Τι μας προκαλεί στρες; Πολλοί θα απαντούσαν οι πολλές υποχρεώσεις, η ακρίβεια, η κλιματική αλλαγή, τα social media, ένας εκνευριστικός γείτονας, η εργασία και η λίστα των παραγόντων που μπορούν να συνδέονται με το άγχος συνεχίζεται…
Αλλά τι θα γινόταν αν μαθαίνατε ότι κανένας από αυτούς τους λόγους δεν είναι στην πραγματικότητα η αιτία του άγχους σας;
Τι είναι το άγχος
Πολλές εξωτερικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν στρες, ωστόσο δεν είναι όλες υπό τον έλεγχό σας και πιθανότατα αν μπορούσατε, θα ήταν διαφορετικές ή δεν θα υπήρχαν καθόλου. Οι αγχωτικές συνθήκες δεν σας επηρεάζουν μέχρι να τις αφήσετε εσείς οι ίδιοι να εσωτερικευθούν.
Είναι φυσικό να υπάρχει πάντα μια αντίδραση σε εξωτερικά γεγονότα, είτε ευχάριστη, είτε δυσάρεστη, είτε ουδέτερη. Όταν η αντίδραση είναι δυσάρεστη, την ονομάζουμε άγχος ενώ στην ουσία είναι η απόρριψη αυτού που συμβαίνει.
Η πρώτη ένδειξη ότι ένα εξωτερικό γεγονός προκαλεί μια αγχωτική αντίδραση είναι ότι ξαφνικά δεν μπορείτε να χαλαρώσετε. Δεν μπορείτε να δεχτείτε την κατάσταση ως έχει. Κάθε φορά που πιστεύετε πως κάτι πρέπει να αλλάξει, σας εμποδίζει να ευτυχίσετε. Και αυτό είναι εν ολίγοις μια εμπειρία άγχους.
Οι 3 βασικές αντιδράσεις στρες
#1 Σωματικές αντιδράσεις από μικρές μέχρι πιο έντονες
#2 Αρνητικές σκέψεις
#3 Απόσπαση προσοχής από το «τώρα» και αδυναμία ολοκλήρωσης εργασιών
Η σωματική ένταση, οι αρνητικές σκέψεις και ο περισπασμός είναι τα εμπόδια- βάρη που βάζετε στον εαυτό σας και σας επηρεάζουν αρνητικά, κάνοντας την καθημερινότητά σας πιο δύσκολη από ό,τι πραγματικά ή από ό,τι θα έπρεπε να είναι.
Το άγχος ως παράγοντας αποσύνδεσης
Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι συμπεριφορές; Την απομάκρυνση από το γεγονός- πρόκληση που προκαλεί άγχος.
Σκεφτείτε την αποσύνδεση αλλιώς. Να μιλάτε στο τηλέφωνο και ξαφνικά να μην έχετε σήμα. Να διαβάζετε ένα βιβλίο και κάποιος να σας βγάζει το λαμπατέρ από την πρίζα.
Όταν η αποσύνδεση συμβαίνει γύρω μας, τα πράγματα παύουν να λειτουργούν σωστά. Δεν υπάρχει πλέον επικοινωνία παρά μόνον αναστάτωση και αταξία.
Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει μέσα σας όταν αποσυνδέεστε από τον εαυτό σας.
Πρώτα από όλα, πρέπει να καταλάβετε ότι είστε ένα «όλον» που αποτελείται από τρία αλληλένδετα συστήματα: σώμα, μυαλό και πνεύμα. Το να είσαι αποσυνδεδεμένος σημαίνει να είσαι διαχωρισμένος από το «όλον». Σημαίνει ότι το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα είναι αποκομμένα το ένα από το άλλο.
Εάν αποδεχτείτε ότι κανένας και τίποτα δεν έχει τη δύναμη να σας προκαλέσει άγχος, έχετε ήδη κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να αρχίσετε να το ελέγχετε.
Τα πράγματα είναι όπως είναι- Αντί να αγχώνεστε, κάντε κάτι
Μπορεί να αγχώνεστε για μικρά πράγματα που λύνονται εύκολα, όπως μια μικρή οφειλή, μπορεί να είναι βέβαια και κάτι πολύ μεγαλύτερο όπως ένα μεγάλο χρέος, ένα πρόβλημα υγείας ή ένα σύνθετο πρόβλημα που δεν εξαρτάται από εσάς.
Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα:
- Βρείτε την πηγή του. Για ποιο λόγο αγχώνεστε; Τι είναι αυτό που πραγματικά φοβάστε;
- Αφού το βρείτε, σκεφτείτε: «Μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό»; Εφόσον είναι κάτι που μπορεί να λυθεί, λύστε το κάνοντας σήμερα την πρώτη κίνηση! Αν πάλι αφορά μια κατάσταση έξω από εσάς, αποδεχτείτε πως δεν μπορείτε να ελέγξετε την πορεία των γεγονότων. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει και είναι σημαντικό να είστε ψυχικά δυνατοί για να το αντιμετωπίσετε.
Πολλές φορές εθελοτυφλούμε και νομίζουμε πως είμαστε απλά άτυχοι. Πάντα όμως υπάρχει και άλλη επιλογή. Αν νιώθετε ότι βρίσκεστε σε μονόδρομο, πρέπει απλά να καταφέρετε να δείτε τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία.