Με τις ζεστές μέρες να μας αποχαιρετούν σιγά σιγά, πολλοί αλλάζουμε τις ρουτίνες μας για να αντιμετωπίσουμε το κρύο του χειμώνα. Οι αλλαγές όμως που επιλέγουμε να κάνουμε δεν είναι ως επί το πλείστον για καλό και μπορεί να επηρεάσουν το έντερο και την εύρυθμη λειτουργία του.

Πιο συγκεκριμένα, οι χαμηλές θερμοκρασίες της εποχής μπορεί να μας κάνουν να ενδίδουμε πιο τακτικά σε μπισκότα αντί για φρούτα και να προτιμάμε ένα ακόμα φλιτζάνι καφέ αντί για ένα ποτήρι νερό.

Πέραν από τις διατροφικές επιλογές, οι προπονητικές ρουτίνες μπορεί επίσης να υπόκεινται αλλαγές.

Ποιος δεν προτιμά άλλωστε να παραμένει το χειμώνα στο ζεστό του κρεβάτι ή να κάθεται τυλιγμένος σε μια κουβέρτα στον καναπέ, αναβάλλοντας για αύριο το γυμναστήριο;

Η αδυναμία να παραμείνουμε πιστοί στις υγιεινές μας συνήθειες το χειμώνα μπορεί τελικά να προκαλέσει μια σειρά από δυσάρεστα στομαχικά συμπτώματα, όπως για παράδειγμα κράμπες, φούσκωμα και διάρροια.

Οι… ατασθαλίες του χειμώνα

Ο κρύος καιρός φέρνει σε πολλούς την επιθυμία να καταναλώνουν τα λεγόμενα comfort foods. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Η κατανάλωση λιγότερων φρούτων και λαχανικών οδηγεί σε μείωση της πρόσληψης φυτικών ινών, που είναι γνωστό πως συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να προκύψουν προβλήματα, όπως φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.

Επιπλέον, το χειμώνα τείνουμε επίσης να πίνουμε λιγότερο νερό και περισσότερα ζεστά ροφήματα.

Το τσάι και ο καφές μπορεί να μας κάνουν καλή παρέα τις κρύες μέρες, αλλά μπορεί να έχουν επίσης επιπτώσεις στη λειτουργία του εντέρου.

Αυτό συμβαίνει επειδή η περιεκτικότητά τους σε καφεΐνη μπορεί να ερεθίσει το έντερο, ειδικά αν πίνει κανείς περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε.

Όμως, δεν είναι μόνο όπως είπαμε η διατροφή μας που μπορεί να αλλάξει καθώς ο καιρός παγώνει. Τα επίπεδα δραστηριότητάς μας μπορεί επίσης να πέσουν κατακόρυφα.

Το να βγαίνουμε λιγότερο έξω το χειμώνα σημαίνει λιγότερο περπάτημα και γενικά μειωμένη κίνηση, γεγονός που δεν βοηθά το έντερο, οδηγώντας επίσης σε γαστρεντερικά προβλήματα.

Και βέβαια ας μην ξεχνάμε τους ιούς

Η παρατεταμένη παραμονή σε εσωτερικούς χώρους με άλλα άτομα το χειμώνα μπορεί να μας κάνει πιο ευάλωτους στο να κολλήσουμε ιώσεις.

Οι ιοί μπορεί να διαταράξουν όλο το σύστημά μας και να επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό μας, το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με το έντερο.

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για την υγεία του εντέρου μας το χειμώνα

Η άσκηση, ο ποιοτικός ύπνος και η καλή διατροφή θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε προβλήματα που «μπλοκάρουν» τη λειτουργία του εντέρου μας. Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε:

  • Να καταναλώνουμε όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και φρούτα εποχής για να είμαστε βέβαιοι πως λαμβάνουμε αρκετές φυτικές ίνες και το χειμώνα.
  • Να παραμένουμε ενυδατωμένοι έχοντας πάντα μαζί μας ένα μπουκαλάκι νερό.
  • Την καθημερινή σωματική δραστηριότητα, παρά την τεμπελιά που μπορεί να μας φέρνει ο κρύος καιρός.