Ό,τι και να κάνουμε, είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγουμε εξολοκλήρου το άγχος. Μπορεί να προκύψει ακόμα και στις πιο όμορφες στιγμές μας. Το ζήτημα είναι κατά πόσον του επιτρέπουμε να μας «κυβερνά» και αν μας κατακλύζει το στρες, κατά πόσον είμαστε πρόθυμοι να μπούμε στη διαδικασία να το διαχειριστούμε.
Επειδή πολλές φορές είναι δύσκολο να συνδέσουμε τις «κουκκίδες» και να το αναγνωρίσουμε, είναι ωφέλιμο να μάθουμε τα πιο κοινά «σημάδια» και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τους αγαπημένους μας να αντιμετωπίσουν περιόδους έντασης.
Δύο ενδείξεις που μαρτυρούν αυξανόμενα επίπεδα άγχους
Ενώ οι ενδείξεις του άγχους μπορεί να διαφέρουν για κάθε άτομο, υπάρχουν 2 κοινές «κόκκινες σημαίες»:
#1 Αλλαγές στη συμπεριφορά
Όταν μιλάμε για αλλαγές στη συμπεριφορά, δεν αναφερόμαστε μονάχα στα σκαμπανεβάσματα της διάθεσης. Για πολλούς, οι αλλαγές μπορεί να έγκεινται στα πρότυπα διατροφής ή στη ρουτίνα άσκησης.
Για παράδειγμα, αν το αγαπημένο σας πρόσωπο γυμναζόταν τακτικά και ξαφνικά σταμάτησε χωρίς να έχει προκύψει πρακτικά κάποιο πρόβλημα, αυτό μπορεί να αποτελεί «καμπανάκι» για περαιτέρω διερεύνηση.
Οι αλλαγές στη διάθεση και σε στοιχεία του χαρακτήρα του ατόμου, όπως ευερεθιστότητα ή «αδιαφορία», θα μπορούσαν επίσης να αποτελούν ενδείξεις υπέρμετρου άγχους.
#2 Σωματικά συμπτώματα
Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο υποφέρει ξαφνικά από πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές ή κακό ύπνο, θα πρέπει να δώσετε προσοχή καθώς και αυτές οι καταστάσεις μπορεί να προκύπτουν λόγω στρες.
Πώς να βοηθήσετε τους οικείους σας
Ρωτήστε το αγαπημένο σας πρόσωπο τι είναι αυτό που χρειάζεται
Μην υποθέτετε ότι γνωρίζετε τι χρειάζεται ο σύντροφός σας, ο συγγενής, ο φίλος σας. Ρωτήστε και ακούστε το άλλο άτομο προσεκτικά.
Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια, ακόμη και όταν τους προσφέρεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να είστε λίγο πιο ενεργοί και να πάρετε πρωτοβουλίες.
Για παράδειγμα, μπορείτε να περάσετε από το σπίτι του φίλου ή της φίλης σας και να προτείνετε να πάτε μαζί μια βόλτα με τα πόδια ή να οργανώσετε ό,τι πιστεύετε πως μπορεί να κάνει στο άλλο άτομο καλό.
Βέβαια, εάν βλέπετε πως το αγαπημένο σας πρόσωπο δεν αισθάνεται άνετα να λάβει τη βοήθειά σας, σεβαστείτε τα όριά του και προσπαθήστε να μην το πάρετε προσωπικά.
Η βοήθεια είναι γενικά πιο εποικοδομητική όταν παρέχεται αφού το άτομο δηλώσει τι χρειάζεται, επομένως είναι σημαντικό να κάνετε υπομονή μέχρι να το επιτύχετε.
Ενθαρρύνετε την λήψη επαγγελματικής βοήθεια
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να βλέπει κανείς κάποιον που αγαπά να υποφέρει. Εάν ανησυχείτε για το άγχος που επιβαρύνει τον φίλο, τη σχέση ή το μέλος της οικογένειάς σας, προτείνετε την αναζήτηση θεραπείας.
Ενώ το αγαπημένο σας πρόσωπο προσπαθεί να αντιμετωπίσει μόνο του το άγχος, μπορεί να έχει επιφυλάξεις να επισκεφτεί έναν θεραπευτή. Θυμηθείτε να τονίσετε ότι το να ζητάει κανείς βοήθεια δεν υποδηλώνει αδυναμία αλλά αντίθετα, δύναμη.
Δείξτε με κάθε τρόπο την υποστήριξή σας και προσφερθείτε να βοηθήσετε. Τελικά βέβαια, η απόφαση πρέπει να προέλθει από το ίδιο το πρόσωπο που βιώνει αυτήν την κατάσταση.
Κάντε εσείς το πρώτο βήμα
Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει συμφωνήσει να επισκεφθεί έναν γιατρό, αλλά καθυστερεί να κλείσει το πρώτο ραντεβού, δώστε του την απαραίτητη ώθηση.
Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν όταν αναζητούν θεραπεία. Διεξάγοντας έρευνα και εντοπίζοντας επαγγελματίες ψυχικής υγείας, συμβάλλετε στην απλοποίηση της όλης διαδικασίας η οποία μπορεί να τρομάζει κατά βάθος τον άνθρωπό σας.