Ο αρακάς (ή μπιζέλι) είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων, φυτικών ινών, σιδήρου, ψευδαργύρου, βιταμίνης C και θειαμίνης.

Επιπλέον, όταν τον καταναλώνουμε μαγειρεμένο μάς τροφοδοτεί με μεγάλη ποσότητα φυλλικού οξέος.

Διαβάστε επίσης: Το ιδανικό σνακ για δυνατά οστά

Περιέχει μεγάλο φάσμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Επίσης, έχει συσχετιστεί με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση η οποία οφείλεται στην περιεκτικότητα του σε φυτοχημικά (όπως είναι οι πολυφαινόλες), τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες.

Περιέχει αρκετό κάλιο που ρυθμίζει το ενδοκυττάριο υγρό, λίγο νάτριο, φώσφορο, ο οποίος είναι σημαντικός για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών και του νευρικού συστήματος και πολλές φυτικές ίνες για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

Το διατροφικό προφίλ του αρακά

Μια μερίδα 100 γρ. μαγειρεμένου αρακά περιέχει περίπου:

Ενέργεια (kcal): 84
Πρωτεΐνες (g): 5,4
Λίπος (g): 0,2
Υδατάνθρακες (g): 15,6
Φυτικές ίνες (g): 5,5
Σάκχαρα (g): 5,9

Διατροφικά, υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ φρέσκου και κατεψυγμένου αρακά.

Ένα φλυτζάνι ψημένου αρακά περιέχει περίπου 8-9γρ. πρωτεΐνες.

Έρευνες έχουν δείξει πως, τα προϊόντα του αρακά τείνουν να είναι υψηλότερα σε αμινοξέα και χαμηλότερα σε γλουταμικό οξύ, σε σύγκριση με τα φασόλια σόγιας.

Μάλιστα, σύμφωνα με μια γαλλική μελέτη, οι άνθρωποι που κατανάλωναν πρωτεΐνη αρακά μετά από προπόνηση με αντιστάσεις είδαν την ίδια αύξηση της δύναμής τους μ’ εκείνους που έπιναν πρωτεϊνούχο ρόφημα μετά την προπόνηση.

Κρύα σούπα αρακά

Για μεσημεριανό φουλ στην πρωτεΐνη.

Για 4-6 μερίδες θα χρειαστείτε μισό κιλό μπιζέλια,, 2 κολοκυθάκια, 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 2 ψιλοκομμένα καρότα, 1 κουταλιά ψιλοκομμένο σέλερι, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 κουταλιά ξίδι, 4 κούπες νερό, φρέσκο θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.

Βράζετε σε κατσαρόλα με 4 κούπες νερό τα μπιζέλια μαζί με το κρεμμύδι, τα κολοκυθάκια, τα καρότα και το σέλερι. Τα αφήνετε να σιγοβράζουν μέχρι να μαλακώσουν.

Πέντε λεπτά πριν από την ολοκλήρωση του μαγειρέματος, προσθέτετε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.

Κατεβάζετε τη σούπα από τη φωτιά, την πολτοποιείτε και την αφήνετε να κρυώσει. Αν είναι πολύ πηχτή, την αραιώνετε με λίγο νερό.

Τη βάζετε στο ψυγείο και τη σερβίρετε κρύα.