Αν κάθε φορά που πάτε να μετρήσετε την πίεσή σας ή έχετε ραντεβού για εξετάσεις υγείας, σας κυριεύει το άγχος και η πίεσή σας εκτοξεύεται στα ύψη, μπορεί να αντιμετωπίζετε το «σύνδρομο λευκής ποδιάς».

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικά «κόλπα» που μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε άμεσα.

Μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω συμβουλές για να εμποδίσετε το άγχος από το να επηρεάσει τις μετρήσεις σας, αλλά δεν πρέπει να βασίζεστε σε αυτές για τη διαχείριση της υπέρτασης μακροπρόθεσμα.

Επιπλέον, αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να πάσχετε από υπέρταση μιλήστε στον γιατρό σας και μην αμελείτε τις τακτικές επισκέψεις, καθώς αν δεν λάβετε τη θεραπεία που χρειάζεστε μπορεί να προκληθούν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

1. Πάρτε βαθιές ανάσες

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η ρηχή, θωρακική αναπνοή – σε αντίθεση με τη βαθιά, διαφραγματική αναπνοή – έχει ως αποτέλεσμα τη λήψη λιγότερου αέρα και αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Προσπαθήστε να εισπνέεται από τη μύτη σας και όχι από το στόμα σας ενώ μετράτε αργά μέχρι το πέντε. Θα πρέπει να δείτε κίνηση στην κοιλιά σας και όχι ψηλά στο στήθος σας. Στη συνέχεια, εκπνεύστε από το στόμα σας, μετρώντας αργά μέχρι το έξι.

Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία για περίπου 15 λεπτά.

2. Πιείτε χυμό παντζαριού

Η κατανάλωση χυμού από παντζάρια αυξάνει τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου στο σώμα σας που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος, καθώς και να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 250 ml χυμού παντζαριού ημερησίως παρουσίασαν μείωση στα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης.

3. Κάντε μια βόλτα

Η κλινική Mayo επισημαίνει ότι τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορούν να σας βοηθήσουν στη διαχείριση της υπέρτασης.

Αλλά ακόμη και ένας σύντομος περίπατος μπορεί να μειώσει άμεσα την αρτηριακή πίεση, επειδή προάγει ρυθμική αναπνοή, η οποία ηρεμεί την αντίδραση του οργανισμού στο στρες και βοηθά την καρδιά να χρησιμοποιεί το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά.

4. Πιείτε ένα ποτήρι νερό

Η κλινική Cleveland αναφέρει ότι η επαρκής ενυδάτωση συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, καθώς τη διατηρεί σε σταθερά επίπεδα.

Είναι, επίσης, σημαντικό να πίνετε νερό για να μειώσετε την κατακράτηση υγρών.

5. Φάτε μια μπανάνα

Το κάλιο που βρίσκεται στη μπανάνα είναι ένας ηλεκτρολύτης που παίζει σημαντικό ρόλο σε ορισμένους από τους μηχανισμούς που ελέγχουν τη ροή του αίματος και τον καρδιακό παλμό, όπως αναφέρει με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).

6. Πάρτε έναν υπνάκο

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας υποστηρίζει ότι ένας μεσημεριανός υπνάκος μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση και να επιβραδύνει τον καρδιακό σας ρυθμό.