Ήπια, γήινη γεύση, ζωντανά χρώματα, νόστιμο συνοδευτικό που ταιριάζει σχεδόν σε κάθε πιάτο – φυσικά, μιλάμε για τα σπαράγγια. Αυτό το λαχανικό δεν είναι μόνο διάσημο στη μαγειρική.

Από την αρχαιότητα ήταν γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, γεγονός που επιβεβαιώνουν πρόσφατες ιατρικές έρευνες.

Οι ευεργετικές ιδιότητες των σπαραγγιών έχουν συνδεθεί άμεσα με την αντιμετώπιση του κινδύνου πρόκλησης καρδιακών παθήσεων, ενώ μπορούν να «προλάβουν» και το ενδεχόμενο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Διαβάστε επίσης: Πατάτες: Αυξάνουν τελικά τον κίνδυνο διαβήτη ή υπέρτασης;

Τα σπαράγγια, είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο μειώνει την αρτηριακή πίεση με δύο τρόπους: Χαλαρώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και αποβάλλει το υπερβολικό αλάτι στα ούρα.

Μάλιστα, μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι μια διατροφή πλούσια σε σπαράγγια μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση έως και κατά 17%.

Η ρύθμιση της πίεσης σε συνδυασμό με το υψηλό περιεχόμενο φυλλικού οξέος βοηθά στη διαχείριση των επιπέδων ομοκυστεΐνης και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επιπλέον, η κατανάλωση σπαραγγιού μειώνει την καρδιαγγειακή νοσηρότητα, ενώ συμβάλλει και στον περιορισμό της θνησιμότητας.

Ως καλή πηγή φυτικών ινών, τα σπαράγγια προάγουν την πεπτική υγεία και μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαβήτη.

Τι άλλα οφέλη έχουν τα σπαράγγια

Τα σπαράγγια έχουν λίγες θερμίδες, αλλά διαθέτουν εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ. Μισό φλιτζάνι (90 γραμμάρια) μαγειρεμένα σπαράγγια περιέχει μόλις 20 θερμίδες.

Διαθέτουν μικρές ποσότητες ιχνοστοιχείων, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και η ριβοφλαβίνη, ενώ είναι μια εξαιρετική πηγή της βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη θρεπτική ουσία που εμπλέκεται στην πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.

Είναι, επίσης, πλούσια σε φυλλικό οξύ, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή εγκυμοσύνη και πολλές σημαντικές διεργασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της κυτταρικής ανάπτυξης και του σχηματισμού DNA.

Αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C και Ε, των φλαβονοειδών και των πολυφαινολών. Τα αντιοξειδωτικά αποτρέπουν τη συσσώρευση επιβλαβών ελευθέρων ριζών και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.