Τα βατόμουρα και τα σμέουρα είναι δύο δημοφιλή μούρα που συχνά συγκρίνονται λόγω της παρόμοιας εμφάνισης και γεύσης τους.

Παρόλο που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, έχουν κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν.

Τόσο τα βατόμουρα όσο και τα σμέουρα είναι γνωστά για τα ζωντανά τους χρώματα, τη ζουμερή τους υφή και τη γλυκόπικρη γεύση τους.

Διαβάστε επίσης: Καλοκαίρι: Τα φρούτα που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά

Αλλά είναι ίδιο και το διατροφικό τους προφίλ;

Βατόμουρα

Αυτά τα μικρά αλλά πανίσχυρα μοβ-μπλε μούρα μας προφυλάσσουν από την χρόνια φλεγμονή, με πολλά οφέλη για την υγεία, από την μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης μέχρι τη διατήρηση του βάρους και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πλούσια σε φυτικές ίνες και με σημαντικά λιγότερα σάκχαρα από άλλα φρούτα, τα βατόμουρα μπορεί να γίνει η νέα αγαπημένη σας, πολύχρωμη προσθήκη στην σαλάτα ή το γιαούρτι σας.

Η συμπερίληψή τους στα γεύματα προσθέτει κάποια φυσική γλυκύτητα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, γεγονός που βοηθά στην διαχείριση του βάρους.

Τα φρούτα, όπως τα βατόμουρα, είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά: φυτικές ενώσεις που καταπολεμούν τις φλεγμονές.

Τα αντιοξειδωτικά δρουν απορροφώντας το οξειδωτικό στρες που παίρνουμε από το περιβάλλον μας, συχνά μέσω τροφών που είναι φλεγμονώδεις, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα και στην συνέχεια εξουδετερώνοντάς τα, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα της φλεγμονής στο σώμα.

Στα βατόμουρα η διαδικασία απομάκρυνσης των τοξινών ωφελεί τη συνολική υγεία αποτρέποντας την κυτταρική βλάβη που οδηγεί σε χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και η παχυσαρκία.

Μελέτες δείχνουν ότι τα βατόμουρα όχι μόνο περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα από πολυφαινόλες, αλλά εμφανίζουν επίσης την ισχυρότερη αντιοξειδωτική ικανότητα καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών μεταξύ των τριών τύπων μούρων που δοκιμάστηκαν.

Σύμφωνα με έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο σε ασθενέις με οισοφάγο Barrett (χρόνιος ερεθισμός του οισοφάγου λόγω της παλινδρόμησης των γαστρικών υγρών), τα μαύρα μούρα «φρενάρουν» την εξέλιξη της νόσου.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Cancer Prevention Research», η κατανάλωση αύρων μούρων από ασθενείς που πάσχουν από οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση μείωσε τους πολύποδες μέχρι και κατά 59%.

Έρευνες του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου για τον καρκίνο του μαστού «James Graham Brown» αναδεικνύουν τη δράση των μαύρων μούρων κατά του καρκίνου των πνευμόνων.

Σμέουρα

Τα σμέουρα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και συγκεκριμένα σε βιταμίνη C. Επιπλέον, τα σμέουρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο, βιταμίνη Κ και περιέχουν επίσης σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό, θειαμίνη, ασβέστιο, ψευδάργυρο, καθώς και βιταμίνες E, A και B6 .

Επιπλέον, είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των κυττάρων που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες.

Το υψηλό οξειδωτικό στρες συνδέεται με όλα τα είδη ασθενειών όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Παράλληλα, τα αντιοξειδωτικά έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.

Για μόλις 80 θερμίδες, ένα φλιτζάνι σμέουρα σάς προσφέρει 9 γραμμάρια φυτικές ίνες, δηλαδή το 36% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών.

Σύμφωνα με το Harvard Health, απλά η πρόσληψη περισσότερων φυτικών ινών μπορεί οδηγήσει σε απώλεια 2.5 κιλών, χωρίς άλλες αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής.

Τα σμέουρα αποτελούν ένα νόστιμο τρόπο να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών.

Οι φυτικές ίνες είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγεία σας. Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, η οποία βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Μπορούν, ακόμα, να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, επιβραδύνοντας τη διάσπαση των τροφών, ιδιαίτερα για όσους έχουν διαβήτη, ενώ παράλληλα ενισχύουν την υγεία του πεπτικού σας συστήματος, αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα.