Το σώμα ξέρει πώς να αποκοιμηθεί, αλλά μερικές φορές το μυαλό μπαίνει στη μέση: Άγχος, ανησυχίες, σκέψεις, αμφιβολίες, αν και γιατί…

Όταν το πρόγραμμά σας γεμίζει με υποχρεώσεις, ο ύπνος είναι, συνήθως, το πρώτο πράγμα που θυσιάζετ. Ωστόσο, όταν διαταράσσεται η ρουτίνα, μπορεί να είναι δύσκολο να ξαναμπείτε σε έναν ρυθμό.

Διαβάστε επίσης: Αϋπνία: Τρία απλά βήματα για να την νικήσετε

Τα καλά νέα είναι ότι διαλογισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ηρεμήσετε το μυαλό σας και να προετοιμάσετε το σώμα σας για ύπνο.

Χρησιμοποιήστε αυτή την τεχνική για να αποκοιμηθείτε σε λιγότερο από 10 λεπτά

  1. Μόλις πέσετε στο κρεβάτι, βρείτε τη θέση που σας κάνει να αισθάνεσθε άνετα και προσπαθείστε να χαλαρώσετε. Όσο πιο σφιγμένοι είστε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αποκοιμηθείτε.
  2. Προσποιηθείτε ότι σας παίρνει ο ύπνος και μιμηθείτε τον τρόπο που αναπνέουν οι άνθρωποι όταν κοιμούνται. Σκεφτείτε πώς θα προσπαθούσατε να ξεγελάσετε κάποιον για να νομίζει ότι κοιμάστε, αν σας παρακολουθούσε.
  3. Σε αυτό το στάδιο, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε εικόνες που έρχονται στο κεφάλι σας. Αποφύγετε να τις σκέφτεστε πάρα πολύ, απλά αφεθείτε και παραδοθείτε.

Μερικά tips για καλύτερο ύπνο

  • Πατήστε «OFF» στις ηλεκτρονικές σας συσκευές, περίπου μία ώρα πριν πάτε για ύπνο. Η λάμψη από ένα κινητό τηλέφωνο, tablet ή ψηφιακό ρολόι στο κομοδίνο σας μπορεί να βλάψει τον ύπνο σας.
  • Γυρίστε το ρολόι σας από την άλλη. Το να κοιτάται συνέχεια την ώρα μπορεί να εντείνει την ανησυχία σας, κάνοντας το μυαλό σας να «τρέξει» σε σκέψεις για την επόμενη ημέρα, που μπορούν να σας κρατήσουν ξάγρυπνους.
  • Ξεκουράστε τον αυχένα σας. Το μαξιλάρι σας θα  πρέπει να έχει ακριβώς το σωστό μέγεθος, να μην είναι ούτε πολύ επίπεδο αλλά ούτε και πολύ υψηλό για να υποστηρίξει τη φυσική καμπύλη του λαιμού σας όταν στηρίζεστε ανάσκελα. Αν κοιμάστε στο πλάι, ευθυγραμμίστε τη μύτη σας με το κέντρο του σώματός σας.
  • Προσοχή με το nap time. Ενώ υπάρχουν οφέλη από τον ύπνο κατά την διάρκεια της ημέρας, είναι σημαντικό να προσέχετε καθώς μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου κατά τις βραδινές ώρες. Αν παρά ταύτα έχετε την ανάγκη να κοιμηθείτε μέσα στην ημέρα, προσπαθήστε να μην ξεπεράσετε τα 20 λεπτά.