες για τις ανθρώπινες σκέψεις είτε προτρέπουν τους συμμετέχοντες να σκέφτονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο είτε τους ζητούν να αναφέρουν σκέψεις που βίωσαν, αλλά λιγότερα είναι γνωστά για το πώς οι σκέψεις προκύπτουν φυσικά και εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνο σε μη προτρεπτικό πλαίσιο, αναφέρει η Δρ. essica Andrews- Hanna, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας από το University of Arizona και ανώτερη συγγραφέας της εργασίας.

Η ιστορία είναι γεμάτη με παραδείγματα διάσημων επιστημόνων, καλλιτεχνών και φιλοσόφων που απολάμβαναν να μένουν μόνοι με τις σκέψεις τους και αυτοί οι άνθρωποι συχνά είχαν μερικές από τις καλύτερες ιδέες κατά την διάρκεια αυτής της αδράνειας, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Στη σημερινή πολυάσχολη και ψηφιακά συνδεδεμένη κοινωνία, ο χρόνος να μείνει κανείς μόνος με τις σκέψεις του χωρίς αντιπερισπασμούς μπορεί να γίνει σπάνια πολυτέλεια» προσθέτουν.

Πώς σκέφτονται οι πιο δημιουργικοί;

«Ενώ πολλοί συμμετέχοντες στην μελέτη είχαν την τάση να μεταπηδούν μεταξύ φαινομενικά άσχετων σκέψεων, τα δημιουργικά άτομα έδειχναν να σκέφτονται πιο συνειρμικά» λένε οι ερευνητές. Κατά το πρώτο τους πείραμα διαπίστωσαν επίσης ότι οι δημιουργικοί άνθρωποι ασχολούνταν περισσότερο με τις σκέψεις τους όταν έμεναν μόνοι τους χωρίς αντιπερισπασμούς, όπως το κινητό τηλέφωνο ή το διαδίκτυο.

«Καθώς έχουμε την τάση αφιερώνουμε όλο και περισσότερο χρόνο στις υποχρεώσεις μας και τις ψηφιακές μας συσκευές, είναι σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο για να χαλαρώνουμε απλά με τις σκέψεις μας», προτείνουν οι ερευνητές.