Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (διεθνώς ADHD, Attention Deficit Hyperactivity Disorder) δεν περιορίζεται στα παιδιά – 30% έως 70% των παιδιών με ΔΕΠΥ συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα όταν μεγαλώσουν, ενώ άτομα που δεν διαγνώστηκαν ποτέ ως παιδιά μπορεί να εμφανίσουν πιο εμφανή συμπτώματα στην ενήλικη ζωή, αντιμετωπίζοντας προβλήματα στην εργασία και την καθημερινότητά τους.

Ωστόσο, τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ένας ενήλικας έχει ΔΕΠΥ είναι κάθε άλλο παρά προφανή, με αποτέλεσμα πολλές περιπτώσεις να μένουν αδιάγνωστες.

Πολλοί ενήλικες δεν μαθαίνουν ότι έχουν ΔΕΠΥ μέχρι να λάβουν βοήθεια για κάποιο άλλο πρόβλημα, όπως το άγχος ή την κατάθλιψη.

Διερευνώντας με έναν ειδικό τις κακές συνήθειες, τις συζυγικές συγκρούσεις ή τα προβλήματα στην εργασία συχνά αποκαλύπτεται ότι φταίει η ΔΕΠΥ.

Συμπεριφορές στην εργασία που συνδέονται με ΔΕΠΥ

Η ανάγκη να είναι όλα τέλεια

Ένα ενδιαφέρον εύρημα που αναδύθηκε από έρευνα σχετικά με τις νοοτροπίες των ενηλίκων με ΔΕΠΥ ήταν ότι η τελειομανία ήταν η πιο συχνή νοητική διαστρέβλωση.

Η τελειομανία, συνήθως, σχετίζεται με μη ρεαλιστικά πρότυπα απόδοσης που έχουν ως αποτέλεσμα απογοήτευση όταν δεν επιτυγχάνονται.

Ένας εργαζόμενος με τάσεις τελειομανίας ή ΔΕΠΥ μπορεί, για παράδειγμα, να οδηγηθεί σε μια αυτοκαταστροφική καθυστέρηση μιας αναφοράς για την δουλειά γιατί δεν είναι ακόμα έτοιμη «όπως πρέπει».

Τέτοια υψηλά πρότυπα μπορεί να βασίζονται σε κάποιο αντικειμενικό μέτρο, όπως ένας βαθμός ή μια κατάταξη ή ο ανταγωνισμός με έναν συνάδελφο.

Αναβλητικότητα μέχρι… τελικής πτώσεως

Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ μπορεί να καθυστερούν μονίμως στη δουλειά τους ή σε σημαντικά γεγονότα και ραντεβού.

Κι ενώ μπορεί να συνειδητοποιούν ότι αυτή η καθυστέρηση υπονομεύει τους στόχους τους, απλά δεν καταφέρνουν ποτέ να είναι στην ώρα τους.

Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ μπορεί να έχουν προβλήματα με τον αυτοέλεγχο. Η δυσκολία στον έλεγχο του θυμού μπορεί να τους οδηγήσει σε παρορμητικές συμπεριφορές.

Τακτικά λάθη στα e-mail

Ένα άτομο με ΔΕΠΥ μπορεί να κάνει λάθη απροσεξίας ή να παραλείπει βασικές λεπτομέρειες, καθώς είναι δύσκολο για τον εγκέφαλο να παραμείνει σε διέγερση για αρκετή ώρα ώστε να εκτελέσει αυτό το είδος των ιδιαίτερα κουραστικών, πιο βαρετών εργασιών, όπως η ανάγνωση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή η εξέταση εγγράφων.

Επιπλέον, οι ενήλικες με ΔΕΠΥ μπορεί να έχουν πρόβλημα να θέσουν προτεραιότητες, να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν εργασίες. Τείνουν να είναι αποδιοργανωμένοι, ανήσυχοι και να αποσπώνται εύκολα.

Ορισμένοι εμφανίζουν προβλήματα συγκέντρωσης ενώ διαβάζουν, γεγονός που μπορεί να εκτροχιάσει τις φιλοδοξίες τους.

Συναισθηματικά ξεσπάσματα

Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ μπορεί να έχουν προβλήματα με τον αυτοέλεγχο.

Η δυσκολία στη διαχείριση των συναισθημάτων μπορεί να τους οδηγήσει σε παρορμητικές αντιδράσεις και συμπεριφορές, ειδικά σε ένα εργασιακό περιβάλλον υψηλής πίεσης.

Επειδή τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλώνονται με ποικίλους συνδυασμούς και συνήθως περιπλέκονται με άλλα συναισθηματικά προβλήματα ή διαταραχές συμπεριφοράς, είναι εύκολο να τα μπερδέψετε με άλλες παθήσεις όπως κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή.

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει την πραγματική αιτία των συμπτωμάτων σας και να σας βοηθήσει να τα διαχειριστείτε.

Μην ξεχνάτε ότι έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση της ΔΕΠΥ είναι απαραίτητη για την πρόληψη των μακροχρόνιων επιδράσεων στην καθημερινή λειτουργικότητα και προσαρμογή στο επαγγελματικό, κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον.