Ο εθελοντισμός στα τέλη της ζωής συνδέεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία και συγκεκριμένα, καλύτερη εκτελεστική λειτουργία και επεισοδιακή μνήμη. Αυτά είναι τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης από το UC Davis Health που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης για το Αλτσχάιμερ στο Άμστερνταμ.

«Ελπίζουμε ότι αυτά τα νέα δεδομένα θα ενθαρρύνουν άτομα κάθε ηλικίας να συμμετέχουν σε πράξεις εθελοντισμού, καθώς όχι μόνο θα ωφελήσουν τις κοινότητές τους, αλλά πιθανώς και την δική τους γνωστική και εγκεφαλική υγεία» αναφέρουν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης: Μνήμη: Είναι Αλτσχάιμερ ή απλώς μεγαλώνουμε; 5 σημάδια το αποκαλύπτουν

Οι εθελοντικές δραστηριότητες όπως η υποστήριξη εκπαιδευτικών, σχετικών με την υγεία ή άλλων φιλανθρωπικών οργανώσεων, επιτρέπουν στους μεγαλύτερους ενήλικες να είναι πιο σωματικά δραστήριοι, αυξάνοντας τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις. Αυτές οι δραστηριότητες διεγείρουν ταυτόχρονα τον εγκέφαλό τους, προστατεύοντάς τον.

Εθελοντισμός για πιο ισχυρή μνήμη

Οι ερευνητές πίσω από την μελέτη εξέτασαν τις συνήθειες εθελοντισμού 2.476 μεγαλύτερων ενηλίκων. Η ομάδα των συμμετεχόντων είχε μέση ηλικία τα 74 έτη και συνολικά 1.167 (43%) των συμμετεχόντων ανέφεραν εθελοντική εργασία το περασμένο έτος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο εθελοντισμός συσχετίστηκε με καλύτερες βασικές βαθμολογίες σε τεστ εκτελεστικής λειτουργίας και λεκτικής επεισοδιακής μνήμης. Αυτό ίσχυε ακόμη και μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, την εκπαίδευση, το εισόδημα, τα αποτελέσματα εξάσκησης. Εκείνοι που προσφέρθηκαν πολλές φορές την εβδομάδα είχαν τα υψηλότερα επίπεδα εκτελεστικής λειτουργίας.

«Ο εθελοντισμός μπορεί να είναι σημαντικός για την καλύτερη γνωστική λειτουργία και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μια απλή παρέμβαση για την μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ αλλά κι άλλων τύπων άνοιας» αναφέρουν οι ερευνητές.

«Ενώ δεν μπορούμε να ελέγξουμε το οικογενειακό ιστορικό ή την ηλικία, μπορούμε να επιλέξουμε τις συνήθειές μας καθημερινά. Ο εθελοντισμός μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας ενεργό, αποτελώντας μια δραστηριότητα που σχετίζεται με την κοινωνικοποίηση, το αίσθημα της πληρότητας και της χαράς, την μείωση του άγχους» καταλήγουν οι ερευνητές.