Εσείς πώς κρίνετε πόσο καλός ήταν ο ύπνος σας; Χρησιμοποιείτε κάποια συσκευή παρακολούθησης ή απλά μετράτε το πόσο ξεκούραστοι νιώθετε όταν ξυπνάτε;

Νέα έρευνα δείχνει ότι δεν είναι μόνο το πόσο καλά κοιμάστε που μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας την επόμενη μέρα, αλλά και το πώς αντιλαμβάνεστε εσείς την ποιότητα του ύπνου σας.

Διαβάστε επίσης: Ύπνος: 3 κοινοί μύθοι που πρέπει να καταρρίψουμε

Η μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Warwick διαπίστωσε ότι το πώς αισθάνονται οι άνθρωποι για τον ύπνο τους έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ευεξία τους από ό,τι λέει η τεχνολογία για την ακριβή του ποιότητα.

Η έρευνα

Επί δύο εβδομάδες, 100 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 22 ετών κρατούσαν ημερολόγιο ύπνου, καταγράφοντας τι ώρα πήγαν για ύπνο και ετοιμάστηκαν να κοιμηθούν, πόση ώρα τους πήρε να κοιμηθούν, τι ώρα ξύπνησαν, τι ώρα σηκώθηκαν από το κρεβάτι και πόσο ικανοποιημένοι ήταν με τον ύπνο τους γενικά.

Ζητήθηκε, επίσης, από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τα θετικά και αρνητικά συναισθήματά τους και πόσο ικανοποιημένοι ήταν από τη ζωή τους την επόμενη ημέρα.

Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, φορούσαν ένα tracker στον καρπό τους για τη μέτρηση της κίνησης, του ύπνου και των κύκλων ανάπαυσης.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα του μετρητή με τις αντιλήψεις συμμετεχόντων.

Βρήκαν ότι, ενώ μια συσκευή παρακολούθησης του ύπνου μπορεί να λέει ότι δεν κοιμηθήκατε καλά, αν η αντίληψή σας για το πόσο καλά κοιμηθήκατε είναι θετική, μπορεί να έχετε καλύτερη διάθεση εκείνη την ημέρα.

«Ο ύπνος είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που σχετίζεται όχι μόνο με φυσιολογικές αλλά και με ψυχολογικές και συναισθηματικές πτυχές», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή να παραμείνουν κοιμισμένοι λόγω άγχους, ανησυχίας ή αρνητικών σκέψεων.

Και αυτοί οι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν το πώς αισθάνονται για την ποιότητα του ύπνου τους, ακόμη και αν στην πραγματικότητα ξεκουράζονται αρκετές ώρες