Υλικά

200 γρ. σουσάμι

300 γρ. μέλι

150 γρ. ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας π.χ. αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια Αιγίνης, κλπ.

5 κουταλιές της σούπας ταχίνι ή ταχίνι με κακάο

1 κ.γ. κανέλα

λίγο αλάτι

ξύσμα από πορτοκάλι

Εκτέλεση 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180ºC. Πλένουμε με άφθονο νερό το σουσάμι και το αφήνουμε να στραγγίξει.

Στη συνέχεια το βάζουμε σε ταψάκι μαζί με τους ξηρούς καρπούς και ψήνουμε μέχρι να καβουρδιστούν, να πάρουν δηλαδή χρυσαφένιο χρώμα.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το μέλι και το ταχίνι, τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και περιμένουμε να πάρει μια βράση.

Για να ελέγξουμε ότι το μέλι είναι έτοιμο, παίρνουμε μια κουταλιά και τη ρίχνουμε σε ένα ποτήρι με νερό. Αν βυθιστεί χωρίς να «σπάσει», δηλαδή χωρίς να κάνει σχέδια μέσα στο νερό, τότε είναι έτοιμο να ρίξουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι και προσθέτουμε το σουσάμι, τους ξηρούς καρπούς, την κανέλα, το αλάτι και το ξύσμα από πορτοκάλι και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Πρέπει το μείγμα να ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας.

Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Με μια σπάτουλα το απλώνουμε να πάει παντού.

Όσο είναι ζεστό, κόβουμε το παστέλι σε μπάρες και το αφήνουμε να κρυώσει.