Πολλοί χαρακτηρίζουν την καθιστική ζωή ως το νέο κάπνισμα, μιας και οι συνέπειες για την υγεία είναι εξίσου επιβλαβείς. Τις ώρες που περνάτε καθισμένοι, καταναλώνετε σημαντικά λιγότερη ενέργεια και στην πραγματικότητα είναι αρκετά περισσότερες από αυτές που συνειδητοποιούμε.

Μένουμε καθισμένοι όσο δουλεύουμε, όσο οδηγούμε από και προς τις υποχρεώσεις μας, όσο παρακολουθούμε τηλεόραση, όσο διαβάζουμε το αγαπημένο μας βιβλίο ή βοηθάμε τα παιδιά με το διάβασμα. Επιπλέον μπορεί να επιλέξουμε να κάτσουμε όσο περιμένουμε τα μέσα ή να μπούμε στο ιατρικό μας ραντεβού.

Αυξημένος ο κίνδυνος μεταβολικού συνδρόμου

Έρευνες όμως έχουν συνδέσει την καθιστική ζωή για μεγάλες χρονικές περιόδους με μια σειρά από προβλήματα υγείας.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την παχυσαρκία και μια σειρά παθήσεων, όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, το υπερβολικό σωματικό λίπος γύρω από τη μέση και τα ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης, που όλα μαζί συνθέτουν το μεταβολικό σύνδρομο.

Διαβάστε επίσης:

Οι παρατεταμένες περίοδοι που περνάμε καθισμένοι φαίνεται επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου τόσο από καρδιαγγειακές παθήσεις όσο και από καρκίνο, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι ανεξαρτήτως αιτίας (καθόμαστε πολλές ώρες επειδή εργαζόμαστε μπροστά από μια οθόνη ή πίσω από το τιμόνι) ο κίνδυνος παραμένει αυξημένος.

Οι ερευνητές αναλύοντας 13 μελέτες για την περίοδο καθίσματος και τα επίπεδα δραστηριότητας, διαπίστωσαν ότι όσοι κάθονταν για περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα χωρίς σωματική δραστηριότητα αντιμετώπιζαν τον ίδιο κίνδυνο θανάτου με εκείνους που εγκυμονεί η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Πόσο λεπτά άσκησης «θωρακίζουν» την υγεία

Ωστόσο, σε αντίθεση με κάποιες άλλες μελέτες, αυτή η ανάλυση δεδομένων από περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους διαπίστωσε ότι 60 έως 75 λεπτά μέτριας έντονης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα εξουδετερώνουν τις επιπτώσεις της πολύωρης καθιστικής καθημερινότητας.

Άλλες μελέτες αναφέρουν ότι τα άτομα που είναι πιο δραστήρια, οι ώρες που περνούν καθισμένοι συμβάλλουν αυξάνουν ελάχιστα τον κίνδυνο θανάτου.

Συνολικά τα δεδομένα επισημαίνουν ότι οι λιγότερες ώρες που περνάμε καθισμένοι σε συνδυασμό με την φυσική δραστηριότητα συμβάλλουν στους καλύτερους δείκτες υγείας. Μπορείτε να ξεκινήσετε με το να στέκεστε όρθιοι αντί να κάθεστε όταν έχετε την ευκαιρία. Διαφορετικά μπορείτε να ενσωματώσετε λίγα λεπτά κίνησης όσο εργάζεστε, δοκιμάζοντας τα ακόλουθα:

  • Κάντε ένα διάλειμμα από τον υπολογιστή και σταθείτε για περίπου ένα λεπτό όρθιοι ανά 45 λεπτά.
  • Σταθείτε ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο ή παρακολουθείτε τηλεόραση.
  • Περπατήστε μέσα στο γραφείο σας όσο κάνετε κλήσεις.

Ο αντίκτυπος της κίνησης, ακόμα και όταν είναι σε χαλαρά επίπεδα, είναι σημαντικός. Για αρχή, θα κάψετε περισσότερες θερμίδες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια εκείνων των περιττών κιλών αλλά και στα αυξημένα επίπεδα ενέργειας καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.

Επίσης, η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη διατήρηση του μυϊκού τόνου, προάγει την ελευθερία κινήσεων και τονώνει το αίσθημα ευεξίας.