Περίπου το 70% των γυναικών εμφανίζουν πρήξιμο στην κοιλιά πριν ή κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης. Το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα συνήθως εμφανίζεται μία ή δύο ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου αλλά σε ορισμένες γυναίκες είναι πιθανό να κάνει την εμφάνισή του έως και πέντε ημέρες νωρίτερα. Αν και σύντομα υποχωρεί, δεν παύει, σε συνδυασμό με τα άλλα συμπτώματα της περιόδου, να προκαλεί δυσφορία και πεσμένη διάθεση.

Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε εύκολα να περάσετε στην «αντεπίθεση» με πολύ απλές αλλαγές που παράλληλα ωφελούν συνολικά τον οργανισμό σας.

Διαβάστε επίσης: Υπνοδωμάτιο: 3 μικρές αλλαγές για καλύτερο ύπνο

5 φυσικοί τρόποι για να μειωθεί το πρήξιμο στην κοιλιά

Μπορείτε να βάλετε «στοπ» στη φουσκωμένη κοιλίτσα κατά την περίοδό σας εάν:

#1 Επιλέγετε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες και κάλιο

Υγιεινές διατροφικές επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και πρωτεΐνη, όπως οι μπανάνες, οι ντομάτες, η γλυκοπατάτα, το αβοκάντο, οι σπόροι chia, οι ξηροί καρποί, ο σολομός, το κοτόπουλο, το ψάρι και το τόφου συνίστανται για την εξισορρόπηση των υγρών του οργανισμού κατά τη διάρκεια της περιόδου.

#2 Προτιμάτε τρόφιμα με διουρητικές ιδιότητες

Οι τροφές που λειτουργούν ως φυσικά διουρητικά όπως ο ανανάς, τα αγγούρια, τα καρότα, τα πράσα, το σκόρδο και το τζίντζερ, θα σας βοηθήσουν ώστε να αισθάνεστε πιο ανάλαφρες κατά τη διάρκεια της περιόδου, και όχι μόνο.

#3 Δεν παραλείπετε τη ρουτίνα άσκησής σας

Μπορεί να σας είναι δύσκολο να συνεχίσετε να γυμνάζεστε ενώ έχετε περίοδο μα, σύμφωνα με του ειδικούς, η αύξηση του καρδιακού σας παλμού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, συμπεριλαμβανομένου του πρηξίματος.

Δεν θα πρέπει όμως να το παρακάνετε. Οι πιο ήπιες μορφές άσκησης, όπως η γιόγκα, θα ήταν μια ιδανική επιλογή αφού η υψηλής έντασης προπόνηση είναι πολύ πιθανό αντί να μειώσει, να αυξήσει το φούσκωμα.

#4 Μειώσετε την κατανάλωση καφεΐνης, αλκοολούχων και ανθρακούχων-ζαχαρούχων ποτών

Κατά τις οδηγίες των ειδικών, θα πρέπει να αποφεύγετε πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου σας το αλκοόλ, αφού μπορεί να ενισχύσει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως ευαισθησία στο στήθος, εναλλαγές στη διάθεση και φούσκωμα και τον καφέ που μπορεί να υπερδιεγείρει το πεπτικό σύστημα και να σας αφυδατώσει.

Το ίδιο ισχύει και για τα ζαχαρούχα ή ανθρακούχα ροφήματα που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά. Αντί αυτών, καταναλώστε άφθονο νερό και πράσινο τσάι.

#5 Φροντίσετε τον ύπνο σας

Ο ύπνος επηρεάζει θετικά την λειτουργία του οργανισμού και τα δυσάρεστα συμπτώματα της περιόδου, δεν αποτελούν εξαίρεση.

Στοχεύστε στην επαρκή ξεκούρασή σας και κοιμηθείτε 7 με 9 ώρες για συνολική υγεία και ευεξία.