Μια φορά κι έναν καιρό, ο ωραίος Νάρκισσος κάθισε κοντά σε μια πηγή και είδε το πρόσωπό του να καθρεφτίζεται στα νερά της. Γοητεύτηκε τόσο πολύ από την εικόνα του που θέλησε βυθίζοντας τα χέρια του στο νερό να την «αιχμαλωτίσει». Ερωτευμένος πια με τον… εαυτό του αλλά και απογοητευμένος που παρά τις προσπάθειες δεν τα κατάφερνε, παρέμεινε στη θέση του μέχρι που μαράζωσε και πέθανε μόνος. Τι σημαίνει σύμφωνα με το μύθο ναρκισσισμός; Είναι από μόνος του θετικός ή αρνητικός;

Η Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (ΝΠΔ) είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που περιλαμβάνει αρνητικά χαρακτηριστικά όπως αλαζονεία, υπερβολική ενασχόληση με τον εαυτό, ανάγκη για συνεχή θαυμασμό και έλλειψη ενσυναίσθησης.

Από την άλλη, υπάρχει και ο υγιής που μας κάνει καλό. Πάμε λοιπόν να δούμε περισσότερα γι’ αυτόν…

Πώς μοιάζει ο υγιής ναρκισσισμός

Για να κάνετε τον υγιή ναρκισσισμό εικόνα, φέρτε στο νου σας το τραγούδι «I feel pretty» από το West Side Story. Ύστερα, σκεφτείτε: Είστε όμορφοι. Είστε έξυπνοι. Είστε δημιουργικοί. Αναγνωρίζετε όμως αυτές σας τις ιδιότητες; Εκτιμάτε τον εαυτό σας για αυτό που είναι; Κοιτάζεστε ποτέ στον καθρέφτη;

Το να «ερωτευτείτε» την αντανάκλασή σας όπως ο Νάρκισσος είναι πολλές φορές στη ζωή απαραίτητο. Όταν ολοκληρώνετε κάτι δύσκολο στη δουλειά, είναι σημαντικό να νιώσετε ευχαρίστηση και ικανοποίηση.

Όταν οι γύρω σχολιάζουν το στυλ σας, είναι σημαντικό αυτό να αποδέχεστε τα καλά τους σχόλια. Στην ερωτική σας ζωή, είναι σημαντικό να μην ξαφνιάζεστε όταν ένα ελκυστικό άτομο σας δείχνει ενδιαφέρον.

Ο υγιής ναρκισσισμός σχετίζεται με την αυτοεκτίμηση. Αφορά το να νιώθει κανείς καλά με την εμφάνισή του, τις σκέψεις, τις προσπάθειες και τις επιτυχίες του. Μπορεί η χαρά του υγιούς ναρκισσισμού να είναι «φευγαλέα», είναι ωστόσο μια ισχυρή αίσθηση που αξίζει στον καθένα μας ώστε να απολαμβάνει τη ζωή και να τη βιώνει με τον τρόπο που επιθυμεί.

Είναι πολύ απλά ένα συναίσθημα ευφορίας για τον εαυτό μας και τον αντίκτυπο που έχουμε στον κόσμο γύρω μας.

Πώς ο υγιής ναρκισσισμός μας βοηθά στις δύσκολες στιγμές

Εάν μπορείτε να βιώσετε αυτή τη χαρά για τον εαυτό σας, υπάρχει πολύ μικρότερη πιθανότητα ψυχικής εξάντλησης σε περιόδους απογοήτευσης και αποτυχίας. Η απόλαυση γενικά της ομορφιάς στον κόσμο μας, μας προσφέρει ανθεκτικότητα.

Πολλά άτομα δεν καταφέρνουν ποτέ να αναπτύξουν υγιή ναρκισσισμό ίσως εξαιτίας του περιβάλλοντος ανατροφής τους ως παιδιά. Αποκρύπτουν ή μειώνουν τα επιτεύγματά τους ακόμα και από τον ίδιο τους τον εαυτό.  Ανησυχούν παραπάνω από ό,τι θα έπρεπε για το πώς θα αισθανθούν οι γύρω τους με τις επιτυχίες τους ή δεν τις «γιορτάζουν» από φόβο μήπως φανούν αλαζόνες.

Εάν κάτι από τα παραπάνω ισχύει για εσάς, επαναπροσδιορίστε τον υγιή ναρκισσισμό. Δεν είναι άλλο παρά το αίσθημα ευγνωμοσύνης για όλα όσα έχετε. Το να εκτιμάτε τα φυσικά σας ταλέντα και τα «βήματα» σας δεν είναι εγωιστικό. Αντίθετα, είναι το πλέον απαραίτητο στοιχείο για μια πιο χαρούμενη και ισορροπημένη ζωή.