Γνωρίζουμε ότι η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή είναι κομβικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και τα υψηλά επίπεδα ενέργειας. Τώρα νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο “Nagoya Graduate School of Medicine” στην Ιαπωνία αναφέρει ότι η πρόσληψη μικρής ή μεγάλης ποσότητας λιπαρών και υδατανθράκων μπορεί να έχει αντίκτυπο στη μακροζωία, επηρεάζοντας ωστόσο διαφορετικά άνδρες και γυναίκες.

Οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο “The Journal of Nutrition” κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα «άκρα» όσον αφορά την πρόσληψη των εν λόγω θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο προσδόκιμο ζωής. Ας δούμε αναλυτικά τα ευρήματά τους και για τα δύο φύλα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Στη μελέτη συμμετείχαν 34.893 άνδρες και 46.440 γυναίκες, ηλικίας 35 έως 69 ετών. Ο μέσος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) των συμμετεχόντων ήταν εντός του υγιούς εύρους, όπως το όρισαν οι ερευνητές.

Όσον αφορά την κατανάλωση υδατανθράκων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες των οποίων λιγότερο από το 40% των ημερήσιων θερμίδων τους προέρχονταν από τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, διέτρεχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.

Ως προς τις γυναίκες, εκείνες που λάμβαναν περισσότερο από το 65% των θερμίδων τους από τρόφιμα που περιείχαν υδατάνθρακες διέτρεχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.

Όσον αφορά τα λιπαρά, οι άνδρες που κατανάλωναν πολλά λιπαρά τρόφιμα (πάνω από 35% ημερησίως) διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αντίθετα για τις γυναίκες, η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας λιπαρών μείωσε τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία.

Συμπερασματικά, όσον αφορά τη μακροζωία και για τα δύο φύλα, η εν λόγω μελέτη υποστηρίζει ότι η πολύ λίγη ή από την άλλη, η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου.

Επιπλέον, αποκάλυψε πως οι άνδρες θα ήταν ωφέλιμο να μειώσουν την πρόσληψη λιπαρών ή να αντικαταστήσουν τα  κορεσμένα λιπαρά με τα «καλά» ενώ οι γυναίκες θα ήταν ωφέλιμο να αυξήσουν τα «καλά» λιπαρά.

Πού βρίσκουμε τα «καλά» λιπαρά και τους «καλούς» υδατάνθρακες

Τα μονοακόρεστα αποτελούν καλής ποιότητας λιπαρά, καθώς προστατεύουν από την εμφάνιση προβλημάτων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, με κυριότερη πηγή το ελαιόλαδο. Επίσης, περιέχονται σε ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια.

Τα πολυακόρεστα είναι επίσης καλής ποιότητας λιπαρά. Είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τον σχηματισμό κυτταρικών μεμβρανών, τον σχηματισμό ορμονών και ουσιών που σχετίζονται με την αναπαραγωγική λειτουργία.

Εκτός από τα φυτικά έλαια, τα βρίσκουμε σε ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα, σε άγρια χόρτα όπως η γλιστρίδα, σε ψάρια όπως ο σολομός και στα θαλασσινά.

Ως προς τους υδατάνθρακες, αποφύγετε:

  • Το λευκό ψωμί
  • Ζαχαρούχα τρόφιμα και ροφήματα
  • Το λευκό ρύζι
  • Τα άσπρα ζυμαρικά
  • Τα πατατάκια και άλλα τέτοιου τύπου σνακ

Και προτιμήστε:

  • Όσπρια
  • Λαχανικά
  • Φρούτα
  • Τρόφιμα ολικής άλεσης
  • Γλυκοπατάτες
  • Βρώμη