Είτε για την σαλάτα σας προτιμάτε μια σπιτική εκδοχή της Caesar με λιγότερα λιπαρά είτε ανακατεύετε τα διαθέσιμα λαχανικά που βρήκατε στο ράφι του ψυγείου το προηγούμενο βράδυ για να την φτιάξετε, οι φρέσκες σαλάτες πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα υγιεινό και θρεπτικό γεύμα.

Κι ενώ οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα γεύματα με λαχανικά ωφελούν σχεδόν κάθε μέρος του σώματος – ιδιαίτερα τον εγκέφαλο, την καρδιά και το έντερο – τότε γιατί ορισμένοι μπορεί να αισθανθούν πρήξιμο, φούσκωμα ή ακόμα και πόνο αφού καταναλώσουν μια σαλάτα;

4 λόγοι που η σαλάτα προκαλεί πεπτικές διαταραχές

Αφού αποκλείσετε την πιθανότητα η δυσφορία να οφείλεται σε κάποια υποκείμενη πάθηση του εντέρου, τέσσερις είναι οι πιο κοινοί λόγοι που η σαλάτα σας μπορεί να προκαλεί πεπτικά προβλήματα:

1. Τα συστατικά του dressing ερεθίζουν το έντερο

Το dressing μπορεί να κάνει την σαλάτα σας πιο νόστιμη αλλά μπορεί να περιέχει ορισμένα συστατικά που μπορεί να διαταράσσουν την ομαλή εντερική λειτουργία. Ειδικά εάν αγοράζετε έτοιμο dressing για τις σαλάτες σας, είναι σημαντικό να διαβάζετε την ετικέτα με τα συστατικά του για να γνωρίζετε τι ακριβώς περιέχει.

Ως εκ τούτου, όταν αγοράζετε dressing σαλάτας, προτιμήστε αυτά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και ζάχαρη ή ακόμα καλύτερα δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας με λίγο ελαιόλαδο, λεμόνι ή ξύδι.

2. Τρώτε πολλά ωμά λαχανικά ταυτόχρονα

Ενώ τα λαχανικά είναι γεμάτα απαραίτητα για το σώμα θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, το έντερό σας μπορεί να μην έχει συνηθίσει να τρώτε πολλές ινώδεις τροφές ταυτόχρονα.

Για να αποφύγετε τις ενοχλήσεις, δοκιμάστε να αυξήσετε σταδιακά την ποσότητα των φυτικών ινών που καταναλώνετε. Ταυτόχρονα μπορείτε να μαγειρεύετε ελαφρά στον ατμό ή να ψήνετε μερικά από τα λαχανικά σας πριν τα ρίξετε στο μπολ σας για να αφομοιωθούν πιο εύκολα.

Καθώς τα μαγειρεύετε, ορισμένες από τις ίνες των λαχανικών διασπώνται και έτσι αφομοιώνονται πιο εύκολα από το πεπτικό σας σύστημα.

3. Τα toppings έχουν αλάτι ή ζάχαρη

Όπως το υπερβολικό αλάτι ή υπερβολική ζάχαρη στο dressing της σαλάτας σας μπορεί να ερεθίσει το έντερό σας, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με άλλα συστατικά που βάζουμε στην σαλάτα, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών καρπών και των αποξηραμένων φρούτων.

Ενώ οι ξηροί καρποί γενικά αποτελούν «πηγή» καλών λιπαρών και πρωτεϊνών, ανάλογα με τον τρόπο προετοιμασίας τους, μπορεί τελικά να περιλαμβάνουν περίσσεια ζάχαρης, αλατιού ή και λαδιού, κάτι που μπορεί να είναι σκληρό για το στομάχι.

Η λύση είναι να αντικαταστήσετε τα αποξηραμένα φρούτα με φρέσκα και να επιλέξετε ξηρούς καρπούς ωμούς και ανάλατους.

4. Τα όσπρια προσθέτουν έξτρα φυτικές ίνες

Τα όσπρια είναι θρεπτική «πηγή» φυτικής πρωτεΐνης, γεμάτα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αλλά αν το πεπτικό σας σύστημα δεν μπορεί να αντέξει πολλά ωμά λαχανικά, πιθανόν το ίδιο να συμβεί και με τα όσπρια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποφεύγετε. Αντ’αυτού δοκιμάστε να τρώτε για αρχή μικρότερες ποσότητες λαχανικών και οσπρίων και σταδιακά μπορείτε να τις αυξήσετε. Μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό που προάγει την πέψη και την κινητικότητα του εντέρου.