Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιείτε καθημερινά αντηλιακό για να προστατεύσετε την ευαίσθητη επιδερμίδα του προσώπου από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Κι ενώ είναι σημαντικό να επιλέγετε συνθέσεις με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF), οι δερματολόγοι αποκαλύπτουν ότι μπορείτε να εφαρμόσετε ένα έξτρα πολύτιμο skincare συστατικό που συμβάλλει στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας αλλά και στην μείωση του κινδύνου καρκίνου του δέρματος.

Διαβάστε επίσης: Αντηλιακό: Τα πιο συχνά λάθη στην εφαρμογή του και πώς θα τα αποφύγετε

«Ακόμα ένα βήμα στην skincare ρουτίνα μου;» μπορεί να σκέφτεστε αλλά οι ειδικοί μας λένε πως αξίζει τον κόπο.

Γιατί να εφαρμόζετε βιταμίνη C κάτω από το αντηλιακό

Τόσο το αντηλιακό όσο και η βιταμίνη C βοηθούν στην προστασία του δέρματός σας από τις ακτίνες UV του ήλιου με διαφορετικούς τρόπους. Και τα οφέλη ενισχύονται όταν τα συνδυάζετε.

Το αντηλιακό σας λειτουργεί απορροφώντας ή αντανακλώντας τις ακτίνες UV. Αλλά κανένα αντηλιακό δεν είναι 100% αποτελεσματικό στο να μπλοκάρει τις ακτίνες UV πλήρως, προκαλώντας βλάβες μέσω του οξειδωτικού στρες.

Αυτό το οξειδωτικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του DNA (καρκίνος του δέρματος), αυξημένη μελάγχρωση (μαύρες κηλίδες), διεσταλμένα αγγεία (κοκκινίλες) και απώλεια κολλαγόνου (λεπτές γραμμές και ρυτίδες).

Και εκεί έρχεται η βιταμίνη C. Επειδή είναι αντιοξειδωτικό, μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση όλου αυτού του οξειδωτικού στρες, διατηρώντας το δέρμα σας ελαστικό και προστατευμένο.

Στην πραγματικότητα, ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αντηλιακά φαίνεται να μπλοκάρουν μόνο το 55% των ελεύθερων ριζών που παράγονται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Όταν εφαρμόστηκε και βιταμίνη C, τα ηλιακά εγκαύματα μειώθηκαν κατά 50% επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στο Indian Dermatology Online Journal.

Πώς θα την εφαρμόσετε σωστά

Η σωστή εφαρμογή είναι το «κλειδί» της επιτυχίας στην συγκεκριμένη περίπτωση. Η βιταμίνη C έρχεται συνήθως με τη μορφή ορού, επομένως θα πρέπει να εφαρμόζεται πριν από την ενυδατική σας κρέμα.

Αφού καθαρίσετε το δέρμα σας, εφαρμόστε τη βιταμίνη C σας (και οποιονδήποτε άλλο ορό χρησιμοποιείτε ξεκινώντας από τις πιο ελαφριές στις πιο παχύρρευστες συνθέσεις), μετά την ενυδατική σας κρέμα (εάν είναι ξεχωριστή από την αντηλιακή) και στο τέλος το αντηλιακό προσώπου.

Θυμηθείτε ότι θα πρέπει να εφαρμόζετε το αντηλιακό σας τελευταίο και ότι θα πρέπει να προστατεύει τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις UVB.