Παρόλο που πολλοί άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού όταν έχουν άγχος, υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που χάνουν την όρεξή τους όταν νιώθουν αγωνία.

Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε οργανισμός αντιδρά στο στρες με διαφορετικό τρόπο.

Από τη μια, όταν αγχώνεστε το σώμα απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη, η οποία μπορεί να αυξήσει το αίσθημα της πείνας. Από την άλλη, ένας στρεσογόνος παράγοντας μπορεί να πυροδοτήσει την αντίδραση πάλης ή φυγής, η οποία καταστέλλει την όρεξη.

Κάποιοι, δηλαδή, καταφεύγουν στο φαγητό για να νιώσουν καλύτερα ενώ σε άλλους η πείνα καταστέλλεται.

Το πρόβλημα είναι ότι εάν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, το φαγητό μπορεί να εξελιχθεί σε έναν χρόνιο μηχανισμό του οργανισμού σας για να διαχειριστεί το άγχος και κατ΄επέκταση να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, μιας και οι διατροφικές επιλογές που κάνετε όταν είστε αγχωμένοι δεν είναι και οι πιο υγιεινές.

Υπάρχουν, όμως, ορισμένοι, που όταν είναι αγχωμένοι, νιώθουν αδιαθεσία και ναυτία ή πόνο στο στομάχι.

Η βιολογική εξήγηση πίσω από αυτό περιλαμβάνει την απόκριση πάλης ή φυγής, που όταν ενεργοποιείται το σώμα προσπαθεί να καταπολεμήσει ή να αποφύγει την ενδεχόμενη απειλή αντί να χωνέψει την τροφή που καταναλώσατε.

Ενώ σήμερα, οι περισσότεροι από εμάς δεν χρειάζεται να ανησυχούμε ότι θα παλέψουμε με άγρια ζώα για να εξασφαλίσουμε την τροφή μας (μιας και το άγχος μας μοιάζει περισσότερο με μια στοίβα χαρτιά πάνω στο γραφείο) το σώμα μας δεν καταλαβαίνει τη διάκριση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το στρες μπορεί να επηρεάσει την επικοινωνία ανάμεσα στον εγκέφαλο και το έντερο. Αυτό μπορεί με την σειρά του μπορεί να αλλάξει το πόσο γρήγορα κινείται και μεταβολίζεται η τροφή, προκαλώντας φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα και γενική δυσφορία.

Τι να κάνετε

Για να εξισορροπήσετε τις επιπτώσεις του στρες, είναι σημαντικό να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που θα σας δώσουν ενέργεια και θα σας ανεβάσουν τη διάθεση.

Αν το αγαπημένο σας comfort food ανήκει στην κατηγορία fast food προσπαθήστε να βρείτε πιο υγιεινές εναλλακτικές και να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, γιατί η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα στρες, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health.

Αντίθετα, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU), οι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον 470 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών ημερησίως είχαν 10% χαμηλότερα επίπεδα στρες συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από 230 γραμμάρια.

Αν πάλι μόνο και μόνο η σκέψη του φαγητού σας απωθεί, αναζητήσετε πιο εύπεπτες επιλογές, όπως μπανάνες, γλυκοπατάτες και καστανό ρύζι.

Επιπλέον, το να κάνετε έναν σύντομο περίπατο μετά το φαγητό ή ασκήσεις αναπνοής πριν το γεύμα μπορεί να υποστηρίξει την πέψη σας σε περιόδους έντονου στρες.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Preventive Medicine, έδειξε ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν σε μαθήματα hatha yoga παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στο άγχος και στα συμπτώματα κατάθλιψης, σε μόλις 12 συνεδρίες.