Τα τελευταία χρόνια, το vagus nerve (πνευμονογαστρικό νεύρο) έχει «γοητεύσει» το κοινό, κρίνοντας τουλάχιστον από τη δημοτικότητά του στα social media. Ισως επειδή οι ίνες του θεωρούνται το «κλειδί» για τη ρύθμιση του νευρικού μας συστήματος.

Τι είναι το vagus nerve

Κάποιοι ειδικοί έχουν χαρακτηρίσει το vagus nerve ως ένα «υπερατλαντικό καλώδιο» και όχι άδικα αφού είναι το πιο μεγάλο από τα 12 κρανιακά νεύρα.

Χωρίζεται σε δύο μέρη, αριστερό και δεξί, και ξεκινά από τον εγκέφαλο, περνά στον λαιμό, στο στήθος, γύρω από την καρδιά και τους πνεύμονές μας και εν συνεχεία μέσω της κοιλιακής χώρας καταλήγει στο παχύ έντερο.

Διαβάστε επίσης: Αφυδάτωση: Ποια τα στάδιά της – Πώς να ενυδατωθείτε γρήγορα

Φανταστείτε το vagus nerve λοιπόν σαν ένα δέντρο, του οποίου τα κλαριά αλληλεπιδρούν με σχεδόν κάθε σύστημα οργάνων στο σώμα μας.

Συλλαμβάνει πληροφορίες για το πώς λειτουργούν τα όργανα και στέλνει επίσης πληροφορίες από τον εγκέφαλο πίσω στο σώμα, βοηθώντας στον έλεγχο της πέψης, του καρδιακού παλμού, της φωνής, της διάθεσης και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι δε το κύριο νεύρο του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος το οποίο, σε αντίθεση με το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, μας βοηθά να ξεκουραστούμε, να αφομοιώσουμε πληροφορίες και να νιώθουμε ήρεμοι.

Τι άλλο ρυθμίζει;

· Tην αίσθηση της γεύσης.

· Την ομιλία.

· Μυϊκές αισθήσεις.

· Τον ρυθμό της αναπνοής.

· Την πίεση του αίματος.

· Την παραγωγή βλέννας.

· Την παραγωγή σάλιου.

· Τη συχνότητα ούρησης.

· Τη διάθεση.

Εν ολίγοις, το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι αναπόσπαστο μέρος του αυτόνομου νευρικού συστήματος και ελέγχει όλα όσα κάνει το σώμα μας χωρίς τη συνειδητή μας συμβολή.

Τι αποκαλύπτουν οι μέχρι τώρα έρευνες

Οι επιστήμονες άρχισαν για πρώτη φορά να εξετάζουν το πνευμονογαστρικό νεύρο στα τέλη του 1800 για να διερευνήσουν εάν η διέγερσή του θα μπορούσε να είναι μια πιθανή θεραπεία για την επιληψία. Αργότερα, ανακάλυψαν ότι μια «παρενέργεια» της ενεργοποίησης του νεύρου ήταν η βελτίωση της διάθεσης.

Σήμερα, οι ερευνητές μελετούν πώς το νεύρο αυτό μπορεί να επηρεάσει ψυχιατρικές διαταραχές, μεταξύ άλλων καταστάσεων.

Τα στοιχεία των μέχρι τώρα ερευνών δείχνουν ότι η διέγερση του vagus nerve μπορεί να βοηθήσει άτομα με ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη, επιληψία, διαβήτη, διαταραχή μετατραυματικού στρες καθώς και φλεγμονώδεις αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η νόσος του Crohn ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Υπάρχουν ακόμη και κάποιες προκαταρκτικές έρευνες που υποδηλώνουν ότι τα μακροχρόνια συμπτώματα της Covid θα μπορούσαν να προέρχονται, εν μέρει, από την επίδραση του ιού στο συγκεκριμένο νεύρο.

Σημάδια ότι κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά

Επειδή το vagus nerve επηρεάζει τόσο πολλές σωματικές λειτουργίες, υπάρχουν πολλά σημάδια που μπορεί να μαρτυρούν τη δυσλειτουργία του.

Κάποια από αυτά είναι:

· Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

· Κοιλιακό άλγος.

· Φούσκωμα.

· Δυσκολία στην κατάποση.

· Ζάλη.

· Βραχνή φωνή.

· Ανεξήγητη απώλεια βάρους.

· Απώλεια όρεξης.

· Αίσθημα κορεσμού μετά από πολύ λίγο φαγητό.

· Ναυτία.

· Τάση για εμετό.

· Χρόνια προβλήματα ή διαταραχές διάθεσης.

Πώς μπορείτε να διατηρήσετε το vagus nerve σας υγιές

Το να διατηρείτε το πνευμονογαστρικό νεύρο υγιές περιλαμβάνει το να κάνετε πράγματα που σας διατηρούν υγιείς γενικότερα. Για παράδειγμα, φροντίστε να:

· Ακολουθείτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή με φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

· Ασκείστε για τουλάχιστον 30 λεπτά αρκετές φορές την εβδομάδα.

· Φροντίζετε ενδεχόμενες χρόνιες παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο διαβήτης.

· Εξασκείτε την επίγνωση, τη γιόγκα, το διαλογισμό.

Επιπροσθέτως, οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ του εντέρου και ενός υγιούς vagus nerve επειδή τα βακτήρια στο έντερό μας μπορούν να παράγουν νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη.

Ως εκ τούτου, προτείνουν να καταναλώνουμε τρόφιμα με πρεβιοτικά και προβιοτικά για τη βέλτιστη λειτουργία του εντέρου.

Οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, η μουσικοθεραπεία (ιδιαίτερα με ήχους χαμηλής συχνότητας σε αργή, ρυθμικά δομημένη μουσική) και το κρύο νερό πιστεύεται ότι διεγείρουν το πνευμονογαστρικό νεύρο φυσικά, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε το πόσο άμεσα επέρχεται αυτή η διέγερση.

Το τραγούδι μπορεί επίσης να διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο, διατηρώντας το υγιές καθώς οι δονήσεις διεγείρουν μέρη του στο πίσω μέρος του λαιμού μας (αν δεν σας αρέσει να τραγουδάτε, το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχουν και οι γαργάρες)