Μιλώντας για καλή φυσική κατάσταση, πολλοί έχουμε στο μυαλό μας συγκεκριμένα πρότυπα εξωτερικής εμφάνισης. Το να είναι κανείς fit είναι σχεδόν ταυτισμένο με ένα γυμνασμένο και αδύνατο κορμί. Είναι όμως αυτό το σωστό κριτήριο υγείας και ευεξίας;

Τι πραγματικά σημαίνει «fit»

Διαβάστε επίσης: Λεπτή μέση: Η άσκηση που πρέπει να προσθέσετε στην προπόνησή σας

Καρδιαγγειακή απόδοση, αντοχή, ευλυγισία, δύναμη, ευκολία στην κίνηση, αποτελούν λίγα μόνο από τα μη εμφανή στοιχεία ενός πραγματικά fit ανθρώπου και δεν ισοδυναμεί με έναν συγκεκριμένο τύπο σώματος. Υπάρχουν πολλά αδύνατα άτομα που δεν είναι γυμνασμένα και άλλα πιο εύσωμα, που είναι. Το βάρος του σώματος δεν είναι ένα στοιχείο που καθορίζει το αν είμαστε πραγματικά σε φόρμα ή όχι, λένε οι ειδικοί.

Το τι σημαίνει καλή φυσική κατάσταση φαίνεται επίσης πως διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το να θεωρείται κάποιος γυμνασμένος δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το να μπορεί να λειτουργήσει και να ανταποκρίνεται με ευκολία στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Μπορεί να είστε σε θέση να τρέχετε γρήγορα και να διανύετε μεγάλες αποστάσεις, αλλά αν δυσκολεύεστε να τακτοποιήσετε τα ψώνια σας, τότε μήπως οι ασκήσεις ενδυνάμωσης θα ήταν πιο ωφέλιμες για εσάς;

Οι ειδικοί τέλος τονίζουν τη σπουδαιότητα της ισορροπίας. Η υπερβολή με έντονες καθημερινές προπονήσεις, συνήθως οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης στον οργανισμό μας. Η κορτιζόλη, γνωστή και ως ορμόνη τους στρες, προκαλεί μεταξύ άλλων εξάντληση, υπέρμετρο άγχος και διαταραχές στον ύπνο.

 Τι να κάνετε για να είστε σε φόρμα

  • Επιλέξτε ασκήσεις σύμφωνα με τις προσωπικές σας ανάγκες

Αφιερώστε λίγο χρόνο στο να σκεφτείτε: «Ποιο είδος γυμναστικής θα βελτίωνε πρακτικά την ποιότητα της ζωής μου»;

Ένας ηλικιωμένος θα μπορούσε για παράδειγμα να επιθυμεί να βελτιώσει την ευλυγισία του για να ανταποκρίνεται στο παιχνίδι με τα εγγόνια του ενώ ένας άνθρωπος που αναγκάζεται να περπατάει πολύ για να πάει στη δουλειά του, ίσως να χρειάζεται να επικεντρωθεί σε προπονήσεις αντοχής.

  • Ασχοληθείτε με τη γυμναστική για ευχαρίστηση και με μέτρο

Όποια σωματική δραστηριότητα κι αν επιλέξετε, φροντίστε να σας αρέσει πραγματικά και αποφύγετε τις υπερβολές. Τότε μόνο θα είστε σε θέση να καρπωθείτε τα ποικίλα οφέλη της άσκησης όπως: τόνωση της διάθεσης, αύξηση της συγκέντρωσης, περισσότερη ενέργεια, καλύτερη ποιότητα ύπνου, απώλεια κιλών και λιγότερο άγχος.

Άσκηση σημαίνει ευεξία αλλά για να είμαστε πραγματικά υγιείς, θα πρέπει να την συνδυάσουμε με άλλες εξίσου σημαντικές δραστηριότητες της ζωής μας όπως το να περνάμε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ημέρες ξεκούρασης είναι το ίδιο απαραίτητες με τις ημέρες προπόνησης. Οι μύες και το κεντρικό νευρικό μας σύστημα ανακάμπτουν και στη συνέχεια είμαστε σε θέση να αποδώσουμε καλύτερα.

  • Ορίστε βιώσιμους στόχους

Το να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους βοηθά στο να παραμένουμε συνεπείς σε αυτούς και να αποφεύγεται η υπερπροσπάθεια. Επιλέξτε λοιπόν μια ρουτίνα άσκησης που μπορείτε να κάνετε με συνέπεια και που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας.

Μπορεί να καταλήξετε σε δύο 30λεπτες προπονήσεις την εβδομάδα και να νιώθετε καλά με αυτό. Γενικά, δεν έχει νόημα να προσπαθείτε να γυμνάζεστε τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα εάν δεν είναι εφικτό. Θα πιεστείτε, θα κουραστείτε και τελικά είναι πολύ πιθανό να τα παρατήσετε εντελώς.

Συμπερασματικά, επικεντρωθείτε στο να απολαμβάνετε την καθημερινότητα που σας ευχαριστεί και όχι στο να αλλάξετε την εικόνα σας στον καθρέφτη. Το να είμαστε fit σημαίνει να φροντίζουμε μέσω των σωματικών δραστηριοτήτων που επιλέγουμε, τη σωματική, νοητική και συναισθηματική μας υγεία κι ας μην αποκτήσουμε ποτέ το… τέλειο σώμα.