Αν και υπάρχουν στην ιεροτελεστία φροντίδας της επιδερμίδας εδώ και χρόνια, τα toners (τονωτική λοσιόν) θεωρούνται μια προαιρετική κίνηση που τελειοποιεί τη διαδικασία του καθαρισμού.

Είναι γεγονός πως μέχρι σχετικά πρόσφατα, τα toners δεν είχαν καταφέρει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της beauty κοινότητας για το λόγο ότι οι συνθέσεις τους περιείχαν υψηλά ποσοστά οινοπνεύματος που «έγδυναν» την επιδερμίδα από τα φυσικά της έλαια, προκαλώντας ξηρότητα.

Αυτό, όμως, το προφίλ ανήκει πλέον στο παρελθόν – η σύγχρονη κοσμετολογία δεν άφησε τα toners να εξαφανιστούν από τον χάρτη του skincare αλλά «είδε» τον ευεργετικό ρόλο που μπορούν να παίξουν στην περιποίηση της επιδερμίδας, αναβάθμισε τις συνθέσεις τους και πλέον διεκδικούν δυναμικά τη θέση τους στην καθημερινή φροντίδα του προσώπου.

Τι είναι το toner και τι προσφέρει στην επιδερμίδα;

Είναι μια σύνθεση σε μορφή λοσιόν που χρησιμοποιείται μετά τον καθαρισμό και πριν τα επόμενα βήματα του καθημερινού skincare, με σκοπό να προετοιμάσει το δέρμα για το serum και την ενυδατική που ακολουθούν.

Πλέον, στην αγορά υπάρχουν και toners χωρίς οινόπνευμα, ώστε να είναι φιλικά με κάθε τύπο δέρματος, ενώ ανάλογα με τα ενεργά συστατικά με τα οποία εμπλουτίζεται η σύνθεσή τους, αναλαμβάνουν στοχευμένη δράση.

Πώς χρησιμοποιείται: μετά τον καθαρισμό, εμποτίζετε ένα cotton pad με toner και το περνάτε σε όλο το πρόσωπο (αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών), προκειμένου να απομακρύνει και το τελευταίο ίχνος ρύπων, σκόνης και σμήγματος που τυχόν έχουν μείνει.

Ανάλογα με τη σύνθεσή τους, τα toners εκτός από την τελειοποίηση του καθαρισμού προσφέρουν και έξτρα οφέλη: ενυδάτωση, λάμψη, έλεγχο της λιπαρότητας, καταπράυνση, αντιγήρανση κλπ.

Έχει διαφορά το toner από το essence;

Ναι, απαντούν οι ειδικοί και εξηγούν: αν και μοιάζουν αρκετά ως προς την ρευστή υφή τους, κάθε ένα επιτελεί έναν διαφορετικό skincare σκοπό.

Τα toners, όπως εξηγήσαμε, είναι ένα επιπλέον βήμα στον καθαρισμό και αρκετά από αυτά περιέχουν στυπτικούς παράγοντες ενώ τα essences είναι εμπλουτισμένα με ενυδατικούς ή/και θρεπτικούς παράγοντες, προσφέρουν ένα έξτρα κύμα ενυδάτωσης και δημιουργούν το κατάλληλο, «νωπό», έδαφος ώστε η επιδερμίδα να απορροφήσει καλύτερα τα συστατικά του serum και της κρέμας φροντίδας που ακολουθούν.

Ποιο toner να επιλέξετε;

Ο τύπος και οι ανάγκες της επιδερμίδας σας θα σας «υποδείξουν» το ιδανικό για εκείνη toner.

Αν είναι λιπαρή (ή με τάση λιπαρότητας ή/και ακμής), προτιμήστε συνθέσεις με γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ, τα οποία διώχνουν τα νεκρά κύτταρα και απελευθερώνουν τους πόρους από το σμήγμα, νιασιναμίδη που βελτιώνει την όψη τους και καταπραύνει τους ερεθισμούς.

Αν έχετε ξηρή επιδερμίδα, προτιμήστε ένα toner χωρίς οινόπνευμα, ενισχυμένο με συστατικά όπως ceramides, υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη, που προσφέρουν ενυδάτωση και απαλότητα ενώ αν σας προβληματίζουν τα σημάδια γήρανσης, επιλέξτε συνθέσεις ενισχυμένες με αντιοξειδωτικά (όπως οι βιταμίνες C & Ε), υαλουρονικό οξύ για ενυδάτωση εκ των έσω ή/και γλυκολικό οξύ που υποστηρίζει την κυτταρική ανανέωση αλλά και τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου.

Το Vita προτείνει:

Clarins My Clarins Clear-Out Purifying and Matifying Toner

Βιολογικό νερό καρύδας, βιολογικό εκχύλισμα τριαντάφυλλου Άλπεων, εκχύλισμα σύκου, πρωταγωνιστούν σε αυτό το δροσερό toner που εξισορροπεί την επιδερμίδα και βελτιώνει την υφή της.

Kiehl’s Calendula Herbal-Extract Alcohol-Free Toner

Toner με ολόκληρα πέταλα καλέντουλας και αλλαντοίνη, χωρίς οινόπνευμα. Καθαρίζει απαλά, καταπραύνει και εξισορροπεί την κανονική επιδερμίδα με τάση λιπαρότητας.

Aesop In Two Minds Facial Toner

Ειδικά μελετημένη για την μικτή επιδερμίδα, αυτή η τονωτική λοσιόν περιέχει σαλικυλικό οξύ κατά της λιπαρότητας στη ζώνη Τ, φασκόμηλο και δενδρολίβανο για καθαρισμό και ενυδάτωση, νιασιναμίδη, αμαμηλίδα και χαμομήλι που καταπραύνουν το δέρμα.

Antipodes Ananda Antioxidant-Rich Gentle Toner

Με 100% συστατικά φυσικής προέλευσης μεταξύ των οποίων και εκχυλίσματα αλθαίας, αλόης, τριαντάφυλλου, φυσικά μεταλλικά στοιχεία και καθαρό αρτεσιανό νερό Waiwera (ηλικίας 15.000 ετών), αυτό το toner ενυδατώνει και αναζωογονεί την επιδερμίδα ενώ την προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες.

Apivita Aqua Beelicious Perfecting & Hydrating Toner

Εκχύλισμα λουλουδιών από κίστο, άγριο τριαντάφυλλο, ίριδα, μέλι, υαλουρονικό οξύ και πρεβιοτικά, ένα «κοκτέιλ» που ενυδατώνει και καταπραύνει την επιδερμίδα, σέβεται το μικροβίωμά της, μειώνει τις ατέλειες.

Mario Badescu Witch Hazel & Lavender Toner

Εμπλουτισμένη με λεβάντα και αμεμηλίδα, αυτή η τονωτική λοσιόν χαρίζει ηρεμία και φωτεινότητα στην κουρασμένη επιδερμίδα, την καταπραύνει και την αναζωογονεί, ενισχύοντας την πολύτιμη υγρασία της.

REN Clean Skincare Ready Steady Glow Daily AHA Toner

Με μία μόλις κίνηση, αυτή η εμπλουτισμένη με AHAs τονωτική λοσιόν καθημερινής χρήσης επιταχύνει τη φυσιολογική διαδικασία απολέπισης, αναδεικνύει τη λάμψη της επιδερμίδας, προλαμβάνει την εμφάνιση των ατελειών, τελειοποιεί την υφή της.