Εκφράζουμε τα συναισθήματά μας ποικιλοτρόπως, η κατανόησή τους όμως είναι ένα από τα «κλειδιά» της καλής επικοινωνίας, αφού μπορεί να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε τι νιώθουν οι γύρω μας ακόμα κι αν δεν βρίσκουν τις λέξεις να το εκφράσουν.

Πόσο εύκολο όμως είναι να «διαβάσουμε» τους άλλους;

Μη λεκτική επικοινωνία μέσω εκφράσεων του προσώπου

Κοιτάζοντας το πρόσωπο ενός ατόμου κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας μπορείτε να πάρετε πολλές πληροφορίες για την συναισθηματική του κατάσταση.

Τα πρόσωπά μας μπορούν να εκφράζουν τα συναισθήματα που βιώνουμε μια δεδομένη στιγμή.

Ακόμα κι αν δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα με κάποιον, αν μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε τις εκφράσεις του προσώπου του, καταλαβαίνουμε πάνω κάτω τι θέλει να πει.

Τι αποκαλύπτουν λοιπόν:

Τα φρύδια

Ένα ανασηκωμένο φρύδι μπορεί απλά να σημαίνει έκπληξη.

Όταν κανείς νιώθει θυμό, τείνει να τα «συνοφρυώνει». Το ίδιο μπορεί να συμβεί κι αν νιώθει λύπη.

Το στόμα

Όταν αισθανόμαστε λυπημένοι ή θυμωμένοι και δεν θέλουμε να το δείξουμε στους άλλους μπορεί να έχουμε ένα ψεύτικο χαμόγελο, το οποίο όμως συχνά γίνεται αντιληπτό.

Το δάγκωμα των χειλιών θα μπορούσε να είναι ένα ενδεικτικό σημάδι άγχους και τα σφιγμένα χείλη μπορεί να σημαίνουν απέχθεια.

Προσπαθήστε να είστε αντικειμενικοί όταν «διαβάζετε» τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω σας

Κατά τη προσπάθεια αναγνώρισης των συναισθημάτων των άλλων, πρέπει πρώτα να μάθετε πώς να παραμένετε αντικειμενικοί και να έχετε ανοιχτό μυαλό.

Οι προηγούμενες εμπειρίες σας και τα προσωπικά σας συναισθήματα δεν πρέπει να επηρεάζουν την άποψή σας. Η κριτική για τα άτομα γύρω σας μπορεί να σας κάνει να παρερμηνεύσετε τις πραγματικές τους προθέσεις.

Με λίγα λόγια, όταν θέλετε να ερμηνεύσετε τις εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος, προσπαθήστε να αφήσετε τυχόν προκαταλήψεις σας εκτός.

Παρατηρήστε τα μάτια των ανθρώπων

Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής και τις περισσότερες φορές μαρτυρούν τα αληθινά μας συναισθήματα. Μπορούν να μεταφέρουν ενθουσιασμό, δυσπιστία, ικανοποίηση, φόβο κτλ. Θεωρούνται το πιο «γνήσιο» μέρος του σώματός μας που δεν μπορούμε να ελέγξουμε με τη λογική μας.

Το μέγεθος της κόρης μπορεί επίσης να αντανακλά τα συναισθήματά μας. Όταν κάποιος νιώθει χαρούμενος, οι κόρες των ματιών διαστέλλονται ακούσια ενώ συστέλλονται όταν νιώθει λύπη.

Όταν η κόρη μετατοπίζεται από τη μια πλευρά στην άλλη, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το άτομο είναι αναποφάσιστο, μπερδεμένο ή ανασφαλές.

Όταν ένα άτομο διατηρεί σταθερά έντονη οπτική επαφή, μπορεί να προσπαθεί να φανεί τρομακτικό ενώ η αποφυγή της οπτικής επαφής μπορεί να υποδηλώνει ανεντιμότητα.

Όταν ένα άτομο αισθάνεται χαρούμενο και χαμογελά, τα μάτια του μικραίνουν. Αντίθετα, όταν είναι θυμωμένο, μπορεί να εμφανιστούν βαθιές γραμμές συνοφρυώματος ή διόγκωση των ματιών.

Και τη στάση τους

Η στάση του σώματος μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε θετικά και αρνητικά συναισθήματα.

Εάν κανείς κρατά το κεφάλι ψηλά σημαίνει πιθανότατα ότι έχει αυτοπεποίθηση. Όταν ένα άτομο είναι «σκυφτό», αυτό μπορεί να υποδηλώνει ντροπαλότητα ή χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Όταν ένα άτομο έχει τα χέρια του στους γοφούς του, μπορεί να σημαίνει ότι είναι θυμωμένο ή επιθυμεί να κυριαρχήσει στην κατάσταση.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας

Όταν συναντάτε ένα άτομο για πρώτη φορά, το ένστικτό σας σας μιλά πριν καν προλάβετε να σκεφτείτε.

Είναι μια πρωταρχική απόκριση που έχει το σώμα μας και τη χρησιμοποιεί για αυτοπροστασία. Μόνο και μόνο βασιζόμενοι στο ένστικτο θα μπορούσαμε εύκολα να ερμηνεύσουμε τη συναισθηματική ατμόσφαιρα που περιβάλλει ένα άτομο και μπορεί να μας πει αν νιώθουμε πλάι σε κάποιον άνετα ή όχι.

Παρατηρήστε την ενέργεια γύρω από τα άτομα με τα οποία μιλάτε ή αλληλεπιδράτε.

Η πίεση κατά τη διάρκεια μιας χειραψίας θα μπορούσε για παράδειγμα να μεταφέρει κρυμμένα συναισθήματα. Ένα σταθερό κράτημα είναι πολλές φορές σημάδι αυτοπεποίθησης. Μια αγκαλιά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείξει κανείς στοργή.

Ένα γρήγορο χτύπημα στην πλάτη, θα μπορούσε να σημαίνει από την άλλη ότι αυτό το άτομο αισθάνεται άβολα μαζί σας.

Επιπλέον, δώστε προσοχή:

  • Στον τόνο της φωνής

Ο τόνος της φωνής μας αντιπροσωπεύει συχνά τη συναισθηματική μας κατάσταση.

Ο τρόπος που εκφέρουμε το λόγο μπορεί να εκφράσει το πώς νιώθουμε και να επηρεάσει το πώς αντιδρούν οι άλλοι σε εμάς.

Η υψηλή συχνότητα ή η ένταση μπορεί να στείλει αρνητικές συναισθηματικές «δονήσεις» ενώ ένας ήπιος τόνος είναι πιο φιλόξενος.

  • Στην εμφάνιση

Το πώς είναι εμφανισιακά ένα άτομο λέει πολλά για το πώς αισθάνεται.

Το άγχος, ο θυμός και η κούραση μπορεί να «βαρύνουν» πολύ το πρόσωπο και να προκαλέσουν ορατές ρυτίδες λόγω του συνοφρυώματος.

Τα ρούχα μας επίσης συχνά αντανακλούν τους στόχους, τις αξίες και τη στάση μας. Το ίδιο και τα τατουάζ που επιλέγουμε να κάνουμε ή τα αξεσουάρ που επιλέγουμε να φορέσουμε.