Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού μας ενάντια στο κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη και άλλες λοιμώξεις. Εάν λειτουργεί καλά, παράγει εκατομμύρια αντισώματα που εξολοθρεύουν τα μικρόβια και «θωρακίζουν» την υγεία και ευεξία μας. Αν όμως δυσλειτουργεί;

Ας δούμε σήμερα βασικούς παράγοντες που μας κάνουν πιο ευάλωτους στις ασθένειες.

Οι 10 εχθροί του ανοσοποιητικού

#1 Στέρηση ύπνου

Δίχως την απαραίτητη ξεκούραση, το σώμα δεν μπορεί να παράγει τα απαραίτητα αντισώματα που ενισχύουν την άμυνά του ενάντια στις ασθένειες. Επομένως, αν δεν κοιμόμαστε αρκετά είναι πιο πιθανό να κολλήσουμε ιούς αλλά και πιο δύσκολο να αναρρώσουμε γρήγορα.

Κάντε τον ύπνο σας προτεραιότητα φροντίζοντας να κοιμάστε 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ.

#2 Έλλειψη άσκησης

H άσκηση μπορεί να αυξήσει την κυκλοφορία των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα, βοηθώντας έτσι στην καταπολέμηση μεταδοτικών βακτηριδίων και ιών. Επιπλέον, οι συσπάσεις και οι κινήσεις των μυών απελευθερώνουν τις λεγόμενες κυτοκίνες, σημαντικές πρωτεΐνες οι οποίες βοηθούν τα λευκά αιμοσφαίρια να εντοπίσουν και να καταπολεμήσουν τη μόλυνση.

#3 Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D

Η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς έχει κυρίαρχη ανοσορυθμιστική δράση.

Η έλλειψή της μπορεί να απορυθμίσει το ανοσοποιητικό και να μειώσει την ικανότητά του να διαχωρίζει τους δικούς του ιστούς από ξένους… «εισβολείς».

Για να αυξήσετε την πρόσληψη της βιταμίνης D και να καλύψετε επαρκώς τις ανάγκες σας, φροντίστε να εκτίθεστε συχνότερα στον ήλιο αφού εφαρμόζετε πάντα αντηλιακό και ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή που να περιλαμβάνει λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, αβγά και συκώτι.

#4 Πολύ λίγος χρόνος στη φύση

Η παραγωγή βιταμίνης D μέσω του ηλιακού φωτός ευνοεί όπως είπαμε το ανοσοποιητικό. Το ηλιακό φως φαίνεται επίσης να ενεργοποιεί ειδικά κύτταρα στο ανοσοποιητικό σας σύστημα που ονομάζονται κύτταρα Τ, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Αλλά η φύση φαίνεται να το βοηθά και με άλλους τρόπους.

Πολλά φυτά εκλύουν οργανικές ουσίες με αντισηπτική δράση, που φαίνεται να ενισχύουν την ανοσολογική λειτουργία.

#5 Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

«Η τροφή είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο σου είναι η τροφή σου», έλεγε ο Ιπποκράτης.

Με την πάροδο του χρόνου, μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά, μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο, τα οποία έχουν την ικανότητα να ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση.

Επιλέξτε ισορροπημένα πιάτα με γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης και πηγές άπαχης πρωτεΐνης όπως το κοτόπουλο.

#6 Κατανάλωση πολύ λίγων φρούτων και λαχανικών

Συνεχίζοντας με τη διατροφή, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να παράγει περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν ψευδάργυρο, βήτα-καροτίνη, βιταμίνες A, C και E και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Οι τροφές φυτικής προέλευσης είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση του ποσοστού λίπους στο σώμα, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την ανοσολογική απόκριση.

#7 Άγχος

Το άγχος είναι «σύμμαχος» των μικροβίων αφού μπορεί να αποδυναμώσει την ανοσολογική μας απόκριση σε μόλις 30 λεπτά. Το συνεχές άγχος επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον οργανισμό και καθιστά ακόμα πιο δύσκολο το να αποκρούσουμε τους ιούς.

Η εύρεση αποτελεσματικών τρόπων διαχείρισης του στρες, όπως οι ασκήσεις αναπνοής, η γιόγκα και ο διαλογισμός, είναι σημαντική.

Μιλήστε με το γιατρό σας εάν νιώθετε πως δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος και πως στέκεται εμπόδιο στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

#8 Θλίψη

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η θλίψη, ειδικά αν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να καταστείλει την ανοσία.

Επικοινωνήστε και σε αυτήν την περίπτωση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας εάν αισθάνεστε πως χρειάζεστε βοήθεια.

#9 Κάπνισμα

Η νικοτίνη, σε συνδυασμό με άλλες χημικές ουσίες του τσιγάρου, μπορεί να αποδυναμώσει την ικανότητα του σώματός μας να καταπολεμά τα μικρόβια.

Κόψτε ή έστω ελαττώστε το κάπνισμα αυξάνοντας τις δραστηριότητες που σας «γεμίζουν» καθημερινά και μειώνοντας το στρες.

#10 Αλκοόλ

Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αμβλύνει την ικανότητα ανάπλασης και επανόρθωσης των κυττάρων του σώματός μας.

Κόβοντας το αλκοόλ θα προφυλάξετε τον εαυτό σας από σοβαρές ασθένειες και θα:

  • Βελτιωθεί ο ύπνος σας.
  • Λειτουργεί καλύτερα ο μεταβολισμός σας.
  • Δείχνετε νεότεροι.