Πόσο ανυπεράσπιστο είναι πραγματικά το δέρμα σας ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση;

Καθημερινά, με το που βγαίνετε από την πόρτα του σπιτιού σας – ειδικά αν μένετε σε αστικό περιβάλλον – η επιδερμίδα σας περιτυλίγεται από μια παχιά «κουβέρτα» νέφους, σκόνης και ρύπων που σε συνδυασμό με την ηλιακή ακτινοβολία προκαλούν βλάβες στον μηχανισμό άμυνάς της.

Η ρύπανση είναι ένα συνονθύλευμα παραγόντων που βλάπτουν το δέρμα σας, όπως μικροσκοπικά σωματίδια που αιωρούνται στον αέρα, υπεριώδη ακτινοβολία, βαρέα μέταλλα και χημικές ουσίες που σχηματίζονται από την καύση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

Όλοι αυτοί οι ρύποι επικάθονται στο δέρμα απορρυθμίζουν τη μεταβολική λειτουργία του, διαταράσσουν το μικροβίωμά του και φράζουν τους πόρους, προκαλώντας ασφυξία στα κύτταρα.

Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ξηρότητα, αυξημένη ευαισθησία, κοκκινίλες, αλλεργίες και ακμή.

Μάλιστα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances επισημαίνει ότι οι χημικές ουσίες από τα καυσαέρια αυτοκινήτων, τις πυρκαγιές και τον καπνό του τσιγάρου μπορούν να αυξήσουν και τον κίνδυνο εμφάνισης εκζέματος.

Επιπλέον, το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του αζώτου και άλλα τοξικά στοιχεία που αιωρούνται στον αέρα μίας πόλης προκαλούν οξειδωτικό στρες, καταστρέφοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση πρόωρων λεπτών γραμμών και ρυτίδων, την επιτάχυνση της πρόωρης γήρανσης.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να περιορίσετε τη φθορά με μια ρουτίνα περιποίησης κατά της ρύπανσης που στοχεύει στη δημιουργία ενός προστατευτικού φραγμού στην επιφάνεια του δέρματος, στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και στην αποτοξίνωση του δέρματος.

Βαθύς καθαρισμός

Ένα αφρώδες καθαριστικό ή ένα νερό micellaire 3 σε 1, εκτός από τα υπολείμματα μακιγιάζ και των προϊόντων περιποίησης, θα απομακρύνουν τις συσσωρευμένες τοξίνες και τα ρυπογόνα σωματίδια που προκαλούν ελεύθερες ρίζες.

Αν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα προτιμήστε ένα υποαλλεργικό καθαριστικό, χωρίς άρωμα.

Αντιοξειδωτική άμυνα

Επιλέξτε συνθέσεις που περιέχουν αντιοξειδωτικά με διπλή δράση: Από τη μία, θωρακίζουν  το δέρμα και δυναμώνουν τον επιδερμικό φραγμό και από την άλλη, παγιδεύουν τις τοξίνες και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

Μερικά από τα κυριότερα συστατικά που έχουν αυτή τη δράση περιλαμβάνουν:

  • Βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ.
  • Βιταμίνη Β3 ή νιασιναμίδη.
  • Βιταμίνη Ε.
  • Ρεσβερατρόλη.

Αντηλιακή προστασία

Για να αποφύγετε τις επιπτώσεις του ήλιου στην επιδερμίδα, το καθοριστικής σημασίας βήμα είναι το αντηλιακό.

Ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30 σε συνδυασμό με αντιγηραντικούς παράγοντες προλαμβάνει τα ίχνη της πρόωρης γήρανσης και την προστατεύει από περαιτέρω φθορές.

Αποκατάσταση

Μεγιστοποιήστε τις δυνατότητες αποκατάστασης του δερματικού φραγμού κατά τη διάρκεια της νύχτας με ένα νυχτερινό «τελετουργικό».

Ενσωματώστε θρεπτικές μάσκες και ορούς στη ρουτίνα σας που περιέχουν ceramides, υαλουρονικό οξύ ή αλόη για να καταπραΰνετε τη φλεγμονή και να αναζωογονήσετε το δέρμα σας ενώ κοιμάστε.