Αν οι ανθρώπινες σχέσεις ήταν ένας πίνακας ζωγραφικής, θα βλέπαμε σίγουρα άπειρες, μοναδικές αποχρώσεις όσο ποικίλες και ξεχωριστές είναι οι προσωπικότητες του καθενός μας.

Πολλά άτομα είναι ειλικρινή και αυθεντικά. Άλλα ωστόσο προτιμούν να κρύβονται πίσω από μια μάσκα, εξαπατώντας πέρα και πάνω από όλα τον εαυτό τους. Το να μάθουμε να τα αναγνωρίζουμε μπορεί να μοιάζει με μια απαιτητική χορογραφία της οποίας τα βήματα είναι καλό να μάθουμε αν θέλουμε να προστατεύσουμε τη συναισθηματική μας ευημερία και ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά που δεν είναι άλλο από το χρόνο μας.

Διαβάστε επίσης: Κοινωνικό άγχος: Πόσο σας νοιάζει η γνώμη των άλλων;

Πώς να εντοπίσετε τα ανειλικρινή άτομα και να μην σπαταλάτε το χρόνο σας

Η τέχνη της αυθεντικότητας

Η αυθεντικότητα ξεχωρίζει μέσα από τη συνεπή συμπεριφορά, τα λόγια και τις πράξεις ενός ατόμου. Τα γνήσια άτομα συμμετέχουν σε ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις χωρίς να καταφεύγουν σε αντιφάσεις και σκαμπανεβάσματα.

Το ταξίδι για τον εντοπισμό των μη ειλικρινών ανθρώπων ξεκινά με το ερώτημα: «Είναι το άτομο αυτό αυθεντικό»;

Οι ανειλικρινείς άνθρωποι συχνά αποτυγχάνουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, αφήνοντας στο πέρασμά τους μια σειρά από αθετημένες υποσχέσεις. Ο εντοπισμός αυτών των ασυνεπειών μπορεί να σας εξοικονομήσει χρόνο και ενέργεια.

Προσοχή στη γοητεία…

Τα ανειλικρινή άτομα συχνά είναι γοητευτικά, υφαίνοντας δε έναν ιστό κολακείας και φιλοφρονήσεων. Ωστόσο, οι γνήσιες συνδέσεις καλλιεργούνται μέσω της ειλικρίνειας, όχι μέσω λόγων ή συμπεριφορών που γοητεύουν πρόσκαιρα και ξεθωριάζουν με τον καιρό.

Επιπλέον, τα ανειλικρινή άτομα μπορεί να εξιστορούν υπερβολικές ιστορίες, ωραιοποιώντας τα επιτεύγματά τους για να κερδίσουν τον θαυμασμό.

«Gossip culture»

Οι ανειλικρινείς άνθρωποι αρέσκονται στο κουτσομπολιό και στο δράμα… Και τα δυο αποτελούν σπόρους αρνητικότητας που δηλητηριάζουν τις σχέσεις.

Οι ειλικρινείς, από την άλλη πλευρά, συνδιαλέγονται με ενσυναίσθηση και θετικότητα.

Το «τεστ» της ενσυναίσθησης

Η ενσυναίσθηση χρησιμεύει ως λυδία λίθος για την ειλικρίνεια και την αυθεντικότητα. Τα γνήσια άτομα εκδηλώνουν ενσυναίσθηση, μοιράζονται με πιο απλά λόγια τις χαρές και τις λύπες των άλλων. Οι ανειλικρινείς άνθρωποι, ωστόσο, παλεύουν να επιδείξουν γνήσια συμπόνια, χρησιμοποιώντας όμως συχνά τους άλλους ως σκαλοπάτι για τους δικούς τους στόχους.

Ο εντοπισμός εκείνων που δεν έχουν αληθινή ενσυναίσθηση μπορεί να σας προστατεύσει από τη συναισθηματική χειραγώγηση.

Εγωκεντρισμός

Ένα κοινό χαρακτηριστικό των μη ειλικρινών ανθρώπων είναι ο εγωκεντρισμός. Οι συζητήσεις συχνά περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους ενώ το ουσιαστικό ενδιαφέρον για τις εμπειρίες των άλλων είναι ανύπαρκτο.

Μια συνεχής ανάγκη για επικύρωση και έγκριση μπορεί να είναι ένα ενδεικτικό σημάδι μιας ανειλικρινούς προσωπικότητας καθώς και η συνεχής αναζήτηση της προσοχής.

Οι αυθεντικές σχέσεις ωστόσο ευδοκιμούν σε κοινές στιγμές κατά τις οποίες η προσοχή είναι φυσικό επακόλουθο και ανθίζουν μέσω της αμοιβαίας δέσμευσης, όπου και τα δύο μέρη μοιράζονται και ακούν.

Χειραγώγηση

Η χειραγώγηση είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των ανειλικρινών ανθρώπων οι οποίοι συχνά καταφεύγουν σε δημιουργία ενοχών ή οίκτου. Η αναγνώριση τέτοιων χειριστικών τακτικών μας δίνει τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από όσους επιδιώκουν να μας εκμεταλλευτούν.

Η χάρη και η χαρά της συγγνώμης και της ευθύνης

Τα αυθεντικά άτομα αναλαμβάνουν εύκολα την ευθύνη και ζητούν συγγνώμη όταν χρειάζεται. Τα ανειλικρινή, ωστόσο, μεταθέτουν την ευθύνη και σχεδόν ποτέ δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα λάθη τους.