Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πρόκειται για μια κοινή ορμονική πάθηση που επηρεάζει το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι γυναίκες με το συγκεκριμένο σύνδρομο μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα ανδρογόνων, καθώς και αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, της ορμόνης που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Παρόλο που γνωρίζουμε πολλά για το σύνδρομο, πολλά είναι και αυτά που ακόμα δεν έχουμε ανακαλύψει, συμπεριλαμβανομένης της αιτίας εμφάνισής του. Όπως εξηγούν οι ειδικοί της Mayo Clinic, ορισμένα γονίδια μπορεί να συνδέονται με το σύνδρομο ενώ και η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού συγκαταλέγεται στους παράγοντες κινδύνου.

Οι πιο διαδεδομένοι μύθοι αναφορικά με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που δεν πρέπει να πιστεύετε, περιλαμβάνουν:

Μύθος #1

Μόνο όσες έχουν το σύνδρομο εμφανίζουν κύστες στις ωοθήκες

Ένας από τους πιο κοινούς και διαδεδομένους μύθους είναι ότι οι κύστες στις ωοθήκες εμφανίζονται μόνο εξαιτίας του συνδρόμου. Αυτή η υπόθεση πιθανότατα εδραιώθηκε λόγω του ονόματος της πάθησης (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών), στην πραγματικότητα όμως δεν ισχύει.

Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα στο Clinical Epidemiology‌, περίπου το 20 έως 30% των γυναικών με πολλαπλές κύστες στις ωοθήκες δεν έχουν εμφανίσει το σύνδρομο.

Για να διαγνωστεί, μια γυναίκα πρέπει να πληροί μόνο δύο από τις τρεις προϋποθέσεις: περίσσεια ανδρογόνων (οι ενδείξεις περιλαμβάνουν υπερτρίχωση, ακμή, τριχόπτωση), ακανόνιστη έμμηνο ρύση ή πολλαπλά ωοθυλάκια/κυστικές ωοθήκες.

Μύθος #2

Εμφανίζεται μόνο σε υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες

Ορισμένοι μπορεί να πιστεύουν ότι η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, όμως στην πραγματικότητα δεν ισχύει.

Σε έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Clinical Medical Insights: Reproductive Health‌, αναφέρεται ότι το 38 έως και 88% των γυναικών με το σύνδρομο ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Έτσι, ενώ  μπορεί να είναι η πλειοψηφία, αυτό δεν σημαίνει πως είναι όλες.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο υποκείμενος μηχανισμός πίσω από το σύνδρομο σχετίζεται με την ορμονική δυσλειτουργία, η οποία μπορεί να υπάρχει τόσο στην περίπτωση του φυσιολογικού βάρους όσο και σε περιπτώσεις παχυσαρκίας.

Μύθος #3

Δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια κοινή αιτία υπογονιμότητας. Η ορμονική διαταραχή επηρεάζει την ικανότητα της ωοθήκης να απελευθερώνει ένα ωάριο για να γονιμοποιηθεί δυνητικά και να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα όμως με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, η εγκυμοσύνη όταν έχετε το σύνδρομο μπορεί να επιτευχθεί μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, φαρμακευτικής αγωγής ή συνδυασμού των δύο.

Μύθος #4

Είναι αδύνατο να χάσετε κιλά

Πολλές γυναίκες έχουν ακούσει ότι η απώλεια βάρους μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσκολη όταν αντιμετωπίζουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Στην πραγματικότητα, ενώ η διαχείριση βάρους μπορεί να είναι πιο δύσκολη λόγω της αντίστασης στην ινσουλίνη και των ορμονικών ανισορροπιών, δεν είναι απίθανη.

Ακόμα και απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η μείωση των θερμίδων και η άσκηση, μπορούν να βοηθήσουν. Κι εάν καταφέρετε να μειώσετε το βάρος σας έστω και λίγο – εφόσον είναι αναγκαίο – τότε τα οφέλη είναι πολλά.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, ακόμη και η μείωση του βάρους κατά 5 έως 10% μπορεί να βοηθήσει με μεταβολικά προβλήματα που σχετίζονται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αυξάνοντας τις πιθανότητες για ωορρηξία.