Οι άνθρωποι είμαστε εκ φύσεως κοινωνικά όντα και έρευνες έχουν δείξει ότι οι κοινωνικές μας συναναστροφές είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας ευεξία. Από την άλλη, ο χρόνος που περνάμε με παρέες μπορεί να μας δημιουργήσει άγχος. Κι αυτό γιατί πολλές φορές ανησυχούμε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς και μπορεί ακόμα και να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας ώστε να αποφύγουμε την απόρριψη και να μην νιώθουμε κοινωνικά αποκλεισμένοι.

Το να υπάρχει τελικά μια ισορροπία και να έχουμε χρόνο και για τον εαυτό μας, μας δίνει την ευκαιρία να απαλλαγούμε από κάθε είδους «κοινωνικές πιέσεις» και να αφεθούμε στις δικές μας σκέψεις, συναισθήματα και εμπειρίες.

Διαβάστε επίσης: Ψυχολογία: Μήπως είμαστε «συναισθηματικό σφουγγάρι»;

Γιατί είναι σημαντικό να περνάμε χρόνο μόνοι

Το να βρίσκουμε χρόνο για να είμαστε μόνοι έχει μια σειρά από σημαντικά οφέλη, όπως:

«Εσωτερική εξερεύνηση»

Το να νιώθετε άνετα με μόνη σας παρέα τον εαυτό σας μπορεί να σας δώσει το χρόνο και την ελευθερία να εξερευνήσετε πραγματικά τον εαυτό σας χωρίς παρεμβολές. Αυτό μπορεί να γίνει με το να δοκιμάσετε νέα πράγματα, να ερευνήσετε θέματα που σας απασχολούν, να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας, ακόμα και να εξελίξετε τους προσωπικούς σας τρόπους έκφρασης.

Έτσι μπορείτε να φτάσετε σε ένα σημείο προσωπικής, εσωτερικής ανάπτυξης χωρίς να σας προβληματίζουν τόσο τα ενδιαφέροντα και οι απόψεις των γύρω σας.

Δημιουργικότητα

 Όσο παραμένετε μόνοι, μπορείτε να αφήσετε ελεύθερο το μυαλό σας να ονειρευτεί… Μην ανησυχώντας για το τι λένε οι άλλοι, εστιάζετε «προς τα μέσα».

Σύμφωνα με έρευνες, το να είναι κανείς μόνος μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον εγκέφαλο που τροφοδοτούν τη δημιουργική διαδικασία. Όταν δηλαδή ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει κάποια κοινωνική διέγερση, ενισχύει τα δημιουργικά του δίκτυα για να «γεμίσει το κενό». Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που σκόπιμα περνούν χρόνο μόνοι τείνουν να είναι ιδιαίτερα δημιουργικοί.

Περισσότερη ενέργεια

Το να ζεις κανείς μόνος τείνει να θεωρείται κάτι αρνητικό. Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που ζουν μόνοι μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν πιο πλούσια κοινωνική ζωή και περισσότερη ενέργεια για κοινωνικές συναναστροφές σε σχέση με τους ανθρώπους που ζουν με άλλους.

Άλλο μοναχικότητα, άλλο μοναξιά

Πολλά είναι εκείνα τα στοιχεία που δείχνουν ότι η μοναξιά μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες για την υγεία. Έχει συνδεθεί άλλωστε με αυξημένη αρτηριακή πίεση, κοινωνικό άγχος, παχυσαρκία, κατάθλιψη, αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ακόμη και πρόωρο θάνατο.

Το να μένεις μόνος με τον εαυτό σου όμως, δεν ισοδυναμεί με μοναξιά. Η μοναξιά χαρακτηρίζεται από αρνητικά συναισθήματα που συνδέονται με την απομόνωση. Ο χρόνος που αφιερώνουμε στον εαυτό μας περιλαμβάνει στοιχεία απελευθέρωσης, έμπνευσης και αναζωογόνησης.

Τα σημάδια ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο με εσάς

Δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσουμε τα σημάδια ότι χρειαζόμαστε λίγο χρόνο μακριά από όλους. Μερικά από αυτά είναι:

  • Εκνευρίζεστε εύκολα, πολλές φορές με ασήμαντες αφορμές
  • Δεν θέλετε να κάνετε πράγματα με φίλους ή με την οικογένειά σας
  • Νιώθετε υπερένταση
  • Έχετε δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Αγχώνεστε γενικότερα να περάσετε χρόνο με άλλους ανθρώπους

Αν «παλεύετε» με κάποιο από αυτά τα σημάδια, λίγος χρόνος μόνοι σας, μπορεί να έχει σημαντική επανορθωτική δράση.

Τι να κάνω μόνος μου;

Εάν σκέφτεστε να περάσετε λίγο χρόνο μόνοι σας, είναι σημαντικό να το κάνετε με τρόπους που είναι ωφέλιμοι για την ψυχική σας ευεξία.

Αρχικά, επιλέξτε το χρόνο αυτό. Πότε θέλετε να περάσετε λίγο χρόνο μόνοι; Προγραμματίστε τον και βεβαιωθείτε πως δεν θα σας ενοχλήσει κανείς. Εν συνεχεία:

  • Απενεργοποιήστε τα social. Η εστίασή σας πρέπει να είναι στις δικές σας σκέψεις και ενδιαφέροντα και όχι σε αυτά που κάνουν οι άλλοι.
  • Φτιάξτε ένα πλάνο. Δεν αισθάνονται όλοι άνετα να περνούν χρόνο μόνοι, οπότε μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να σχεδιάσετε τι θέλετε να κάνετε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει λίγο χρόνο χαλάρωσης ή την ανάγνωση ενός βιβλίου.
  • Βγείτε απλά μια βόλτα. Το να βρίσκεστε έξω έχει πάντα ευεργετικό αντίκτυπο στην εσωτερική σας ευημερία. Κάθε άτομο βέβαια έχει διαφορετικές ανάγκες σε σχέση με τον κοινωνικό και τον ατομικό του χρόνο. Πρέπει πάντα να προσπαθείτε να βρείτε την ισορροπία και το τι ταιριάζει αποκλειστικά σε εσάς.