Ο καύσωνας εκτός από το σώμα σας, μπορεί να επηρεάσει και το μυαλό σας. Έχετε παρατηρήσει ότι όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες είστε πιο ευέξαπτοι;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2022 στο JAMA Psychiatry, δεν είστε οι μόνοι. Φαίνεται ότι τα επείγοντα περιστατικά ψυχικής υγείας επιδεινώνονται με τη ζέστη, ενώ παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός επισκέψεων για αγχώδεις διαταραχές και διαταραχές της διάθεσης.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τις πολύ ζεστές μέρες οι άνθρωποι τείνουν να χάνουν την ψυχραιμία τους και να είναι πιο επιρρεπείς σε τσακωμούς. Εκτός από την οξυθυμία λόγω ζέστης, ένα μικρό ποσοστό (1-2%) των ανθρώπων παρουσιάζουν μια καλοκαιρινή εκδοχή της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής.

Διαβάστε επίσης: Καύσωνας: Γιατί τρώμε λιγότερο στην ζέστη;

Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;

Καύσωνας και στρες

Η ακραία ζέστη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, είναι ένας περιβαλλοντικός στρεσογόνος παράγοντας που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν. Και το αίσθημα της απώλειας ελέγχου μιας κατάστασης δεν είναι καλό για την ψυχική σας υγεία.

Συν τοις άλλοις, η αναπόφευκτη ζέστη μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα κόπωσης, δυσκολία στη συγκέντρωση, μειωμένα κίνητρα και παραγωγικότητα, κακή διάθεση και καταπόνηση. Όλα αυτά είναι και συμπτώματα της κατάθλιψης.

Κακός ύπνος

Επιπλέον, η δυσκολία στον ύπνο που έρχεται μαζί με τη ζέστη δε βοηθάει την κατάσταση. Υπάρχει κάτι πιο απογοητευτικό από το να μην μπορείτε να κοιμηθείτε μετά από μια κουραστική ημέρα λόγω καύσωνα;

Η ζέστη είναι ίσως ο μεγαλύτερος… αντίπαλος του ποιοτικού ύπνου. Το να ξυπνάτε ιδρωμένοι μέσα στη νύχτα και να νιώθετε δυσφορία μπορεί να σας κρατά ξάγρυπνους.

Και ένα πράγμα που γνωρίζουμε από πολλές έρευνες που εξετάζουν διάφορα είδη διαταραχών της ψυχικής υγείας – όπως άγχος, κατάθλιψη και διπολικότητα – είναι ότι οι διαταραχές του ύπνου έχουν άμεσο αντίκτυπο στη διάθεσή σας.

Παράλληλα, η στέρηση ύπνου επηρεάζει τα συναισθήματά μας αλλά και τις κοινωνικές μας επαφές, αφού αν δεν κοιμηθούμε καλά δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε κοινωνικά «σήματα» και να αλληλεπιδράσουμε σωστά με τους γύρω μας.