Η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να φαίνεται ότι έρχεται σε αντίθεση με μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών, καθώς ο περιορισμός των υδατανθράκων αυξάνει την πρόσληψη των λιπαρών και των πρωτεϊνών, ενώ η μείωση των λιπαρών συνήθως σημαίνει ότι τρώτε περισσότερους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και καλά λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους ή το αβοκάντο), καθώς και σύνθετοι υδατάνθρακες (όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως) που θρέφουν το σώμα σας και βοηθούν τον οργανισμό σας να ευδοκιμήσει.

Εάν ακολουθείτε ένα από αυτά τα διατροφικά πλάνα, είναι σημαντικό να επιλέγετε τροφές που καλύπτουν τις διατροφικές σας ανάγκες, όπως:

1. Χόρτα και φυλλώδη λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να γεμίσετε το πιάτο σας είναι μια γενναιόδωρη μερίδα από χόρτα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Αυτά προσθέτουν όγκο σε ένα γεύμα χωρίς να σας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες.

2. Σπαράγγια

Εκτός του ότι είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες και δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά, τα σπαράγγια έχουν λίγες θερμίδες και πολλές βιταμίνες, όπως φυλλικό οξύ και βιταμίνη Α.

Ένα φλιτζάνι σπαράγγια περιέχει, επίσης, 2,8 γραμμάρια φυτικών ινών και 3 γραμμάρια πρωτεΐνης.

3. Κολοκυθάκια

Τα κολοκυθάκια είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και Β6.

Περιέχουν βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, μαγγάνιο, κάλιο και μικρές ποσότητες μαγνησίου και φωσφόρου.

4. Ντομάτες

Η ντομάτα είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C , βιταμίνης Κ, καλίου και μαγγανίου.

Επιπλέον, είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Ε, θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και β-καροτένιο.

5. Μούρα

Τα μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά και είναι από τα φρούτα με τους λιγότερους υδατάνθρακες. Αποτελούν ένα εξαιρετικό επιδόρπιο ή μια ωραία προσθήκη σε μια σαλάτα.

Μπορείτε να τα συνδυάσετε με γιαούρτι χωρίς προσθήκη ζάχαρης και με χαμηλά λιπαρά.

6. Κοτόπουλο

Το στήθος κοτόπουλου, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης.

Αποφύγετε συνταγές που απαιτούν πανάρισμα (που προσθέτει υδατάνθρακες) και κρεμώδεις σάλτσες (που προσθέτουν λιπαρά).

7. Τυρί Cottage

Μια μερίδα τυριού cottage 1/2 φλιτζάνι περιέχει περίπου 100 θερμίδες, 12 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια υδατανθράκων.

Είναι ένα συστατικό με χαμηλά λιπαρά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ένα γλυκό ή αλμυρό γεύμα και αποτελεί ένα εξαιρετικό ντιπ για λαχανικά.

8. Πιπεριές

Αν ψάχνετε για ένα λαχανικό με λίγους υδατάνθρακες – και φυσικά χωρίς λιπαρά -ευεργετικό για το δέρμα σας και το ανοσοποιητικό σας σύστημα, τότε οι πιπεριές είναι μια εξαιρετική επιλογή.

9. Κουνουπίδι

Είναι φανταστικό υποκατάστατο υδατανθράκων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πιάτα αντί για ρύζι ή πατάτες. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο κουνουπίδι περιέχει μόλις 5,1 γραμμάρια υδατανθράκων και 28,6 θερμίδες.

10. Αυγά

Είναι θρεπτικά, χορταστικά και συνδυάζονται εύκολα με πολλές άλλες τροφές. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 6,3 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5,3 γραμμάρια λίπους και λιγότερο από ένα γραμμάριο υδατανθράκων.

Αν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών τα ασπράδια θα γίνουν οι καλύτεροί σας φίλοι.