Η λέξη σούπα προέρχεται από το γαλλικό soup που έχει σαν ρίζα το λατινικό suppa, που σημαίνει ψωμί βουτηγμένο σε ζουμί. Εξού και… «Souptember» από τη λέξη soup και September (Σεπτέμβριος).

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που, μετά από την περιπέτεια του καλοκαιριού και των διακοπών, είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε σε μια ρουτίνα και να αρχίσουμε πάλι να τρώμε υγιεινά.

Όταν τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο και ο καιρός γίνεται όλο και πιο κρύος, οι σούπες μας παρέχουν άνεση, παρηγοριά και θαλπωρή σε μια περίοδο έντονων αλλαγών. Είναι σαν να… αγαλλιάζουν την ψυχή και να ζεσταίνουν το σώμα.

Διαβάστε επίσης: Το πιο «υγιεινό» λαχανικό στον κόσμο

Επιπλέον, είναι εύπεπτες και ελαφριές, ενώ μπορούν να καταναλωθούν ως κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό, ως ενδιάμεσο σνακ ή ως βραδινό. Παράλληλα, είναι θρεπτικές και δυναμωτικές, καθώς είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, που αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού.

Λαχανικά, ψάρι και κοτόπουλο

Τα λαχανικά που περιέχουν τροφοδοτούν τον οργανισμό μας με πολλές υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως βιταμίνη C, βιταμίνες συμπλέγματος Β, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά.

Το κρεμμύδι, για παράδειγμα, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση της Ιατρικής Σχολής της Βοστόνης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Biological Regulators & Homeostatic Agents», προσδίδει στη σούπα μια αντιφλεγμονώδη δράση.

Η ψαρόσουπα, αποτελεί, επίσης μια πολύ υγιεινή επιλογή, καθώς η πρωτεΐνη και τα καλά ω3 λιπαρά του ψαριού, που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την καρδιά.

Σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου UCLA και του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα η κοτόσουπα περιέχει αμινοξέα που καταπολεμούν τη βρογχίτιδα και άλλα πνευμονολογικά προβλήματα.

Κολοκυθόσουπα βελουτέ

Η κολοκύθα έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και, σε συνδυασμό με το καρότο, αποτελεί εξαιρετική πηγή καροτενοειδών, που είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση.

Έτσι, αυτή η σούπα είναι ιδανική επιλογή για το φθινόπωρο, που αρχίζουν τα κρυολογήματα, επειδή συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.

Για τη συνταγή θα χρειαστείτε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 600 γρ. ψίχα γλυκιάς κίτρινης κολοκύθας (δηλαδή περίπου 1 κιλό κολοκύθα), 1 καρότο, 2 μέτριες πατάτες, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 5 φλιτζάνια νερό (περίπου 1 λίτρο), 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί, 1/2 φλιτζάνι συμπυκνωμένο γάλα, 1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο (κεφαλογραβιέρα ή ρεγκάτο), 3 κουταλιές λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.

Σε κατσαρόλα με λάδι, σοτάρουμε την κολοκύθα, το κρεμμύδι, το καρότο και τις πατάτες (όλα κομμέ­να σε χοντρά κομμάτια) και σβήνουμε με κρασί.

Ρίχνουμε νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Έπειτα, πολτοποιούμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει το μείγμα κρεμώδες και το ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα.

Όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το γάλα και το τυρί και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 2-3΄, μέχρι να λιώσει το τυρί.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε λεμόνι και ανακατεύουμε.