Εάν ο πόνος στον αυχένα σας ταλαιπωρεί καιρό, μπορεί να έχετε «tech neck», όρος που οι ειδικοί χρησιμοποιούν για να περιγράψουν την χρόνια ενόχληση στην περιοχή του αυχένα, που προκαλείται από τη συνεχή καταπόνηση των μυών του λαιμού κατά τη χρήση συσκευών τεχνολογίας, όπως το κινητό, το tablet ή ο υπολογιστής.

Με την πάροδο του χρόνου, το tech neck μπορεί να βλάψει τους μυς σας αλλά και την σπονδυλική σας στήλη, οδηγώντας σε κακή στάση του σώματος, φλεγμονή των αρθρώσεων, ακόμα και στην εμφάνιση κήλης δίσκου. Συνήθως προκύπτει όταν κοιτάτε κάτω το τηλέφωνό σας ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Το κεφάλι είναι βαρύ και οι μυς του αυχένα είναι σχεδιασμένοι για να το κρατούν όρθιο. Η κλίση του κεφαλιού προς τα κάτω ενώ εργάζεστε σε υπολογιστή ή κάνετε scroll στο κινητό σας καταπονεί αυτούς τους μυς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ενόχληση, πόνο, δυσκαμψία, ακόμα και να οδηγήσει σε προβλήματα με την στάση του σώματός σας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση σε φοιτητές κολεγίου, οι συμμετέχοντες που περνούσαν περισσότερο χρόνο κοιτώντας το κινητό τους, παρουσίασαν πιο έντονο πόνο στον αυχένα.

Τι άλλο προκαλεί το tech neck

Με το tech neck οι μυς του αυχένα επιμηκύνονται ενώ οι μυς του στήθους συρρικνώνονται, προκαλώντας μια καμπυλωτή στάση που ασκεί μεγαλύτερη πίεση στον λαιμό σας και κάνει τους ώμους σας να πέφτουν προς τα εμπρός. Αυτή η κακή ευθυγράμμιση μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στους ώμους, στον αυχένα αλλά και δυσκαμψία.

Η πίεση στη σπονδυλική στήλη μπορεί επίσης να επηρεάσει τα νεύρα, προκαλώντας πόνο στον αυχένα, πόνο στη μέση και μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα των χεριών.

Επιπλέον, όταν οι ώμοι γέρνουν προς τα εμπρός, οι τένοντες που περιβάλλουν την άρθρωση τους μπορεί να επηρεαστούν δυσμενώς. Με την πάροδο του χρόνου, αυτός ο ερεθισμός μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και πόνο στον ώμο, γνωστό ως τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου.

Πώς θα το αποφύγετε

Για να… «γλιτώσετε» από το tech neck είναι σημαντικό να προσέχετε την στάση σας όσο κοιτάζετε το κινητό, τον υπολογιστή ή το tablet σας. Κρατήστε το τηλέφωνό σας στο ύψος των ματιών σας, ώστε να μην χρειάζεται να κοιτάτε κάτω και να λυγίζετε το λαιμό σας. Είναι πιο εύκολο να διατηρήσετε αυτή τη στάση εάν κάθεστε σε μια καρέκλα.

Μπορείτε επίσης να κάνετε συχνά διαλείμματα από τις ηλεκτρονικές συσκευές για να σταθείτε λίγο όρθιοι και να κινηθείτε. Για να αποφύγετε το tech neck εάν χρησιμοποιείτε τακτικά υπολογιστή, τοποθετήστε την οθόνη σας με τέτοιο τρόπο ώστε να κοιτάζετε ευθεία χωρίς να λυγίζετε το λαιμό σας προς τα κάτω ή προς τα εμπρός.

Οι διατάσεις που ανακουφίζουν

Έρευνα σε υπαλλήλους γραφείου με tech neck αναφέρει ότι οι διατάσεις ώμων και αυχένα πέντε φορές την εβδομάδα βοήθησε στην μείωση του πόνου στον αυχένα μετά από έναν μήνα.

Το τακτικό stretching μπορεί επίσης να συμβάλλει στην στην ενίσχυση της δύναμης του αυχένα και των ώμων. Δύο εύκολες διατάσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε για να απαλλαγείτε από την ένταση στις εν λόγω περιοχές, περιλαμβάνουν:

Πηγούνι προς τα κάτω

  • Ενώ κάθεστε ή στέκεστε, διατηρήστε ευθεία την σπονδυλική σας στήλη και το πηγούνι σας παράλληλο με το πάτωμα.
  • Τραβήξτε το κεφάλι σας προς τα πίσω, ώστε το πηγούνι σας να χαμηλώσει, παραμένοντας όμως παράλληλο με το πάτωμα.
  • Κρατήστε για πέντε δευτερόλεπτα πριν επιστρέψετε στην αρχική θέση.

Ώμοι σε κίνηση

  • Ξεκινήστε καθισμένοι ή όρθιοι, με την σπονδυλική σας στήλη σε ουδέτερη θέση και τα χέρια σας στο πλάι.
  • Κοιτάζοντας μπροστά, σηκώστε τους ώμους σας μέχρι τα αυτιά σας, αλλά αποφύγετε να σκύβετε μπροστά.
  • Πιέστε τις ωμοπλάτες σας έτσι ώστε οι ώμοι σας να τραβηχτούν προς τα πίσω και στη συνέχεια τραβήξτε τους ώμους σας προς τα κάτω.
  • Απελευθερώστε αργά τους μυς της πλάτης σας και σπρώξτε τους ώμους σας προς τα εμπρός, ώστε να επιστρέψετε στην ουδέτερη θέση.