Αυτο-φροντίδα. Αυτή η λέξη μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους.

Για κάποιους το self care μπορεί να περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη ρουτίνα περιποίησης και μια επίσκεψη στο σπα ή ένα ταξίδι. Για άλλους, μερικές φορές, το καλύτερο δώρο που μπορούν να κάνουν στον εαυτό τους είναι να μην κάνουν απολύτως τίποτα.

Πολλοί, ωστόσο, αγνοούν τις παρακάτω πρακτικές, ίσως επειδή δεν έχουν αντιληφθεί το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στην ψυχική τους υγεία.

Δείτε ποιες μικρές αλλαγές μπορείτε να κάνετε στη ζωή σας για να αποφύγετε την εξουθένωση, να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας και να δημιουργήσετε περισσότερο χρόνο για εσάς και τα πράγματα που αγαπάτε:

1. Μην διστάζετε να ζητάτε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε

Το να ζητάτε βοήθεια δεν είναι ούτε ντροπή ούτε ένδειξη αδυναμίας. Μπορεί να είναι μια πολύ απλή λύση στο πρόβλημά σας.

Η εσωτερίκευση αυτής της στάσης, μπορεί να σας κρατάει πίσω και να εμποδίζει την πρόοδό σας ή ακόμη και την υγεία σας.

2. Μην πέφτετε στην παγίδα της αναβλητικότητας

Έχετε να κάνετε μια εργασία ή να προλάβετε μια προθεσμία την οποία θέλετε να αποφύγετε, οπότε την αναβάλλετε για αργότερα και ανοίγετε την τηλεόραση ή το κινητό σας.

Κι ενώ είναι δελεαστικό να ονομάσετε αυτή τη συμπεριφορά «αυτο-φροντίδα», στην πραγματικότητα το μόνο που κάνετε είναι να προσθέτετε περισσότερο άγχος στο αρχικό πρόβλημα.

Τώρα, έχετε λιγότερο χρόνο να ολοκληρώσετε τη δουλειά σας και ταυτόχρονα, σας κυριεύει ο πανικός,

Η καλύτερη στρατηγική για να φέρετε εις πέρας μια υποχρέωση που σας αγχώνει είναι να προετοιμαστείτε όσο το δυνατόν καλύτερα και να χωρίσετε τη διαδικασία σε επιμέρους βήματα.

Συγχαρείτε τον εαυτό σας για κάθε μικρή «νίκη» στην πορεία και επιβραβεύστε τον όταν τα καταφέρει. Και μην ξεχνάτε, η αρχή είναι πράγματι, το ήμισυ του παντός.

3. Βάλτε όρια

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διεκδικείτε εκείνα που θέλετε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να μπορείτε να λέτε όχι με άμεσο, ειλικρινή και ευθύ τρόπο χωρίς να αισθάνεστε ενοχές.

Τα όρια είναι πολύ σημαντικά καθώς μπορούν να προστατεύσουν το χρόνο, τα χρήματα, τα δικαιώματα και τον αυτοσεβασμό σας.

Μην αφήνετε τους άλλους ανθρώπους να επιβαρύνουν το μυαλό σας ή το πρόγραμμά σας.

4. Ξεκινήστε το decluttering

Αρκετές μελέτες συνδέουν την αποδιοργάνωση και την ακαταστασίας με τηβ κατάθλιψη, το άγχος και το στρες.

Η υπερβολική ακαταστασία οδηγεί συχνά σε αισθήματα απογοήτευσης, υπερφόρτωσης, ντροπής, απελπισίας και ενοχής. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, που το καθιστά όλο και πιο δύσκολο να βρείτε κίνητρα για να ξεκινήσετε.

Το ξεκαθάρισμα αυξάνει την αυτοεκτίμηση, δημιουργεί υγιείς συνήθειες και ενισχύει την παραγωγικότητα.

Επιπλέον, ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι (και μυαλό) μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο και να τονώσει τη διάθεσή σας.

Η έκθεση σε ακατάστατα, αποδιοργανωμένα περιβάλλοντα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την προσοχή και την συγκέντρωση σας, ακόμα και να σας εξαντλήσει πνευματικά και γνωστικά, προειδοποιούν οι ερευνητές.