Μπορεί να αγαπάτε τους φίλους σας αλλά πόσο συχνά τους βλέπετε; Ο μέσος άνθρωπος αφιερώνει μόλις τέσσερις ώρες το μήνα στους φίλους του. Περισσότερο από το ένα τέταρτο (27%) των 2.000 ενηλίκων που ερωτήθηκαν στα πλαίσια έρευνας δήλωσαν ότι συναντιούνται με τους φίλους τους μόλις δύο φορές κατά την διάρκεια ενός μήνα.

Αυτή η τάση είναι πιο έντονη μεταξύ των millennials, των ανθρώπων που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών, με το 37% να πασχίζουν να βρουν λίγο χρόνο για να δουν τους αγαπημένους τους, σε σύγκριση με το 33% των ατόμων ηλικίας 35 έως 44 ετών.

«Δυσεύρετος» ο χρόνος με τους φίλους

Στην πραγματικότητα, οι Gen Z, τα άτομα ηλικίας 18-24 ετών είναι η μόνη ηλικιακή ομάδα που περνά περισσότερο χρόνο με τους φίλους.

Οι τρεις βασικότεροι λόγοι που οι συμμετέχοντες δεν περνούν χρόνο με τους φίλους τους είναι η απόσταση (36%), το πολυάσχολο πρόγραμμα εργασίας (35%) και οι οικογενειακές υποχρεώσεις (33%).

Συνολικά, το 51% όσων έχουν παιδιά κάτω των 18 ετών περνούν μόνο μία ώρα την εβδομάδα συναναστρεφόμενοι με φίλους, με το 35% να τους συναντά μόνο μία φορά το μήνα.

Με τις γιορτές όμως να πλησιάζουν, το 31% φαίνεται πως θέλει να ανατρέψει τα δεδομένα, σχεδιάζοντας να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί τους τρεις φορές την εβδομάδα κατά μέσο όρο.

H πιο δημοφιλής δραστηριότητα που συνήθως μοιραζόμαστε με φίλους μας είναι τα γεύματα (59%).

Ωστόσο, το 58% των συμμετεχόντων δήλωσε πως θέλει να δοκιμάσει και να βιώσει νέα πράγματα μαζί τους, καθώς πιστεύουν ότι έτσι θα ενισχύσουν την σχέση τους.

Συμβουλές για να μας φτάνει ο ελεύθερος χρόνος

Ενώ όλοι θα θέλαμε μερικές έξτρα ώρες στην ημέρα μας, στην πραγματικότητα δεν τις χρειαζόμαστε. Αρκεί να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές για να οργανώσουμε σωστά το πρόγραμμα αλλά και τον χρόνο μας για να τα προλαβαίνουμε όλα:

  • Βρείτε που τον σπαταλάτε: Σε τι νιώθετε ότι ξοδεύετε τον χρόνο σας άσκοπα ή χωρίς να το θέλετε στην πραγματικότητα; Αναλογιστείτε προσεκτικά αυτές τις δραστηριότητες και σκεφτείτε εάν είναι απαραίτητες ή εάν υπάρχουν τρόποι να τις μειώσετε, να τις ελαχιστοποιήσετε ή και να τις εξαλείψετε εντελώς.
  • Βάλτε και τα «θέλω» στο πρόγραμμα: Εάν έχετε συνηθίσει να γράφετε στο πρόγραμμά σας μόνο τις υποχρεώσεις τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Πριν την έναρξη της νέας εβδομάδας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να καταγράψετε όλα όσα πρέπει αλλά και θέλετε να κάνετε. Έτσι οι πιθανότητες να τα καταφέρετε αυξάνονται κατά πολύ.
  • Γράψτε τα τρία πιο σημαντικά: Εάν αγαπάτε τις to-do lists τότε είναι σημαντικό να καταγράφετε τα τρία πιο σημαντικά πράγματα που θέλετε να έχετε ολοκληρώσει στο τέλος της ημέρας. Μην κάνετε μια τεράστια λίστα, καθώς είναι πιθανό να μην σας μείνει καθόλου ελεύθερος χρόνος.
  • Περιορίστε τους αντιπερισπασμούς: Τι υπάρχει γύρω από τον χώρο εργασίας σας που σας αποσπά την προσοχή; Μερικές φορές η ακαταστασία, οι διαρκείς ειδοποιήσεις από τα social media ή τα email μπορεί να μας «καθυστερούν» και ως εκ τούτου ο ελεύθερος χρόνος μειώνεται. Δείτε αν μπορείτε να εξαλείψετε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά και τόσο λιγότερο χρόνο θα σπαταλάτε.