Πλένετε ή τουλάχιστον αλλάζετε τις πιτζάμες που φοράτε κάθε βράδυ τουλάχιστον μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Τι γίνεται όμως με τη μάσκα ύπνου που φοράτε κάθε βράδυ για να κοιμάστε καλύτερα; Πόσο συχνά την βάζετε στο πλυντήριο;

Εάν η απάντηση που σας ήρθε στο μυαλό είναι «σπάνια» ή «ποτέ», τότε έχει έρθει η στιγμή για αλλαγές. Ενώ το να φοράτε την ίδια μάσκα ξανά και ξανά πιθανότατα δεν θα προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα υγείας, εξακολουθεί να μην ωφελεί την επιδερμίδα σας.

Τι συμβαίνει όταν δεν πλένετε ποτέ την μάσκα ύπνου

Μια άπλυτη μάσκα ύπνου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στην ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα μάτια, αυξάνοντας τις πιθανότητες να εμφανίσετε φαγούρα ή σπυράκια. Εξάλλου, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα έλαια και ο ιδρώτας από το πρόσωπό σας μεταφέρονται στη μάσκα σας ενώ κοιμάστε, ‌ακόμη και αν πλένετε το πρόσωπό σας λίγο πριν την φορέσετε.

Όλα αυτά συσσωρεύονται σε αυτήν και έρχονται σε επαφή με το δέρμα σας, προκαλώντας ερεθισμούς ή εξάρσεις ακμής.

Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης στα μάτια, ειδικά εάν είναι κατασκευασμένη από συνθετικό υλικό όπως νάιλον ή πολυεστέρα, το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ερεθιστικό για το δέρμα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

Αν και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για τις επιπτώσεις μιας άπλυτης μάσκας ύπνου, υπάρχουν ορισμένες μελέτες που διερευνούν τη χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων υφασμάτινων μασκών προσώπου.

Οι άνθρωποι που επαναχρησιμοποίησαν την υφασμάτινη μάσκα τους αρκετές ημέρες στη σειρά χωρίς να την πλύνουν ή να την αλλάξουν είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ακμή ή φαγούρα στο πρόσωπό τους σε σύγκριση με εκείνους που φορούσαν μια νέα μάσκα κάθε μέρα, σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Primary Care and Community Health‌.

Πόσο συχνά πρέπει να την πλένετε

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να την πλένετε μία φορά την εβδομάδα. Επιπλέον μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στην μάσκα σας όταν ξυπνάτε το πρωί για να εντοπίσετε τυχόν ρύπους ή λεκέδες, ειδικά εάν ξεχάσατε να καθαρίσετε το πρόσωπό σας πριν κοιμηθείτε.

Εάν πράγματι δεν είναι καθαρή, τότε βάλτε την στο πλυντήριο νωρίτερα.

Πώς θα την πλύνετε

Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι ιδιαίτερο για να αφαιρέσετε τους ρύπους από την μάσκα ύπνου. Ξεκινήστε βάζοντάς την στο πλυντήριο ρούχων στο συνηθισμένο πρόγραμμα που πλένετε τα ρούχα σας, χρησιμοποιώντας το συνηθισμένο απορρυπαντικό.

Στη συνέχεια, βάλτε την στο στεγνωτήριο μαζί με τα άλλα ρούχα σας, προτείνουν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Εξίσου αποτελεσματικό είναι και το πλύσιμο στο χέρι, εάν η μάσκα είναι κατασκευασμένη από λεπτό ύφασμα που δεν μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο, σημειώνει το CDC. Απλώς αφήστε την να στεγνώσει και βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς στεγνή πριν την χρησιμοποιήσετε ξανά.