Σήμερα το απόγευμα (16/10) ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού στο emvolio.gov.gr, ώστε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός με το νέο Μονοδύναμο Επικαιροποιημένο Εμβόλιο XBB.1.5 για τον κορωνοϊό, που θα γίνεται σε 352 εμβολιαστικά κέντρα.

Ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών θα ξεκινήσει 23 Οκτωβρίου. Στις ομάδες που συστήνεται ο εμβολιασμός θα αποσταλεί sms, ενώ θα συνεχιστεί και το πρόγραμμα κατ’ οίκον για όσους έχουν ανάγκη. Ο εμβολιασμός γίνεται 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό ή τη νόσηση. Το νεότερο είναι ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να το κάνει και κάποιος που δεν έχει λάβει τον βασικό εμβολιασμό.

Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Δεν περιλαμβάνει τον αρχικό ιό, ο οποίος πλέον δεν ανιχνεύεται και περιλαμβάνει την παραλλαγή XBB1.5, που ανιχνεύεται σε υψηλά ποσοστά. Όπως είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου δεν μιλάμε για μαζικό εμβολιασμό αλλά για ευάλωτες ομάδες, ωστόσο όποιος πολίτης επιθυμεί θα μπορεί να κάνει το εμβόλιο δωρεάν, ακόμη και εάν δεν ανήκει στις πληθυσμιακές ομάδες που συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Προτεραιότητα εμβολιασμού θα έχουν:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  • Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και υποκείμενες παθήσεις που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης Covid-19, ανεξαρτήτως ηλικίας.
  • Έγκυες.
  • Άτομα με αυξημένη έκθεση στον SARS-CoV-2, όπως οι υγειονομικοί.

Εάν είναι ικανοποιητική η εμβολιαστική κάλυψη υπολογίζεται ότι η μείωση των νοσηλειών θα φτάσει στο 30%.

Ραντεβού και από τα φαρμακεία

Όπως είπε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη παρά το γεγονός ότι δεν ξεκινάει μαζικός εμβολιασμός, δεν υπάρχει «κόφτης» και κάθε πολίτης που το επιθυμεί μπορεί να εμβολιαστεί καθώς το σύστημα είναι ανοιχτό για όλους.

Τόνισε επίσης ότι η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τα θέματα αυτά, είναι έγκυρη και επικαιροποιημένη.

Παράλληλα τόνισε τον κίνδυνο της «εξοικείωσης», δηλαδή το να έχουν περάσει κάποιοι τη νόσο με ελαφρά συμπτώματα και έτσι να πιστεύουν ότι θα εξελιχθεί και μία επόμενη νόσηση, αντίληψη που δεν είναι σωστή, καθώς κάθε φορά η νόσηση συσσωρεύει προβλήματα στη συνολική κατάσταση της υγείας.

Ο αριθμός των εμβολίων που έχει παραλάβει αυτή τη στιγμή η χώρα από το κοινό ευρωπαϊκό απόθεμα είναι 1,6 εκατ. διαθέσιμα και αν χρειαστούμε παραπάνω θα τα έχουμε, δεν υπάρχει θέμα επάρκειας στα εμβόλια, τόνισε η κ. Αγαπηδάκη.

Tα εμβόλια θα γίνονται στα 352 εμβολιαστικά κέντρα, αλλά τα ραντεβού θα μπορούν να κλείνονται και από τα φαρμακεία.