Ζεστό μπάνιο, ένα φλιτζάνι τσάι, ένα καλό βιβλίο… Όλες αυτές οι μικρές συνήθειες βοηθούν το μυαλό και το σώμα μας να χαλαρώσει μετά από μια κουραστική μέρα.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι η βραδινή σας ρουτίνα μπορεί να επηρεάσει και τον θυρεοειδή σας.

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας με μεγάλη σημασία. Έχει σχήμα πεταλούδας και βρίσκεται κάτω από το «Μήλο του Αδάμ».

Μπορεί να είναι μικροσκοπικός, αλλά παράγει τις πολύ σημαντικές για τη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού μας, ορμόνες Τ3 και Τ4.

Εκτός από την ρύθμιση του μεταβολισμού, είναι, ακόμη, ζωτικής σημασίας για άλλες σωματικές λειτουργίες όπως η αναπνοή, η πέψη, η ανάπτυξη του εγκεφάλου και η γονιμότητα, αναφέρουν οι ειδικοί του Cleveland Clinic.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε κάθε βράδυ για να τον βοηθήσετε να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα:

1. Συμπεριλάβετε περισσότερα λαχανικά και ψάρι στο βραδινό σας

Τα αντιοξειδωτικά των λαχανικών είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη ενάντια της φλεγμονής.

Με την πάροδο του χρόνου, η χρόνια φλεγμονή μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει τον θυρεοειδή σας και να συμβάλει σε χρόνιες ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο διαβήτης.

Ο θυρεοειδής χρειάζεται, επίσης, ιώδιο για να λειτουργεί σωστά και να παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη για τις ανάγκες του σώματός σας.

Και δεδομένου ότι το ιώδιο βρίσκεται άφθονο στο θαλασσινό νερό, τα ψάρια είναι μια καλή πηγή αυτής της θρεπτικής ουσίας, εξηγούν οι ειδικοί από την Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς.

Μια μερίδα (περίπου 85γρ.) ψημένου μπακαλιάρου περιέχει περίπου 158 μικρογραμμάρια ιωδίου – αρκετό για να καλύψει τις καθημερινές σας ανάγκες εάν δεν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Επιπλέον, τα θαλασσινά είναι πλούσια σε ψευδάργυρο και σελήνιο, θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία του θυρεοειδούς.

2. Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο

Όπως κι εσείς δυσκολεύεστε να σηκωθείτε και να πάτε για δουλειά όταν δεν έχετε κοιμηθεί καλά το βράδυ, έτσι και ο θυρεοειδής σας θα υπολειτουργεί.

Μελέτη από το περιοδικό Sleep Science αναφέρει ότι τα άτομα με προβλήματα ύπνου παρουσιάζουν σημαντική αύξηση ορισμένων ορμονών στις εξετάσεις του θυρεοειδούς τους.

Οι ερευνητές αποδίδουν τη σχέση μεταξύ ύπνου και υγείας του θυρεοειδούς στο στρες: Η έλλειψη ύπνου επιβαρύνει το σώμα σας και προκαλεί στρες. Και τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας.

3. Κάντε το διαλογισμό συνήθεια

Ο διαλογισμός είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στη μείωση της αντίδρασης του οργανισμού στο στρες και στη ανακούφιση από τα συμπτώματα του άγχους, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία.

Από την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Medical Science Monitor, φαίνεται ότι αν έχετε ήδη μια αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς, όπως η νόσος του Graves ή η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, προκαλώντας αυξημένα επίπεδα θυρεοειδούς ορμόνης και μειωμένα επίπεδα TSH (θυρεοειδοτρόπος ορμόνης).

Λίγα λεπτά διαλογισμού είναι αρκετά για να αποβάλλετε στο στρες, να αποφορτιστείτε, να καθαρίσετε το μυαλό σας και να χαλαρώσετε πριν από τον ύπνο.

Μελέτη στο JAMA Internal Medicine αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έκαναν διαλογισμό για έξι εβδομάδες κατάφεραν να μειώσουν τα συμπτώματα αϋπνίας, κόπωσης και κατάθλιψης.

4. Πηγαίνετε μια βραδινή βόλτα για περπάτημα

Η τακτική ρουτίνα άσκησης προάγει τη συνολική υγεία, βοηθώντας όλα τα συστήματα του σώματός σας – συμπεριλαμβανομένου του θυρεοειδούς σας – να λειτουργούν βέλτιστα.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τις ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, και να αυξήσει τις ενδορφίνες, τις ορμόνες που βελτιώνουν την διάθεσή μας, αναφέρουν οι ειδικοί.

Ωστόσο, η έντονη προπόνηση το βράδυ μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα – να ανεβάσει, δηλαδή, τη θερμοκρασία του σώματός σας και να αυξήσει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.

Γι’ αυτό το περπάτημα, με χαμηλή έως μέτρια ένταση στο βάδισμα, είναι η ιδανική νυχτερινή προπόνηση.