Ενώ γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, είναι το πρώτο πράγμα που θυσιάζουμε μόλις οι υποχρεώσεις, επαγγελματικές ή προσωπικές, αυξηθούν. Όταν όμως κοιμόμαστε όλο και λιγότερο, διάθεση και ενέργεια «πέφτουν», η άμυνα του οργανισμού σε μικρόβια ή ιούς εξασθενεί και η καρδιά αποδυναμώνεται.

Ακόμα και ένα ήπιο χρόνιο έλλειμμα ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου αργότερα στη ζωή. Νέα επιστημονική μελέτη από το Columbia University Irving Medical Center δείχνει τι συμβαίνει στο σώμα γυναικών με χρόνια ήπια στέρηση ύπνου.

Μετά από μόλις έξι εβδομάδες λιγότερου ύπνου, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία «πλημμυρίζουν» από βλαβερά οξειδωτικά. Και σε αντίθεση με τα ξεκούραστα κύτταρα, τα κύτταρα με έλλειμα ύπνου αποτυγχάνουν να ενεργοποιήσουν τις αντιοξειδωτικές αποκρίσεις για να καθαρίσουν τα καταστροφικά μόρια.

Το αποτέλεσμα; Κύτταρα φλεγμονώδη και δυσλειτουργικά, που αποτελούν πρώιμη ένδειξη για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ακόμα και η καθυστέρηση 1,5 ώρας θέτει την καρδιά σε κίνδυνο

«Αυτές είναι μερικές από τις πρώτες άμεσες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι το ήπιο χρόνιο έλλειμμα ύπνου μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Sanja Jelic, διευθύντρια του Center for Sleep Medicine του Columbia University.

«Μέχρι τώρα είχαμε δει συσχετίσεις ανάμεσα στον ύπνο και την υγεία της καρδιάς σε επιδημιολογικές μελέτες, αλλά αυτές οι μελέτες θα μπορούσαν να αλλοιωθούν από πολλούς παράγοντες που δεν μπορούν να εντοπιστούν.

Οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες μπορούν να καθορίσουν εάν αυτή η σύνδεση είναι πραγματική και ποιες είναι οι αλλαγές, που εμφανίζονται στο σώμα όταν κοιμόμαστε λιγότερο, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων» συμπληρώνει η ίδια.

Οι ερευνητές στα πλαίσια της μελέτης εξέτασαν σχεδόν 1.000 γυναίκες στο Washington Heights, εγγράφοντας 35 υγιείς γυναίκες με συνήθως επτά έως οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ, οι οποίες θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν τη μελέτη 12 εβδομάδων.

Για έξι εβδομάδες οι γυναίκες κοιμόντουσαν σύμφωνα με τη συνήθη ρουτίνα τους. Τις υπόλοιπες έξι πήγαιναν για ύπνο 1,5 ώρα (90 λεπτά) αργότερα από το συνηθισμένο. Ο ύπνος κάθε συμμετέχουσας επαληθεύτηκε με tracker ύπνου που φορούσε στον καρπό.

Πώς θα κοιμάστε καλύτερα

«Πολλά προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν εάν κοιμόμασταν τουλάχιστον επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ» καταλήγουν οι ερευνητές.

Οι καλές συνήθειες ύπνου είναι κομβικής σημασίας για να καταπολεμήσετε την αϋπνία και να απολαμβάνετε κάθε βράδυ ποιοτικό ύπνο. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Ακολουθήστε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου αλλά και αφύπνισης κάθε ημέρα της εβδομάδας, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.
  • Βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι ήσυχη, σκοτεινή και στην σωστή θερμοκρασία ώστε να μην ζεσταίνεστε αλλά ούτε και να κρυώνετε.
  • Αφήστε εκτός δωματίου τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τηλεοράσεις, υπολογιστές και κινητό, καθώς το μπλε φως που εκπέμπουν μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας.
  • Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα, την καφεΐνη και το αλκοόλ πριν τον ύπνο.
  • Κάντε γυμναστική νωρίς μέσα στην μέρα καθώς η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα.