Αν γκουγκλάρουμε τη λέξη «manifestation», θα βρούμε διαφορετικές ερμηνείες, όπως «ένδειξη-σημάδι», «έκφραση-εκδήλωση», «πνευματική παρουσία». Ολες αυτές οι διαφορετικές έννοιες συνδέονται με έναν μαγικό τρόπο μεταξύ τους στη διαδικασία αυτής της πρακτικής που περιλαμβάνει την σκέψη, η οποία μπορεί να θυμίζει τη γνωστή ρήση του Κοέλιο που υποστηρίζει πως «όταν θες κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις», δεν έχει όμως καθόλου να κάνει επί της ουσίας με αυτή.

Manifestation λοιπόν σημαίνει το να κάνει κανείς μια ιδέα πραγματικότητα μέσω της σκέψης, των συναισθημάτων αλλά και των πράξεών του. Η πρακτική αυτή έγινε δημοφιλής μέσω βιβλίων, που όμως η πλειοψηφία των ειδικών υποστηρίζει πως δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.

Διαβάστε επίσης: Gossip Culture: Γιατί ενδιαφερόμαστε τόσο για τη ζωή των άλλων

Πού καταλήγει τελικά η επιστήμη σε ό,τι αφορά το manifestation; Μπορούμε να κάνουμε έναν στόχο ή μια ιδέα που έχουμε στο μυαλό μας πραγματικότητα; Και αν ναι, πώς;

Η επιστημονική αλήθεια πίσω από την πρακτική του manifestation

Οι έρευνες που έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί έχουν καταλήξει στα εξής συμπεράσματα:

· Μια νοοτροπία ανάπτυξης μπορεί να μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας και να πετύχουμε τους στόχους μας.

Το να πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι κάνει την επιτυχία πιο πιθανή. Αυτό σημαίνει ότι οι πεποιθήσεις μας σχετικά με την ικανότητά μας να μαθαίνουμε, να εξελισσόμαστε και να πετυχαίνουμε μπορεί να επηρεάσει το αν κάνουμε σωστά «manifest», το αν εκφράζουμε δηλαδή αποτελεσματικά αυτό που επιθυμούμε.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο της «έλξης» του Κοέλιο, αφού υποδηλώνει ότι η «πίστη» από μόνη της δεν είναι αρκετή. Ενας στόχος είναι εφικτός ως αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς που είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε, αφού πρώτα πιστέψουμε πραγματικά πως μπορούμε να πετύχουμε κάτι.

· Οι προσδοκίες μας, θετικές ή αρνητικές, τείνουν να επιβεβαιώνονται.

Εάν επομένως περιμένουμε να υλοποιήσουμε την ιδέα μας ή να πετύχουμε τον στόχο μας, είναι πιο πιθανό να το κάνουμε.

Αντίθετα, εάν δεν πιστεύετε ότι μπορείτε να αποκτήσετε, για παράδειγμα, τη δουλειά των ονείρων σας, θα δρομολογήσετε ασυναίσθητα τις πράξεις σας έτσι ώστε τελικά να συμβεί ακριβώς αυτό.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι εάν έχουμε ήδη μια αρνητική σκέψη-συναίσθημα για κάτι, είναι πιο πιθανό να ερμηνεύσουμε «ουδέτερες» συνθήκες με αρνητικό τρόπο. Ενα άτομο όμως με θετική στάση θα εντοπίσει τις επιτυχίες του, έστω και μικρές, και θα αναπτύξει μια πιο θετική προοπτική.

· Η ευτυχία οδηγεί στην επιτυχία – όχι το αντίστροφο

Τα θετικά συναισθήματα μας δίνουν τη δυνατότητα να σκεφτόμαστε πιο δημιουργικά. Οι άνθρωποι που είναι γενικά χαρούμενοι και θετικοί προσελκύουν περισσότερες ευκαιρίες, δημιουργούν καλύτερες σχέσεις και μπορούν εν τέλει να κάνουν πιο εύκολα «manifest» αυτό που έχουν στο μυαλό τους.

Πώς μπορείτε να κάνετε «manifest» αυτό που θέλετε;

Αρχικά, ξεκαθαρίστε το

Αφιερώστε λίγο χρόνο εστιάζοντας στο τι πραγματικά επιθυμείτε για να αποκτήσετε μια σαφή εικόνα του στόχου σας. Ο διαλογισμός μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να το πετύχετε αφού ηρεμεί το μυαλό και βοηθά στην αύξηση της αυτογνωσίας.

Μπορείτε επίσης απλά να μιλήσετε με έναν φίλο. Πολλές φορές η συζήτηση και μόνο μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε την ακριβή σας επιθυμία.

Μην είστε βιαστικοί

Μην αναρωτιέστε σε μόνιμη βάση το πώς και το πότε θα επιτευχθεί κάτι που θέλετε. Δεν μπορείτε να φυτεύετε έναν σπόρο και κάθε μέρα να τον ξεθάβετε για να δείτε αν φύτρωσε. Το πιο πιθανό είναι πως θα τον καταστρέψετε.

Η αμφιβολία «σκοτώνει» την πίστη πριν καν καταφέρετε να τη «χτίσετε».

Αναζητήστε προσεκτικά το κίνητρο

Είναι άλλο να ψάχνετε τον ιδανικό σύντροφο επειδή αισθάνεστε πως έχετε πολλή αγάπη να δώσετε και άλλο γιατί κουβαλάτε έναν πόνο και αναζητείτε κάποιον να σας τον «γιατρέψει».

Οραματιστείτε εκείνο που ποθείτε

Η οπτικοποίηση αυτού που επιθυμείτε μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο έντονα θετικά συναισθήματα σχετικά με αυτό. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα συναισθήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να πιστέψετε περισσότερο στον εαυτό σας.

Απλώς κλείστε τα μάτια σας, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και φανταστείτε μια σκηνή από τη μελλοντική σας ζωή όπως την επιθυμείτε.

*Μην ξεχνάτε:

Ολα όσα έχετε σήμερα στη ζωή σας κάποτε, έστω και ασυναίσθητα μέσα σας, τα ζητήσατε και σας δόθηκαν. Ολα αυτά δεν είναι δεδομένα και είναι καλό να «σταματάτε», να τα συνειδητοποιείτε και να νιώθετε ευγνωμοσύνη.

Ολοκληρώνοντας λοιπόν κάθε «κύκλο manifestation», ακόμη κι αν αυτός δεν είχε την επιτυχία που αναμένατε, πείτε ένα «ευχαριστώ» για όλα όσα έτσι κι αλλιώς αποκομίσατε.