Αυτή η αρχαία πρακτική του sound bath, που περιλαμβάνει κουδουνίσματα και ήχους από γκονγκ και μπολ, μπορεί να φαίνεται περίεργη αλλά μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να αποβάλλετε το άγχος και να τονώσετε την ευεξία σας.

Τι είναι το sound bath;

Σας έχει τύχει μετά το τέλος μιας συναυλίας να αισθανθείτε το σώμα σας μουδιασμένο και πρωτόγνωρα ελαφρύ; Εάν ναι, τότε μπορεί ήδη να γνωρίζετε τι θα νιώσετε σε ένα «λουτρό ήχου».

Διαθέσιμες σε σπα, θέρετρα, γυμναστήρια και κλινικές, αυτές οι μοντέρνες συνεδρίες ακρόασης – διαλογισμού έχουν στόχο να βελτιώσουν την ψυχική υγεία, να ενισχύσουν την αίσθηση της πνευματικότητας και να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το στρες.

Πώς λειτουργεί;

Κατά τη συνεδρία, ξαπλώνετε ή κάθεστε σε μια χαλαρή στάση ενώ ακούτε ήχους από ραβδιά που χτυπούν απαλά σε γκονγκ, θιβετιανά μπολ και άλλα αρχαία όργανα. Με τη βοήθεια αυτών των ήχων χαλαρώνετε και μπαίνετε σε μια κατάσταση διαλογισμού.

Δεν έχει να κάνει μόνο με το τι ακούτε, λένε οι θαυμαστές της πρακτικής, αλλά και με το πώς ο ήχος αντηχεί μέσα σας. Το σώμα «ξυπνά» και αντιδρά θετικά στη μουσική ή σε άλλους ήχους, όπως αυτοί που ακούτε στο sound bath.

Πώς ωφελεί την ευεξία;

Ερευνα αναφέρει ότι μια ωριαία συνεδρία sound bath φάνηκε να μειώνει την κούραση, το άγχος, τον θυμό και την ένταση, αυξάνοντας το αίσθημα ευεξίας. Σε άλλη μελέτη επισημαίνεται ότι ορισμένοι ήχοι μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των εμβοών (χρόνιο κουδούνισμα στο αφτί).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, που μελετούν την επίδραση τέτοιων πρακτικών, οι αρμονικοί, ηρεμιστικοί ήχοι φαίνεται να συμβάλλουν στη χαλάρωση των μυών, επιβραδύνοντας την αναπνοή και μειώνοντας καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση.

Αυτά με τη σειρά τους ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, απελευθερώνοντας ενδορφίνες και καταστέλλοντας την απόκριση πάλης ή φυγής.

Πρέπει να το δοκιμάσετε;

Εάν ο διαλογισμός σάς δυσκολεύει, το «λουτρό ήχου» μπορεί να αποτελέσει έναν πιο σύντομο και αβίαστο τρόπο για να ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε. Δοκιμάστε το και αφήστε το σώμα σας να σας υποδείξει πώς θα συνεχίσετε.