Σκεφτείτε τους σπόρους του ροδιού, με το βαθύ κόκκινο χρώμα του ρουμπινιού, σαν υγιεινούς πολύτιμους λίθους. Είναι ένας θησαυρός για την υγεία μας, που μπορούμε να βρούμε στο μανάβικο.

Γενικά, είναι καλύτερο να επιλέγετε βαριά ρόδια με γυαλιστερή και σφιχτή φλούδα. Σε μεγάλα σουπερμάρκετ μπορείτε να τα βρείτε και έτοιμα καθαρισμένα.

Διαβάστε επίσης: Το πιο «υγιεινό» λαχανικό στον κόσμο

Το καθάρισμα των ροδιών απαιτεί λίγο χρόνο, αλλά είναι εύκολο. Κόβετε κυκλικά και αφαιρείτε τη φλούδα στο μέρος του κοτσανιού και τη χαράζετε μέχρι το κάτω μέρος, χωρίς να πιέζετε πολύ το μαχαίρι, όπως κάνετε με το πορτοκάλι.

Στη συνέχεια, ανοίγετε το ρόδι στη μέση και αφαιρείτε τους σπόρους.

Για να φτιάξετε χυμό λιώστε στο μπλέντερ τούς κόκκους από δύο ρόδια (για κάθε ποτήρι χυμού). Στη συνέχεια, περάστε τον πολτό από σήτα και απολαύστε τον.

Ο χυμός του ροδιού είναι θαυματουργός για…

Τον εγκέφαλο

Το οξειδωτικό στρες αυξάνεται με την ηλικία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging Medicine.

Ειδικά στον εγκέφαλο, το οξειδωτικό στρες μπορεί να βλάψει τους νευρώνες (δηλαδή τα νευρικά κύτταρα), αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο στο Frontiers.

Ωστόσο, τα αντιοξειδωτικά – συμπεριλαμβανομένων εκείνων στα ρόδια – μπορούν να βοηθήσουν μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και «θωρακίζοντας» τελικά τον εγκέφαλο.

Την καρδιά

Τα εκχυλίσματα του ροδιού έχουν δράσεις που μπορούν να προστατεύσουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή που χαρακτηρίζει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης.

Ακόμη, ο χυμός του μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη θρόμβων αίματος που εμποδίζουν την κυκλοφορία στις αρτηρίες.

Το ανοσοποιητικό

Το ρόδι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, ασβέστιο, φώσφορο και ριβοφλαβίνη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Ethnopharmacology.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια (δηλαδή τα ανοσοκύτταρα) να επιτεθούν σε παθογόνα που προκαλούν ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων και των ιών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης C προστατεύουν τα λευκά αιμοσφαίρια από το οξειδωτικό στρες, διασφαλίζοντας ότι είναι υγιή και ικανά να καταπολεμήσουν τα μικρόβια.

Το δέρμα

Τα ρόδια βοηθούν στην προστασία της επιδερμίδας από εξωτερικούς παράγοντες και στην αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος. Αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος επιταχύνεται η αποκατάσταση των ιστών και η επούλωση των πληγών.

Bonus οφέλη

  • Το ρόδι καταπολεμά τις φλεγμονές.
  • Συντελεί στην προστασία από τον καρκίνο.
  • Ανακουφίζει από τα συμπτώματα των πεπτικών διαταραχών.
  • Έχει αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
  • Ο χυμός του βοηθά σε περιπτώσεις διάρροιας χάρη στις στυπτικές του ιδιότητες.
  • Συμβάλλει στη γρήγορη ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα.