Από το ανεπαίσθητο… «ρουθούνισμα» μέχρι και το πιο δυνατό ροχαλητό, υπολογίζεται ότι το 45% των ενηλίκων ροχαλίζουν περιστασιακά κατά την διάρκεια του ύπνου τους ενώ το 25% ροχαλίζει τακτικά, συχνά διακόπτοντας τον ύπνο του συντρόφου τους, σύμφωνα με τους ειδικούς από το Johns Hopkins Medicine.

Εάν ροχαλίζετε τα περισσότερα βράδια της εβδομάδας και αισθάνεστε ότι ξυπνάτε πάντα κουρασμένοι αντί για αναζωογονημένοι, μπορεί να έχετε άπνοια ύπνου. Πρόκειται για διαταραχή του ύπνου, που χαρακτηρίζεται από επανειλημμένες διακοπές στην αναπνοή και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία.

Τρεις είναι οι τύποι της υπνικής άπνοιας, σύμφωνα με τους ειδικούς από την Mayo Clinic:

  • Η αποφρακτική άπνοια ύπνου, η πιο κοινή μορφή, συμβαίνει όταν οι μύες του λαιμού χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Η κεντρική άπνοια ύπνου εμφανίζεται όταν ο εγκέφαλός σας δεν στέλνει τα κατάλληλα σήματα στους μύες που ελέγχουν την αναπνοή.
  • Το σύνδρομο σύνθετης υπνικής άπνοιας, εμφανίζεται όταν κάποιος έχει έναν συνδυασμό αποφρακτικής και κεντρικής υπνικής άπνοιας.

Άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των μωρών και των παιδιών, μπορεί να έχουν υπνική άπνοια, αν και είναι πιο συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας;

Τα πιο κοινά συμπτώματα της υπνικής άπνοιας, περιλαμβάνουν:

1. Ροχαλητό με παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου

Οι παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου και το δυνατό ροχαλητό είναι τα δύο πιο κοινά συμπτώματα της υπνικής άπνοιας. Εάν ο σύντροφός σας ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας παρατηρήσει ότι ροχαλίζετε δυνατά ή σταματάτε να αναπνέετε στον ύπνο σας, μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας της υπνικής άπνοιας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic, με την αποφρακτική άπνοια ύπνου, το ροχαλητό είναι συνήθως πιο δυνατό όταν κοιμάστε ανάσκελα και πιο ήπιο όταν κοιμάστε στο πλάι.

2. Ξυπνάτε ξαφνικά και νιώθετε ότι πνίγεστε ή λαχανιάζετε

Με την υπνική άπνοια, οι μύες του λαιμού χαλαρώνουν περισσότερο από όσο θα έπρεπε και φράζουν τους αεραγωγούς σας, εξηγούν οι ειδικοί από το Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Τέξας.

Όταν οι αεραγωγοί σας φράζουν, η αναπνοή σας διακόπτεται για λίγο ή σταματά εντελώς. Και η φυσική αντίδραση του σώματός σας είναι να σας ξυπνήσει ξαφνικά και εκείνη τη στιγμή να νιώθετε ότι πνίγεστε ή λαχανιάζετε.

3. Αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι

Ένα άλλο σημάδι υπνικής άπνοιας είναι ο ανήσυχος ύπνος. Μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι ακόμα και μετά από ένα πολύωρο βραδινό ύπνο, επειδή η υπνική άπνοια σας κάνει να ξυπνάτε συνεχώς (ακόμα κι αν δεν το θυμάστε) ή σας εμποδίζει να κοιμηθείτε τόσο βαθιά όσο θα έπρεπε για να ξεκουραστείτε.

Και η έλλειψη ύπνου έχει μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις. Σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση, δημοσιευμένη στο Nature and Science of Sleep, οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του διαταραγμένου ύπνου περιλαμβάνουν:

  • Συναισθηματική δυσφορία.
  • Προβλήματα απόδοσης που σχετίζονται με την προσοχή, τη μνήμη και τη λήψη αποφάσεων.
  • Χρόνιο στρες.
  • Διαταραχές διάθεσης, όπως κατάθλιψη και άγχος.

Ενώ οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο για:

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Παχυσαρκία.
  • Διαβήτη τύπου 2.

4. Πρωινοί πονοκέφαλοι

Οι πρωινοί πονοκέφαλοι είναι ένα από τα λιγότερο κοινά συμπτώματα της υπνικής άπνοιας, αλλά είναι κάτι που πρέπει να προσέχετε.

Οι ερευνητές επιστημονικής ανασκόπησης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cephalagia‌, υπολόγισαν ότι το 12 έως 18% των μεγαλύτερων ενηλίκων με αποφρακτική άπνοια ύπνου εμφανίζουν πρωινούς πονοκεφάλους.

Η ακριβής αιτία των πρωινών πονοκεφάλων που σχετίζονται με την υπνική άπνοια παραμένει άγνωστη, αλλά μπορεί να συνδέεται με πολλαπλές περιπτώσεις διακοπής της αναπνοής ενώ κοιμάστε, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain Sciences.