Τα στατιστικά δείχνουν ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει περίπου το 10-15% του πληθυσμού παγκοσμίως. Τα συμπτώματα ποικίλλουν, αλλά μπορεί να κυμαίνονται από πόνο στο στομάχι, κράμπες και φούσκωμα μέχρι διάρροια και/ή δυσκοιλιότητα και επείγουσα ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα.

Όποια και αν είναι τα συμπτώματα που εμφανίζεται το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να είναι εξαιρετικά άβολο.

Διαβάστε επίσης: Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Επηρεάζει και την ψυχική υγεία

Αν και είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να αποκλείσετε άλλες ασθένειες, όταν πρόκειται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ, οι ειδικοί συνήθως προτείνουν να κάνετε μερικές μικρές αλλά αποτελεσματικές αλλαγές στην διατροφή σας.

Πώς επηρεάζει η διατροφή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Ενώ ο εντοπισμός των τροφών που μπορεί να πυροδοτήσουν ενοχλήσεις μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, είναι ένας καλός αρχικός τρόπος διαχείρισης των συμπτωμάτων.

Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε μοτίβα και να δείτε εάν υπάρχει μια συγκεκριμένη τροφή ή κατάσταση που προκαλεί κάποια ενόχληση.

Γενικά τροφές που έχουν συνδεθεί με την πυροδότηση των συμπτωμάτων του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, περιλαμβάνουν το γάλα και άλλα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, φασόλια και σταυράνθη λαχανικά, όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Η εύκολη συμβουλή για να αντιμετωπίσετε το φούσκωμα

Μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές που μπορείτε να ενσωματώσετε εύκολα στην καθημερινή σας ρουτίνα, είναι να μασάτε το φαγητό σας καλά και να τρώτε όλα τα γεύματά σας προσεκτικά. Η συνειδητότητα δεν αφορά μόνο τη διαχείριση του άγχους, είναι επίσης σημαντικό να παρατηρήσετε πώς τρώτε το φαγητό σας.

Τρώτε εν κινήσει, βιάζεστε να ολοκληρώσετε τα γεύματά σας για να επιστρέψετε στις υποχρεώσεις σας, τρώτε ενώ κοιτάζετε την οθόνη του υπολογιστή ή μετά βίας μασάτε;

Όλες αυτές οι συνήθειες έχουν αντίκτυπο στην πέψη και την υγεία του εντέρου. Το σχολαστικό μάσημα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του φουσκώματος, των αερίων και της πεπτικής δυσφορίας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Την επόμενη φορά που θα καθίσετε να φάτε, φροντίστε να μασάτε κάθε μπουκιά επαρκώς και δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεται το σώμα σας μετά αλλά και πώς είναι η διάθεσή σας. Πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι το φούσκωμα μειώθηκε, το αίσθημα κορεσμού ήταν πιο έντονο και η διάθεσή σας τονώθηκε.