Προσπαθείτε να τρώτε υγιεινά, να πηγαίνετε στο γυμναστήριο όποτε μπορείτε ή… τουλάχιστον αφιερώνετε λίγα λεπτά για να περπατήσετε από και προς τις υποχρεώσεις σας για να αυξήσετε την φυσική σας δραστηριότητα. Λαμβάνετε όμως όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργεί εύρυθμα;

Καθώς μεγαλώνουμε, η ικανότητα του οργανισμού να απορροφά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα, έχει την τάση να μειώνεται. Αυτό, σε συνδυασμό με την απώλεια της όρεξης, που παρατηρείται σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις και σε μια σειρά ζητημάτων υγείας.

Για αυτό επιλέξτε τα γεύματά σας έξυπνα. Οι ειδικοί προτείνουν να επιλέγετε τροφές, «πλούσιες» σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά για να αποτρέψετε την εμφάνιση παθήσεων που σχετίζονται με την γήρανση, όπως η απώλεια οστικής και μυϊκής μάζας ή ο μειωμένος μεταβολισμός.

Τι χρειάζεται το σώμα όσο μεγαλώνουμε;

Τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε όσο μεγαλώνουμε για να «θωρακίσουμε» την υγεία μας και να παραμείνουμε ακμαίοι, περιλαμβάνουν:

Ασβέστιο

Καθώς μεγαλώνουμε χάνουμε περισσότερο ασβέστιο συγκριτικά με αυτό που απορροφά ο οργανισμός, με αποτέλεσμα τα οστά να χάνουν την πυκνότητά τους και να αυξάνεται ο κίνδυνος οστεοπόρωσης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Το ασβέστιο συμβάλλει επίσης στην ομαλή λειτουργία των μυών, των νεύρων, των κυττάρων αλλά και των αιμοφόρων αγγείων. Το βρίσκουμε φυσικά στο γάλα, το γιαούρτι αλλά και το τυρί.

Βιταμίνη D

Γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, ο οργανισμός μπορεί να την συνθέσει αν εκτεθούμε λίγα λεπτά στο φυσικό του φως. Το σώμα σας την χρειάζεται για την απορρόφηση του ασβεστίου ενώ ενισχύει την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, των μυών αλλά και των νεύρων.

Οι καλύτερες «πηγές» είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός ή το σκουμπρί ενώ μικρότερες ποσότητες θα βρείτε στους κρόκους αυγών, το τυρί ή το μοσχαρίσιο συκώτι.

Μαγνήσιο

Είναι μέταλλο απαραίτητο για δυνατούς μυς, υγιή νεύρα και οστά αλλά και φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό μαγνήσιο από την διατροφή σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, διαβήτη ή οστεοπόρωση.

Μπορείτε να το βρείτε σε τροφές όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι ένα θρεπτικό συστατικό που διατηρεί τα νευρικά σας κύτταρα υγιή. Ενώ δεν παρέχει άμεσα ενέργεια, δίνει στο σώμα τα εργαλεία που χρειάζεται για να μετατρέψει τα μόρια της τροφής σε ενέργεια. Επομένως η λήψη της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σας δίνει την ενέργεια που χρειάζεστε για να τα φέρετε όλα εις πέρας.

Την βρίσκεστε φυσικά σε ζωικές τροφές, όπως το κρέας, το ψάρι, τα αυγά αλλά και τα γαλακτοκομικά.

Προβιοτικά

Τα τελευταία χρόνια τα ακούμε όλο και συχνότερα και για καλό λόγο. Πρόκειται για μικροοργανισμούς που περνούν με την πέψη στο έντερο, όπου και ασκούν την ευεργετική τους δράση, συμβάλλουν δηλαδή στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας.

Τα ευεργετικά αυτά βακτήρια μπορείτε να τα βρείτε σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι αλλά και το ξινολάχανο.