Αν νιώθετε μόνιμα σφιγμένους και δύσκαμπτους τους μυς σας, δοκιμάστε τις παρακάτω απλές –αλλά πολύ αποτελεσματικές– ασκήσεις stretching για να εκτονώσετε την ένταση σε ολόκληρο το σώμα.

ΠΛΑΓΙΑ ΚΑΜΨΗ ΑΥΧΕΝΑ

(NECK STRETCH)

Με αυτή την απλή διάταση, θα αποφορτίσετε τους μυς που είναι σε ένταση – όπως ο τραπεζοειδής, που είναι σχεδόν πάντα σφιγμένος στους περισσότερους.

Εκτέλεση Τοποθετείτε απαλά το χέρι στην κορυφή του κεφαλιού. Αφήνετε το βάρος του χεριού να κατεβάσει το κεφάλι προς τον ώμο. Μένετε για 4 αναπνοές.

ΧΕΡΙΑ ΧΙΑΣΤΙ

(CROSSED ARMS)

Φέρνετε τα χέρια μπροστά σας λυγισμένα. Τοποθετείτε το αριστερό κάτω από το δεξί και φέρνετε τις παλάμες να ενωθούν μεταξύ τους σε θέση προσευχής. Διατηρείτε κάτω τους ώμους και στέλνετε τους αγκώνες ελαφρώς προς τα πάνω. Επαναλαμβάνετε από την άλλη πλευρά.

Fast fact: Η άρθρωση του ώμου έχει τη μεγαλύτερη κινητικότητα στο σώμα. Αυτό σημαίνει επίσης πως έχει και μεγαλύτερη αστάθεια, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να κρατάτε δυνατούς τους μυς που την περιβάλλουν.

Για να ανακουφίσουμε παράλληλα και το πάνω μέρος της πλάτης, μπορούμε να κατεβάσουμε το κεφάλι, φέρνοντας το πηγούνι προς το στέρνο.

ΠΡΟΣΘΙΑ ΚΑΜΨΗ ΚΟΡΜΟΥ

(FORWARD BEND)

Έρχεστε σε καθιστή θέση με τα πόδια τεντωμένα (ή ελαφρώς λυγισμένα) μπροστά, στο άνοιγμα της λεκάνης. Κάνετε κάμψη μπροστά, στέλνοντας το στήθος προς τα γόνατα. Αναπνέετε βαθιά 4-5 φορές.

ΔΙΑΤΑΣΗ ΠΡΟΣΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΓΙΑ ΚΑΜΨΗ ΚΟΡΜΟΥ

(MIDDLE SPLITS & SIDE BEND)

Από καθιστή θέση, ανοίγετε τα πόδια δεξιά και αριστερά, μέχρι το σημείο που νιώθετε ένα ήπιο τράβηγμα στην εσωτερική πλευρά των μηρών. Αφήνετε τον κορμό να γύρει στο πλάι, με το πάνω χέρι να κατευθύνεται προς τον αστράγαλο.

Τα καθιστικά κόκαλα δεν ξεκολλούν από το πάτωμα. Μένετε για 4 αναπνοές.

ΔΙΑΤΑΣΗ ΛΑΓΟΝΟΨΟΪΤΗ

(LUNGE POSE)

Φέρνετε το ένα πόδι λυγισμένο μπροστά με τη φτέρνα κάτω από το γόνατο, το άλλο πόδι πίσω τεντωμένο.

Ψηλώνετε τον κορμό προς τα πάνω και φέρνετε τη λεκάνη προς τα μπροστά, μέχρι να νιώσετε διάταση στην πρόσθια επιφάνεια του πίσω ποδιού. Επαναλαμβάνετε και στο άλλο πόδι.

ΣΤΡΟΦΗ ΘΩΡΑΚΑ ΑΠΟ ΠΛΑΓΙΑ ΘΕΣΗ

(SPINAL TWIST)

Ξαπλώνετε ανάσκελα με το αριστερό πόδι τεντωμένο και το δεξί λυγισμένο. Τοποθετείτε το αριστερό χέρι στο δεξί γόνατο και το κατευθύνετε προς το πάτωμα αφήνοντας τη δεξιά πλευρά της λεκάνης να ανασηκωθεί ελαφρώς.

Οι ώμοι παραμένουν στο έδαφος και το κεφάλι γυρνά προς την αντίθετη πλευρά. Παραμένετε για 4-5 αναπνοές και αλλάζετε πλευρά.

Κάνοντας καθημερινά για λίγα λεπτά αυτές τις ασκήσεις, έχετε πολλαπλά οφέλη:

  • Βελτιώνετε την ευλυγισία σας, αυξάνοντας το μήκος των μυών και το εύρος κίνησης των αρθρώσεων.
  • Βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος στους μυς και στις αρθρώσεις, μειώνοντας τα επίπεδα φλεγμονής και προάγοντας την υγεία τους.
  • Συμβάλλετε στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, με αποτέλεσμα καλύτερη διάθεση και πιο ποιοτικό ύπνο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΙΑΡΑΠΗΣ