H ενυδάτωση είναι το Α και το Ω για μια υγιή, ελαστική και λαμπερή επιδερμίδα. Καθημερινά, το πρόσωπο σας εκτίθεται σε διάφορους επιδραστικούς παράγοντες, όπως η ρύπανση, που μπορούν να καταστήσουν το δέρμα θαμπό και άτονο.

Η βασική λειτουργία της ενυδατικής είναι, φυσικά, να ενυδατώνει και να κάνει πιο απαλό το δέρμα. Ουσιαστικά, οι ενυδατικές εμποδίζουν την απώλεια υγρασίας στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος. Επίσης, μπορούν να ενισχύσουν τα φυσικά προστατευτικά έλαια και τους μηχανισμούς της επιδερμίδας.

Ωστόσο, πολλές φορές μπορεί να παρασύρεστε πιστεύοντας ότι όσο πιο παχιά στρώση κρέμας απλώσετε τόσο περισσότερη υγρασία θα διοχετευτεί στο δέρμα. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Αντίθετα, η υπερβολική χρήση ενυδατικής εκτός από σπατάλη χρημάτων αποτελεί παράγοντα κούρασης της επιδερμίδας και όσο κι αν φαίνεται αντιφατικό, μπορεί τελικά να επιδεινώσει την ξηρότητα.

Τι θα συμβεί στο δέρμα σας αν εφαρμόζετε υπερβολική ποσότητα ενυδατικής

Η υπερβολική εφαρμογή ενυδατικής κρέμας δεν θα σας προσφέρει κανένα πρόσθετο όφελος.

Μπορεί να αισθάνεσθε ότι το πρόσωπό σας κολλάει ή ξεφλουδίζει και να παρατηρήσετε ότι δημιουργούνται σβώλοι – πράγμα που σημαίνει ότι το προϊόν δεν μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα σας. Αυτό συμβαίνει, συνήθως, αν χρησιμοποιείτε πολλά προϊόντα ταυτόχρονα ή με λάθος σειρά.

Όταν βομβαρδίζετε το δέρμα σας με ενυδατική, δημιουργείτε ένα τεχνητό περιβάλλον το οποίο μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να επηρεάσει τη βιολογική δραστηριότητα των ίδιων των κυττάρων του δέρματος.

Με απλά λόγια, μπορεί να σταματήσει να προσαρμόζει την παραγωγή φυσικών ελαίων σύμφωνα με τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα (π.χ. κρύο, ζέστη, υγρασία).

Pro tip: Ένας γενικός κανόνας είναι ότι η σωστή ποσότητα ενυδατικής αντιστοιχεί σε μέγεθος ίσο με 1-2 ρεβίθια, σε πρόσωπο και λαιμό.

Επιπλέον, η υπερβολική ποσότητα ενυδατικής μπορεί να προκαλέσει γυαλάδα, λιπαρότητα, φραγμένους πόρους και μαύρα στίγματα ή ακόμη και σπυράκια.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να ελαττώσετε την ποσότητα και τη συχνότητα εφαρμογής και να εξετάσετε το ενδεχόμενο να την αντικαταστήσετε με μια oil free σύνθεση που έχει βάση το νερό και συμβάλλει στην καταπολέμηση της ακμής.

Εφαρμόστε την ενυδατική σας με έξτρα προσοχή αν περιέχει ενεργά συστατικά όπως η ρετινόλη, καθώς αυτές οι δραστικές ουσίες σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό του δέρματος και φλεγμονή.

Αν η επιδερμίδα παρουσιάσει έντονες τάσεις κνησμού ή ερεθισμένα σημεία και κοκκινίλες τελείως ξαφνικά, το πρώτο που κάνετε είναι να ξεπλύνετε το πρόσωπό σας και να σταματήσετε την εφαρμογή της.

Συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας, ο οποίος μπορεί να σας προτείνει ένα προϊόν με ειδική υποαλλεργική σύνθεση που θα καταπραΰνει τα συμπτώματά σας, με φυσικά συστατικά, χωρίς άρωμα και ερεθιστικούς παράγοντες.