Το μικροβίωμα του εντέρου σας είναι η κοινότητα μικροοργανισμών (όπως μύκητες, βακτήρια και ιοί) που ζουν στο έντερο σας.

Ενώ πολλοί άνθρωποι σκέφτονται τα βακτήρια ως επιβλαβείς εισβολείς, το σώμα σας βασίζεται σε ορισμένα βακτήρια για να εκτελέσει πολλές βασικές λειτουργίες.

Σας βοηθούν να χωνέψετε την τροφή σας, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και παράγουν ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός σας για να παραμείνει υγιής.

Και σκεφτείτε ότι περίπου το 70-80% των κυττάρων του ανοσοποιητικού σας συστήματος ζουν στο έντερό σας.

Επιπλέον, τα βακτήρια του εντέρου σας επικοινωνούν άμεσα με τον εγκέφαλό σας.

Δηλαδή, ο εγκέφαλός σας μπορεί να επηρεάσει τις εντερικές δραστηριότητες και με τη σειρά του, το έντερο μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, τη νόηση και την ψυχική σας υγεία – είτε θετικά, είτε αρνητικά.

Αυτό εξαρτάται, κυρίως, από το πόσο καλά «τρέφετε» τα μικρόβια στο έντερό σας.

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές κατηγορίες τροφίμων που μπορούν να διατηρήσουν την ισορροπία στο μικροβίωμά σας και να σας προστατεύσουν από διάφορες ασθένειες.

Όσπρια

Τα όσπρια, όπως τα φασόλια και τα ρεβίθια, συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του εντερικού φραγμού σας.

Ο υγιής εντερικός φραγμός επιτρέπει, επιλεκτικά, την είσοδο ευεργετικών ουσιών στο αίμα, όπως τα θρεπτικά συστατικά και το νερό.

Ένας εξασθενημένος ή αδύναμος εντερικός φραγμός μπορεί να επιτρέψει την είσοδο βλαβερών ουσιών στην κυκλοφορία του αίματός σας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε όλο το σώμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Molecular Sciences, οι φακές μας χαρίζουν τις πολύτιμες πολυφαινόλες αλλά και πρεβιοτικούς υδατάνθρακες που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου μας, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Προβιοτικά και πρεβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που βρίσκονται σε ορισμένες τροφές που παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά για να λειτουργήσουν, πρέπει να τρέφονται με πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά προέρχονται από διαφορετικούς τύπους υδατανθράκων (κυρίως φυτικές ίνες) που ο άνθρωπος δεν μπορεί να αφομοιώσει.

Και τα δύο συνεργάζονται προς το κοινό στόχο, το «χαρούμενο» έντερο.

Μερικά προβιοτικά τρόφιμα είναι τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, το κεφίρ, το kimchi, το tempeh και το γιαούρτι. Καλές πηγές πρεβιοτικών είναι τα σπαράγγια, οι μπανάνες, το κριθάρι, το σκόρδο, οι αγκινάρες, τα πράσα και τα κρεμμύδια.

Πολυφαινόλες

Οι πολυφαινόλες είναι μικροθρεπτικά συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και εντοπίζονται κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η έρευνα δείχνει ότι το μικροβίωμα του εντέρου μετατρέπει τις πολυφαινόλες σε βιοδραστικές ενώσεις που απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος και έχουν θεραπευτικές επιδράσεις στο σώμα.

Σε ποιες τροφές μπορούμε να βρούμε τις πολυφαινόλες;

  • Μήλα
  • Μούρα
  • Μπρόκολο
  • Εσπεριδοειδή
  • Κακάο
  • Καφές
  • Αχλάδια
  • Δαμάσκηνα
  • Τσάι