Καθώς αναζητούμε τρόπους να βελτιώσουμε ή να «θωρακίσουμε» την υγεία μας, ακούμε κατά καιρούς διάφορες συμβουλές που συχνά συνοψίζονται στην άσκηση και στην διατροφή. Το ίδιο κατά πάσα πιθανότητα έχετε ακούσει και από τον γιατρό σας, ο οποίος σας έχει προτείνει να «τρώτε καλά» και ποιοτικά ή να «περπατάτε περισσότερο».

Φυσικά, η καλή φυσική κατάσταση και η υγιεινή διατροφή είναι βασικοί πυλώνες της υγείας, τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής. Υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να την βελτιώσετε, μερικά από τα οποία είναι πράγματι ευχάριστα.

Διαβάστε επίσης: Καρκίνος: Σύντομες «εκρήξεις» δραστηριότητας μειώνουν τον κίνδυνο

Μερικές από τις συνήθειες που έχουν οι άνθρωποι στις «Μπλε Ζώνες» (αναγνωρισμένες από τον συγγραφέα Dan Buettner), περιοχές που κατοικούν οι μακροβιότεροι άνθρωποι, περιλαμβάνουν:

«Ρίξτε» ρυθμούς

Είναι σημαντικό να διαχειριζόμαστε το στρες, μιας και το χρόνιο άγχος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα και ως εκ τούτου τον κίνδυνο για διάφορες χρόνιες παθήσεις.

Καμία από τις περιοχές της «Μπλε Ζώνης» δεν βρίσκεται σε μεγάλες μητροπολιτικές πόλεις και ίσως υπάρχει σύνδεση μεταξύ του ρυθμού της καθημερινότητας και της υγείας. Ίσως και να οφείλεται στον «τρόπο ζωής του νησιού».

Εκτός από τη Loma Linda (ένα προάστιο της Καλιφόρνια 60 μίλια ανατολικά του Λος Άντζελες) και την Κόστα Ρίκα, οι άλλες τρεις «Μπλε Ζώνες» βρίσκονται σε νησιά: η Οκινάουα, η Σαρδηνία, η Ικαρία περιβάλλονται από νερό, μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς και την φασαρία των μεγάλων πόλεων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είστε καταδικασμένοι αν ζείτε στην πόλη αλλά είναι μια υπενθύμιση να μειώσετε ταχύτητα, μιας και ο πιο αργός ρυθμός μπορεί να συμβάλει στην ευημερία σας. Πώς μπορείτε να επιβραδύνετε; Ίσως υπάρχουν δεσμεύσεις στις οποίες μπορείτε να πείτε «όχι» ή τρόποι να δημιουργήσετε περισσότερα διαλείμματα μέσα στην μέρα.

Ας γίνουμε social

Το αίσθημα της κοινωνικής σύνδεσης είναι κομβικό στοιχείο του τρόπου ζωής στις «Μπλε Ζώνες». «Το να ανήκεις είναι ουσιαστικό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Dan Buettner. Η οικοδόμηση μιας υποστηρικτικής κοινότητας μέσω θετικών κοινωνικών δικτύων μπορεί να συμβάλλει σε μια μεγαλύτερη και πιο ποιοτική ζωή.

Για αυτό δώστε προτεραιότητα στις σχέσεις σας. Αφιερώστε χρόνο στην οικογένειά σας αλλά και στους φίλους σας καθώς έτσι θα αντλείτε θετική υποστήριξη, μειώνοντας την μοναξιά και ενισχύοντας το αίσθημα του σκοπού στην καθημερινότητά σας.

Αναρωτηθείτε: Τι μπορείτε να κάνετε αυτή την εβδομάδα—ή τώρα—για να βελτιώσετε την κοινωνική σας υγεία; Μπορεί να είναι πιο απλό από όσο νομίζετε. Ίσως να προσκαλέσετε έναν φίλο σας για μια απλή βόλτα ή να προγραμματίσετε ένα δείπνο με τους γονείς σας.

Ανακαλύψτε την δική σας χαρά

Αφού βρείτε τον σκοπό σας, αγκαλιάστε την θετική στάση και την αισιοδοξία, ακριβώς όπως κάνουν οι άνθρωποι στις «Μπλε Ζώνες». Αυτό μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή.

Ενώ η ευγνωμοσύνη, η αισιοδοξία και η εύρεση νοήματος δεν είναι απαραιτήτως τα πιο εύκολα πράγματα που μπορείτε να εφαρμόσετε αμέσως, αυτή η φόρμουλα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα ευεξία σας. Και είναι δωρεάν — δεν απαιτούνται συμπληρώματα ή συνδρομές στο γυμναστήριο.